Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στρώνουν χαλί σε Καρατζαφέρη
Στρώνουν χαλί σε Καρατζαφέρη Εκτύπωση E-mail
23.07.08

Σε φάση πολιτικών διεργασιών που έχουν ως στόχο αφενός την ενίσχυση της αδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ και αφετέρου τη διαμόρφωση ενός κλίματος συνεργασιών στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία μετά τις επόμενες εκλογές βρίσκεται η Ρηγίλλης. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται από δύο κινήσεις οι οποίες σημειώθηκαν μέσα σε 24 ώρες:

Σε φάση πολιτικών διεργασιών που έχουν ως στόχο αφενός την ενίσχυση της αδύναμης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ και αφετέρου τη διαμόρφωση ενός κλίματος συνεργασιών στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία μετά τις επόμενες εκλογές βρίσκεται η Ρηγίλλης. Το γεγονός αυτό πιστοποιείται από δύο κινήσεις οι οποίες σημειώθηκαν μέσα σε 24 ώρες:

Ουσιαστικά οι δύο αυτές εξελίξεις καταδεικνύουν την ανασφάλεια η οποία επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ακυρώνουν τη ρητορική περί «συμπαγούς κοινοβουλευτικής ομάδας», «βεβαιότητας για την εκλογική νίκη» κ.λπ.

Επίσης, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις κορυφαίων υπουργών, οι κινήσεις αυτές επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι και στην κυβέρνηση αποδέχονται την ύπαρξη μιας μεγάλης κρίσης, από την οποία δύσκολα μπορεί να βγει η ΝΔ.

Παρέμβαση Βαρβιτσιώτη
Για την κρίση αυτή μίλησε -με παρέμβασή του- ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος υπενθύμισε ότι ο ίδιος ως υπουργός Παιδείας -αν και δεν είχε διορίσει ο ίδιος την επιτροπή εξετάσεων- υπέβαλε την παραίτησή του όταν σημειώθηκε διαρροή θεμάτων κατά τη διάρκεια εξεταστικής περιόδου. «Τέτοιες ευαισθησίες δεν βλέπω αυτή τη στιγμή», σημείωσε δηκτικά.

Ακόμη επεσήμανε ότι ο κ. Καραμανλής έχει το προσωπικό για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους κρίσεις και πρόσθεσε: «Αν δεν έχει μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα -που εγώ πιστεύω ότι έχει-, υπάρχουν και εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατάλληλα πρόσωπα να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες».

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Τραγάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε: «Ακούσαμε τον κ. Τραγάκη να μας λέει ότι η επιστροφή του κ. Κουκοδήμου είναι προ των πυλών. Και ως δια μαγείας μερικές ώρες αργότερα αρχειοθετήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στον κ. Κουκοδήμο» και προσέθεσε: «Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν τα περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, μπορούν να κρίνουν το πώς γίνεται σε αυτή τη χώρα ένας πολιτικός να προαναγγέλλει μια δικαστική απόφαση η οποία ακολουθεί μερικές ώρες αργότερα και η οποία ελπίζει η ΝΔ να της δώσει μια ανάσα στα μεγάλα προβλήματα που έχει με τους βουλευτές της».

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΡΑΓΑΚΗ
Για ηττοπάθεια κάνουν λόγο βουλευτές

Με μια δήλωση, η οποία προκάλεσε αίσθηση ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, κ. Γ. Τραγάκης, άφησε -για πρώτη φορά- ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη, στην περίπτωση που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία μετά την επόμενη αναμέτρηση.

Ο κ. Τραγάκης δημοσιοποίησε αυτό που όλοι στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος σκέπτονται τους τελευταίους μήνες (ειδικά δε μετά και τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος να «γυρνά την πλάτη» και στα δύο μεγάλα κόμματα) και το βήμα που έκανε ήταν απλά να το εκφράζει και δημόσια.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του (ραδιοφωνικός σταθμός Αλφα), αφού επεσήμανε ότι σταθερός στόχος της ΝΔ είναι η επίτευξη αυτοδυναμίας, απάντησε ως εξής στην ερώτηση για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Καρατζαφέρη, στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές: «Εάν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία, θα το δούμε, αλλά έχω την αίσθηση ότι τέτοιου είδους συμμαχίες δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν και μάλιστα προεκλογικές συμμαχίες».

Η παρέμβαση του κ. Τραγάκη, ο οποίος στο κείμενο της απομαγνητοφώνησης, που ο ίδιος απέστειλε από τη Ρηγίλλης, παρέλειψε να καταγράψει τη φράση «εάν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, θα το δούμε», συζητήθηκε εντόνως μεταξύ των βουλευτών και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επεσήμαναν ότι η δήλωσή του είναι ηττοπαθής και ότι εξέπεμψε λάθος μήνυμα στους οπαδούς της ΝΔ, σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική στιγμή για την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι εάν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ είχε το «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίμου για να προχωρήσει σε αυτήν τη δήλωση, τότε πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών στη στρατηγική της ΝΔ.

Ο κ. Καραμανλής, παραμονές των εκλογών του Σεπτεμβρίου, είχε τονίσει κατηγορηματικά ότι ο ίδιος δεν συνεργάζεται με τα άκρα, απορρίπτοντας έτσι ακόμη και τη συζήτηση περί ενδεχόμενης εκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με τον ΛΑΟΣ. Ακόμη, ο κ. Θ. Ρουσόπουλος μετά τις εκλογές, όταν είχε κληθεί να σχολιάσει τα «ανοίγματα» του κ. Καρατζαφέρη προς τη ΝΔ, είχε επίσης απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΓΙΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟ
«Κόκκινη γραμμή» για τον Π. Τατούλη

Θέμα λίγων ημερών είναι πλέον η επανένταξη του κ. Κ. Κουκοδήμου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, έπειτα από την απόφαση της Δικαιοσύνης να θέσει στο αρχείο (και ) την υπόθεση στην οποία «πρωταγωνίστησε» ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σπ. Κλαδάς.

Αυτήν ακριβώς την απόφαση ανέμεναν στη Ρηγίλλης προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» για την επιστροφή του βουλευτή στο κόμμα, γεγονός που ουσιαστικά επιτρέπει στον πρωθυπουργό να χειριστεί πιο αποτελεσματικά και πιο... δυναμικά τον κ. Π. Τατούλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των αμέσως προσεχών ημερών, ο κ. Γ. Τραγάκης θα αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Δημ. Σιούφα και θα τον ενημερώνει για την επιστροφή του Κ. Κουκοδήμου στις τάξεις της ΝΔ.

Σε δηλώσεις του χθες ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος τόνισε ότι «ο Κ. Κουκοδήμος, από την πρώτη στιγμή της εθελουσίας ανεξαρτητοποίησής του, έχει τηρήσει μια συνεπή στάση απέναντι στη ΝΔ και η συμπεριφορά του είναι άψογη. Οταν τελειώσουν τα δικαστικά, ο κ. Κουκοδήμος θα γίνει πάλι μέλος της ΝΔ».

Σε πολιτικό επίπεδο, η επιστροφή του βουλευτή Πιερίας αυξάνει τον αριθμό των κυβερνητικών βουλευτών στους 152 και δίνει πλέον τη δυνατότητα ουσιαστικής αντιμετώπισης του κ. Π. Τατούλη, ο οποίος έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες τη διαφωνία του σε σειρά θεμάτων.

Από την υπόθεση Ζαχόπουλου μέχρι το εθνικό χωροταξικό σχέδιο.

Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και της Ρηγίλλης προσποιούνταν όλο αυτό το διάστημα ότι... δεν άκουγαν και προσπερνούσαν με τη φράση «ουδέν σχόλιο» τις σαφείς αιχμές που εξαπέλυσε ο πρώην υφυπουργός εναντίον του πρωθυπουργού αλλά και μελών της κυβέρνησης.

Στη Ρηγίλλης περιμένουν «στη γωνία» τον κ. Τατούλη και η «κόκκινη γραμμή» που χαράζουν πλέον, δεν αφορά μόνον την καταψήφιση κυβερνητικού νομοσχεδίου αλλά και τις δηλώσεις του.

Θεωρητικά τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν πως υπάρχει η ελευθερία του λόγου, αλλά εφόσον οι τοποθετήσεις του είναι εχθρικές προς το πρόσωπο του κ. Καραμανλή τότε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η ποινή της διαγραφής. Ο ίδιος ο πρώην υφυπουργός πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπακούσει πια στις εντολές για κομματική πειθαρχία και ότι πλέον θα ψηφίζει κατά συνείδηση τα νομοσχέδια.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

 

ΑΠΟΦΑΣΗ
Στο αρχείο η δικογραφία για Κουκοδήμο - Κλαδά

Οριστικά στο αρχείο τίθεται η δικογραφία που αφορούσε την υπόθεση Κλαδά - Κουκοδήμου, σχετικά με τις καταγγελίες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για την υπόθεση των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ του Θέμου Αναστασιάδη.

Οπως έκριναν -μέσα σε πέντε μήνες- δύο εισαγγελείς (Πρωτοδικών και Εφετών), δεν προκύπτει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα για Κλαδά - Κουκοδήμο.

Επειτα από αυτό ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για την εκ νέου ένταξη στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ του κ. Κ. Κουκοδήμου (ο οποίος το τελευταίο διάστημα παρέμενε ανεξάρτητος εξαιτίας της ανάμειξης του ονόματός του σ' αυτή την υπόθεση).

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών, κ. Μαρία Γκανέ, η οποία διενήργησε τη σχετική έρευνα, έκρινε -για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες- ότι η σχετική δικογραφία πρέπει να αρχειοθετηθεί.

Η κρίση της αυτή έτυχε της πλήρους αποδοχής και του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών.

Να σημειωθεί ότι αρχικά ο εισαγγελέας Εφετών, κ. Δ. Δασούλας, είχε διαφωνήσει με τη συνάδελφό του κ. Γκανέ.

Και αυτό γιατί τότε ο κ. Δασούλας είχε επισημάνει παραλείψεις στην προκαταρκτική εξέταση.

Ετσι ύστερα από αυτό είχε επιστρέψει τη σχετική δικογραφία στην κ. Γκανέ, η οποία εμμένοντας στην άποψή της και πάλι ζήτησε να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο, καθώς δεν εντόπισε κάποια αξιόποινη πράξη.

Αυτήν τη φορά, όμως, συμφώνησε με την κρίση της και ο εισαγγελέας Εφετών, κάτι που σήμανε την οριστική αρχειοθέτηση της υπόθεσης.

Να σημειωθεί ότι η δεύτερη έρευνα είχε επεκταθεί και στο θέμα του χειρισμού από πλευράς του κ. Σπ. Κλαδά, πρώην προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), σχετικά με το θέμα των 5,5 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό είχαν κληθεί και είχαν καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου τόσο ο κ. Κλαδάς όσο και ο διευθυντής ειδικών ελέγχων της ΥΠΕΕ, κ. Βαγγέλης Καραμάνος.

Και οι δύο υποστήριξαν ότι όλα έγιναν νόμιμα. Ο κ. Καραμάνος καταθέτοντας πρόσφατα είχε πει ότι η έρευνα της υπηρεσίας εν προκειμένω δεν καθυστέρησε και ότι διεξήχθη με ταχύτατους ρυθμούς, τονίζοντας ότι «καμία εύνοια δεν υπήρξε αλλά ούτε και σκοπός παράνομου οφέλους».

Επίσης κατέθεσαν εκ νέου οι κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλος και Κ. Κουκοδήμος. Ο δημοσιογράφος επανέλαβε και πάλι τις καταγγελίες του, ενώ ο κ. Κουκοδήμος υποστήριξε ότι ουδεμία εμπλοκή έχει.

Εντέλει, οι δύο εισαγγελείς (Πρωτοδικών και Εφετών), αξιολογώντας το υλικό, δεν εντόπισαν κάτι το επιλήψιμο όσον αφορά τον τρόπο που κινήθηκε η υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων στην υπόθεση διερεύνησης της προέλευσης των 5,5 εκατ. ευρώ.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2017&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 24.07.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote