Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σύμπνοια ΝΔ και ΛΑΟΣ
Σύμπνοια ΝΔ και ΛΑΟΣ Εκτύπωση E-mail
23.07.08

Τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ εξασφάλισε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο καθιερώνεται στο χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης ο θεσμός των ιδιωτικών κολεγίων, υπαγόμενων στον έλεγχο του υπουργείου Παιδείας.

Βασικό επιχείρημα της πλειοψηφίας υπήρξε η αναγκαιότητα της ρύθμισης του χώρου της μεταλυκειακής εκπαίδευσης: «Ή αφήνουμε το χάος να συνεχίζεται και κάποιους να κοροϊδεύουν τους ελληνόπαιδες και τις οικογένειές τους ή βάζουμε τάξη. Εμείς αποφασίσαμε να βάλουμε τάξη»ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας.

Έχοντας εκφραστεί υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, ανέφερε πως το νομοσχέδιο «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και άτολμα. Η ΝΔ ταλαντεύεται μεταξύ του κρατισμού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και των μη κρατικών πανεπιστημίων».

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι εισηγητές των υπόλοιπων κομμάτων.

Ο Βασίλειος Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ) έκανε λόγο για προσπάθεια, μέσω του νομοσχεδίου, «ανωτατοποίησης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών εκ του πλαγίου», με την κυβέρνηση να «φέρνει νομοσχέδιο που υπακούει στις πιέσεις άναρχων επιχειρήσεων».

Παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι ρυθμίζει το χάος στο χώρο των ΚΕΣ, σημείωσε ο κ. Μπόλαρης, μόνο ορισμένα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών υπάγονται στη ρύθμιση περί των κολεγίων.

Αυτό αναδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, ως κομβικό το άρθρο 10 του νομοσχεδίου, το οποίο αναφέρεται στα ΚΕΣ που συμπράττουν με πανεπιστημιακά ιδρύματα της αλλοδαπής.

«Θα έχουμε συγκέντρωση δραστηριοτήτων σε λίγες επιχειρήσεις, που θα μπορούν να καταβάλουν το υψηλό παράβολο για την άδεια λειτουργίας, και τη δημιουργία ενός εμπορίου ελπίδας ότι μέσα από μία "μη τυπική" εκπαίδευση, οι νέοι θα βρουν ένα επαγγελματικό αδιέξοδο» ανέφερε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσσανδράκης.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Τάσος Κουράκης παρατήρησε ότι οι ιδιοκτήτες των σχολών που συνεργάζονται με πανεπιστήμια της αλλοδαπής «πανηγυρίζουν, διότι παρακάμπτεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, στη βάση της μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης».

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε πως το νομοσχέδιο αποτελεί τη μόνη λύση, προκειμένου η Ελλάδα να μην αντιμετωπίσει καταδίκες για καταστρατήγηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να παραμείνει σεβαστό το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και να ρυθμιστεί η κατάσταση στη μεταλυκειακή εκπαίδευση.

Επιφυλάξεις, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5, ως προς την επιστημονική επάρκεια ορισμένων παραρτημάτων ξένων κολεγίων εξέφρασε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, η οποία ωστόσο τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2014&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote