Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Νέα πρόκληση Γκρούεφσκι
Νέα πρόκληση Γκρούεφσκι Εκτύπωση E-mail
21.07.08

Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι, ζητώντας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κομισιον Ζοζέ Μπαρόζο να μεσολαβήσει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της δήθεν "μακεδονικής" μειονότητας στην Ελλάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι ο διάλογος γίνεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ για ένα και μοναδικό θέμα την ονομασία και κάλεσε τη σκοπιανή πλευρά να επιδείξει εποικοδομητικό πνεύμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων .Την ίδια ώρα, ο βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο", διατυπώνει την άποψη ότι "πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να μην εγείρονται αντικρουόμενα ζητήματα".


Κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα οι προκλήσεις και οι υψηλοί τόνοι από την σκοπιανή πλευρά.

Ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, παίζοντας το χαρτί του εθνικισμού, ναρκοθετεί την διαπραγματευτική διαδικασία και κορυφώνει την κόντρα με την Ελλάδα,
εγείροντας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες θέμα "μακεδονικής μειονότητας" στη χώρα μας .

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην οποία ζητά, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μεσολάβηση για τη βελτίωση των συνθηκών της «μακεδονικής μειονότητας» που, όπως ισχυρίζεται, ζει στη χώρα μας. Όπως μάλιστα προκλητικά αναφέρει επιδίωξή του είναι να ανοίξει διάλογο η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Ελλάδα για το θέμα τη δήθεν μειονότητας.

Ερωτηθείς για το πως σχολιάζει η κυβέρνηση την κίνηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος απάντησε πως έχει δοθεί απάντηση σαφής, αυστηρή και ιστορικά καταγεγραμμένη από τον Πρωθυπουργό.
Η μόνη διαφορά μας με τα Σκόπια είναι το θέμα της ονομασίας τόνισε κ. Ρουσόπουλος και κάλεσε τον κ. Γκρούεφσκι να συνειδητοποιήσει την ιστορική πραγματικότητα και να έρθει με εποικοδομητικό πνεύμα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

"Η μέχρι σήμερα στάση των Ελληνικών κυβερνήσεων αντί να αποθαρρύνει την προκλητική στάση των Σκοπίων, τα εν-θάρρυνε να αναπτύσσουν σταδιακά μεγαλύτερη αδιαλλαξία. Η εκ του μηδενός επαναδιαπραγμάτευση του προβλήματος με τα Σκόπια που ζητά ο ΛΑ.Ο.Σ είναι η μοναδική διέξοδος από το τέλμα που έχουν οδηγήσει το ζήτημα, οι κυβερνήσεις της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

Την άποψη ότι "πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να μην εγείρονται αντικρουόμενα ζητήματα" διατυπώνει ο βοηθός υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Μπράιζα σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο", αναφερόμενος στην επιστολή Γκρούεφσκι

Ο κ. Μπράιζα σημειώνει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει συγκεκριμένη θέση πάνω στα θέματα που θέτει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, ενώ απαντά θετικά, στο ερώτημα εάν οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στη λύση για το όνομα.

Με αφορμή τη συνέντευξη. Μπράιζα, ο κ. Ρουσόπουλος σχολίασε πως ο ίδιος θεωρεί εποικοδομητική κάθε προσπάθεια που γίνεται στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας.

"Οποιαδήποτε χώρα σύμμαχος από την ΕΕ ή ΗΠΑ που βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη", τόνισε.

ερτ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2010&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote