Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Μαστίγιο και καρότο» για το Ιράν
«Μαστίγιο και καρότο» για το Ιράν Εκτύπωση E-mail
23.07.08

Δεσμευόμενος για τη διαρκή αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ και με διαβεβαιώσεις ότι θα εργαστεί για την ειρήνευση αφίχθη στην Ιερουσαλήμ ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Σιμόν Πέρες, στον οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι «το Ισραήλ αποτελεί ένα θαύμα για τη Μέση Ανατολή».

Μεταξύ άλλων, ο γερουσιαστής του Ιλινόις επανέλαβε τη διαρκή του προσήλωση στην ασφάλεια του Ισραήλ» και την ελπίδα του ότι θα είναι αποτελεσματικός εταίρος, τόσο ως γερουσιαστής όσο και ως πρόεδρος, για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο Σιμόν Πέρες είπε από την πλευρά του στον Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη από ένα μεγάλο πρόεδρο και δήλωσε ότι το Ισραήλ ελπίζει στον τερματισμό της διένεξης με τους Παλαιστινίους.

Η διήμερη επίσκεψη του Ομπάμα στο Ισράηλ άρχισε με συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος, Εχούντ Μπαράκ, καθώς και με τον πρόεδρο της δεξιάς αντιπολίτευσης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ακολούθως κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ στην Ιερουσαλήμ και εν συνεχεία συνάντησε τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες.

Ο υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία είχε επίσης συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και την υπουργό Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, και στη συνέχεια συναντήθηκε στη Δυτική Όχθη με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ.

Η περιοδεία του Ομπάμα σταμάτησε για λίγο και στην πόλη Σντερότ του Ισραήλ, η οποία δέχεται συχνά παλαιστινιακές επιθέσεις. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο προεδρικός υποψήφιος υπερασπίστηκε την πρότασή του για διαπραγματεύσεις με το Ιράν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η τακτική που θα εφάρμοζε θα ήταν αυτή «του μαστίγιου και του καρότου».

«Αν δείξουμε πρόθυμοι να συζητήσουμε και να προσφέρουμε καρότα και μαστίγια και αν το Ιράν αρνηθεί οποιαδήποτε τέτοια προσέγγιση, αυτό θα μας έφερνε σε ισχυρότερη θέση, προκειμένου να κινητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο γερουσιαστής του Ιλινόις τόνισε ότι ένα Ιράν οπλισμένο με πυρηνικά θα αποτελούσε τεράστια απειλή τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για το Ισραήλ.

Πριν το Ισραήλ ο Ομπάμα είχε επισκεφθεί το Αφγανιστάν, την Ιορδανία, το Κουβέιτ και το Αφγανιστάν. Ακολουθεί, την Πέμπτη, η επίσκεψή του στο Βερολίνο, πρώτο σταθμο της ευρωπαϊκής του περιοδείας.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2015&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote