Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow «Προεδρική» έκκληση
«Προεδρική» έκκληση Εκτύπωση E-mail
21.07.08

Πρωινό με άνδρες του αμερικανικού στρατού που υπηρετούν στην Καμπούλ πήρε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία, Μπαράκ Ομπάμα και άκουσε τις εμπειρίες τους από το Αφγανιστάν, όπου αυτό το χρόνο παρατηρείται αναζωπύρωση των ανταρτικών επιθέσεων.

O υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος έφτασε το Σάββατο στο Αφγανιστάν, πρώτο σταθμό μιας διεθνούς περιοδείας που περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις στο Ιράκ, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλέιας ενώ ο Ομπάμα δεν φαίνεται να προβάλλει προφίλ απρόσιτου ηγέτη.

Την Κυριακή ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Αφγανό πρόεδρο, Χαμίντ Καρζάι. Σε δηλώσεις του στη συνέχεια στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS χαρακτήρισε την κατάσταση στο Αφγανιστάν ρευστή και επείγουσα, τονίζοντας ότι η χώρα αυτή θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν πρέπει να αυξηθεί «τώρα» και όχι μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Αν περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση, μπορεί να περάσει ένας χρόνος προτού φτάσουν εδώ, στο Αφγανιστάν, τα επιπλέον στρατεύματα» είπε ο Ομπάμα. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι επισφαλής».

Στη συνέχεια ο γερουσιαστής του Ιλινόις μετέβη στο Κουβέιτ, όπου συναντήθηκε με τον τοπικό εμίρη.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του Δημοκρατικού υποψήφιου αναμένεται να είναι το Ιράκ.

Μετά το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ο Ομπάμα αναμένεται το βράδυ της Δευτέρας στην Ιορδανία, την Τετάρτη στο Ισραήλ και στη συνέχεια στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς ο Ομπάμα δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναπτύξουν τουλάχιστον 10.000 επί πλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν εκτός των 70,000 που σταθμεύουν ήδη εκεί.

Αντίδραση από Ιράκ

Ο Ομπαμα αναμένεται προσεχώς στο Ιράκ και υποσχέθηκε να αποσύρει όλα τα αμερικανικά μάχιμα στρατεύματα μέσα σε 16 μήνες, αν εκλεγεί.

Εντωμεταξύ, τη δυσαρέσκεια της απερχόμενης κυβέρνησης Μπους προκαλεί ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα «το ταχύτερο δυνατό», σημέιωσε ο Μάλικι ενώ προσθέτει ότι οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα «δυσκολεύονται να υιοθετήσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την απόσυρση».

Ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι δηλώνει ότι υποστηρίζει το σχέδιο του υποψηφίου των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να αποσύρει τα αμερικανικά μάχιμα στρατεύματα μέσα σε 16 μήνες, αν εκλεγεί στον Λευκό Οίκο.

«Βρίσκουμε ότι θα είναι καλή διορία για την απόσυρση, υπό την επιφύλαξη της δυνατότητας για μικρές αλλαγές», δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο τεύχος του περιοδικού που θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα "το ταχύτερο δυνατό", πρόσθεσε.

Οι δηλώσει του κ. Μαλικι δεν είναι από αυτές που θα προκαλέσουν ευχαρίστηση στην κυβέρνηση Μπούς. Η τελευταία δήλωσε ότι έχει ζητήσει διασαφηνίσεις από την ιρακινή κυβέρνηση.

«Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να υιοθετήσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την απόσυρση διότι το αισθάνονται αυτό ως παραδοχή ήττας αν και δεν είναι έτσι τα πράγματα», τονίζει ο Μάλικι.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2004&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote