Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ζούσε ανάμεσα τους…
Ζούσε ανάμεσα τους… Εκτύπωση E-mail
22.07.08

Παρά τις κατά καιρούς φήμες και πληροφορίες που περιέβαλαν με μυστήριο τον τόπο διαμονής του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο για εγκλήματα πολέμου, του άλλοτε ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς αυτός ζούσε στο Βελιγράδι ασκώντας μάλιστα το παλιό του επάγγελμα, την ιατρική.

Αγνώριστος, με μακριά λευκή γενειάδα και πλαστή ταυτότητα κέρδιζε τη ζωή του ασχολούμενος με την εναλλακτική ιατρική και εργαζόταν σε μια ιδιωτική κλινική ενώ η τελευταία διεύθυνσή του ήταν στο Νόβι Μπέογκραντ, συνοικία της σερβικής πρωτεύουσας στην αριστερή όχθη του Σάβα, όταν συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας, «χωρίς κανένα πρόβλημα», όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, κατά την οποία και επιδείχθηκε στους δημοσιογράφους η φωτογραφία με την πρόσφατη εμφάνιση του.

«Ο Κάρατζιτς διέθετε πλαστά έγγραφα στο όνομα Ντράγκαν Ντάμπιτς και ήταν πολύ πειστικός στην απόκρυψη της πραγματικής ταυτότητάς του», δήλωσε ο εισαγγελέας αρμόδιος για τα εγκλήματα πολέμου, Βλαντίμιρ Βούκτσεβιτς.

Λεπτομέρειες για τον τρόπο σύλληψης του δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν οι αρχές τη σύλληψη δύο ακόμη καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου που επίσης διαφεύγουν.

Η ανάκριση του Ρ. Κάρατζιτς

Μετά την ολοκλήρωση, το πρωί, της προανακριτικής διαδικασίας, η οποία θεωρείται ως πρώτο βήμα για την έκδοση του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, ο συνήγορος υπεράσπισης του δήλωσε ότι ο Κάρατζιτς θα ασκήσει έφεση την Παρασκευή κατά της απόφασης των σερβικών δικαστικών αρχών, στην οποία αναφέρεται ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την έκδοση στη Χάγη.

«Η ανάκριση τελείωσε», ανέφερε ο ανακριτής Μίλαν Ντίλπαριτς που ωστόσο αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες χαρακτηρίζοντάς την «απόρρητη». Ο Κάρατζιτς χαρακτήρισε «φάρσα» την όλη υπόθεση και έκανε χρήση του δικαιώματός του να μη μιλήσει κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Ο συνήγορος του Σβέτοζαρ Βούγιακιτς, είπε εξάλλου ότι ο 63χρονος Κάρατζιτς, ο οποίος εξετάστηκε από γιατρό, «ήταν ήρεμος και αξιοπρεπής» κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και πρόσθεσε ότι θα παραμείνει σε μια ειδική μονάδα κράτησης του σερβικού δικαστηρίου που εξετάζει εγκλήματα πολέμου εν αναμονή της παράδοσής του.

Στη Χάγη αναμένουν την έκδοση του σερβοβόσνιου ηγέτη

Στη Χάγη ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Σερζ Μπράμερτς, ανέβαλε το προγραμματισμένο για την Τρίτη ταξίδι του στη Σερβία, μετά την ανακοίνωση της σύλληψης του Ράντοβαν Κάρατζιτς. Όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του, Όλγα Καβράν, ο γενικός εισαγγελέας χαιρέτισε από νωρίς τη σύλληψη του Κάρατζιτς και θα παραμείνει στη Χάγη προκειμένου να παρακολουθήσει όλη τη διαδικασία για τη μεταφορά του πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων από τη σερβική πρωτεύουσα.

Το χρονικό της σύλληψης

Η σύλληψη του Κάρατζιτς έγινε δεκατρία χρόνια μετά την απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η είδηση έγινε γνωστή τη νύχτα της Δευτέρας με μια λακωνική ανακοίνωση της σερβικής προεδρίας που ανέφερε ότι «Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς εντοπίστηκε και συνελήφθη τη νύχτα» από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην εισαγγελία, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της, η σύλληψη έγινε στη Σερβία. Ο Κάρατζιτς δεν προέβαλε καμία αντίσταση και έδειχνε αποκαρδιωμένος. Πηγή των μυστικών υπηρεσιών ανάφερε ότι έχει μεταφερθεί σε φυλακή του Βελιγραδίου. Σύμφωνα πάντως με το συνήγορο του Κάρατζιτς, ο πελάτης του δήλωσε ότι «συνελήφθη την Παρασκευή σε ένα λεωφορείο» στο Βελιγράδι και έκτοτε τον κρατούσαν «σε ένα κελί».

΄Εκκληση από τον αδελφό του

Ο αδελφός του Ράντοβαν Κάρατζιτς, Λούκα, ζήτησε την Τρίτη από τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στην Βοσνία να επιτρέψουν στην οικογένεια του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, που συνελήφθη τη Δευτέρα, να τον επισκεφθούν στο Βελιγράδι πριν την μεταφορά του στην διεθνή δικαιοσύνη.

«Οι διεθνείς αρχές...έχουν αρνηθεί δυο φορές από το πρωί να χορηγήσουν στην οικογένεια του Κάρατζιτς έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να έλθουν στην Σερβία για να τον δουν πριν παραδοθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ)», δήλωσε ο Λούκα Κάρατζίτς στο πρακτορείο ειδήσεων των Σέρβων της Βοσνίας SRNA.

Τα διαβατήρια της οικογένειας Κάρατζιτς κατασχέθηκαν τον Ιανουάριο μετά από εντολή του Ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στην Βοσνία, Μίροσλαβ Λάτσακ, και αίτημα του ΔΠΔ.

«Αυτό είναι μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Λούκα Κάρατζιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύζυγός και η κόρη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, Σονια και Λιλιάνα, είναι πολύ ικανοποιημένες που έμαθαν ότι είναι ζωντανός.

Η Λιλιάνα Ζέλεν-Κάρατζιτς, που κατοικεί στη Βοσνία, έχει καλέσει πολλές φορές τον Ράντοβαν Κάρατζιτς να παραδοθεί για να μειωθούν οι πιέσεις στην οικογένεια του. Πολλές ξαφνικές έρευνες έχουν γίνει στις κατοικίες των μελών της οικογένειας του.

Δηλώσεις πολιτικών για τη σύλληψη

Ο προεδρεύων της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, κ. Χάρις Σίλαϊτζιτς, χαιρέτισε τη σύλληψη του Κάρατζιτς, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «μεγάλη ημέρα για τη διεθνή δικαιοσύνη».

Από την πλευρά του, ο Ράικο Βάσιτς, αξιωματούχος της «Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών» δήλωσε ότι η σύλληψη του Κάρατζιτς είναι ένα «καλό σημάδι για ολόκληρη την περιοχή, καθώς αυτό το ζήτημα αποτελεί φορτίο στις πλάτες της Σερβικής Δημοκρατίας και ολόκληρου του σερβικού λαού».

Τα βοσνιακά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν εκτενώς τη σύλληψη του Κάρατζιτς, με έκτακτα δελτία ειδήσεων από χθες τα μεσάνυχτα.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση της σύλληψης του Κάρατζιτς, αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στις περιοχές της Σερβικής Δημοκρατίας.

Να «κλείσει» η λίστα των πλέον καταζητούμενων

Σε δύο άτομα περιορίζεται η λίστα των πλέον καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου των Σερβοβόσνιων, Πρόκειται για τον πρώην διοικητή των σερβοβοσνιακών δυνάμεων τον καιρό της κρίσης στη Βοσνία, στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και τον Γκόραν Χάτζιτς, έναν από τους πρώην ηγέτες των Σέρβων της Κροατίας.

Πανηγυρισμοί στους δρόμους του Σεράγεβο

Πολίτες συγκεντρώθηκαν σε κεντρικούς δρόμους του Σαράγεβο για να γιορτάσουν για τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς. Πολλοί οδηγοί βγήκαν με τα αυτοκίνητά τους, κορνάροντας στους δρόμους, ενώ η κρατική ραδιοφωνία της Βοσνίας μετέδωσε αποσπάσματα ομιλιών του Κάρατζιτς, όταν ήταν αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας, στον πόλεμο εναντίον μουσουλμάνων και Κροατών.

Διαμαρτυρίες στη Σερβία

Περίπου πενήντα υπερεθνικιστές, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν κουκούλες, συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου στο Βελιγράδι διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του πρώην πολιτικού ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ποιος είναι ο Ρ. Κάρατζιτς

Ο Ρ. Κάρατζιτς -μαζί με τον Ράτκο Μλάντιτς είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο- κατηγορείται για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη διάρκεια των 43 μηνών της πολιορκίας του Σαράγεβο. Στον πόλεμο αυτό έχασαν τη ζωή τους 12.000 άνθρωποι. Θεωρείται ενορχηστρωτής της σφαγής που έγινε το 1995 στη Σρεμπρένιτσα, όπου έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι. Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται η χειρότερη αγριότητα που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γεννήθηκε το 1945 στο Μαυροβούνιο. Σπούδασε στο Σεράγεβο Ιατρική και αργότερα ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική. Εισήλθε στην πολιτική το 1989 όταν εξελέγη πρόεδρος του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS)στη Βοσνία. Τον Μάιο του 1992 εξελέγη πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τον Ιούλιο του 1996. Κατά την διάρκεια του πολέμου ασκούσε, συνταγματικά, καθήκοντα ανωτάτου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της σερβικής Δημοκρατίας. Το Νοέμβριο του 1995 απαγγέλθηκε από την εισαγγελία του ΔΠΔ της Χάγης εναντίον του Κάρατζιτς κατηγορητήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2011&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 22.07.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote