Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Φοβούνται «βόμβα» Ζορμπά
Φοβούνται «βόμβα» Ζορμπά Εκτύπωση E-mail
19.07.08

«Τρέμει» το Μαξίμου την επικείμενη αντίδραση του Γ. Ζορμπά εν όψει της καρατόμησής του, που επισπεύδεται με την κατεπείγουσα ψήφιση της διάταξης ίσως την προσεχή Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης -προς το παρόν- Αρχής για το «ξέπλυμα χρήματος» κρατά για την ώρα κλειστά τα χαρτιά του, εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου και της επίμαχης διάταξης - λαιμητόμου την προσεχή Τετάρτη (στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή) αμέσως μόλις ολοκληρωθεί το σχέδιο εξάρτησης και των δικαστών με την αντίστοιχη ρύθμιση για τη δικαιοσύνη (επαναφορά διορισμένου προϊσταμένου).

Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι τις επόμενες ημέρες θα «σκάσει βόμβα» και η κυβέρνηση φοβάται σε τίνος τα χέρια θα γίνει αυτό και ποιον θα... «πάρει η μπάλα», αφού είναι μάλλον αδύνατο να κρατήσει ο Γ. Ζορμπάς το στόμα του κλειστό, αφού όλοι γνωρίζουν ότι είναι άνθρωπος ασυμβίβαστος, που «δεν μασά τα λόγια του».

Ετσι θεωρείται βέβαιο ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση θα διατυπώσει τις κατηγορηματικές αντιρρήσεις του για την κατάργηση της ανεξάρτητης Αρχής που ήταν ήδη υποβαθμισμένη (με ελάχιστους υπαλλήλους και υποδομή) και της οποίας την άμεση ενίσχυση και αναβάθμιση ζητούσε η FATF, που εποπτεύει διεθνώς τις αντίστοιχες Αρχές και η οποία είχε απευθύνει προειδοποιητικές επιστολές προς το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης αναμένεται να επικρίνει με το γνωστό καυστικό του ύφος την υποβάθμιση των ερευνών για το «μαύρο χρήμα» σε μια απόλυτα εξαρτημένη από την κυβέρνηση επιτροπή, αφού θα εποπτεύεται άμεσα από τον υπουργό Οικονομικών όχι μόνο με τον διορισμό των μελών της, αλλά και με τη διαχείριση των υποθέσεων μαύρου χρήματος.

Πολιτικό κόστος
Αυτή ακριβώς την κριτική από ένα πρόσωπο που έχει εκθειάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής για την εντιμότητα και την προσφορά του στη νομιμότητα και τη διαφάνεια, είναι που «τρέμουν» στο Μαξίμου καθώς φοβούνται ότι από το περιεχόμενο των θέσεων του Γ. Ζορμπά η κυβέρνηση μπορεί να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος, εάν προκύπτει ότι επιλέγει εξαρτημένους μηχανισμούς ελέγχου του χρήματος, γεγονός που βεβαιώνει ότι οι αρχές «της νομιμότητας και διαφάνειας» και του «σεμνά και ταπεινά» αποτελούν «λόγια του αέρα».

Γνωρίζοντας λοιπόν ότι θα εκτοξευθούν βολές για τις εξαρτημένες πλέον έρευνες από την κυβερνητικά ελεγχόμενη και υποβαθμισμένη επιτροπή, η κυβέρνηση άρχισε να οργανώνει την άμυνά της απέναντι σε ό,τι θα λεχθεί από πλευράς Ζορμπά.

Καταρχήν από κυβερνητικούς κύκλους άρχισε χθες η διαρροή της πληροφορίας ότι ο Γ. Ζορμπάς είναι αξιοπρεπής και περήφανος άνθρωπος και θα παραιτηθεί πριν από την ψήφιση της σχετικής διάταξης. Ωστόσο η πληροφορία αυτή μοιάζει μάλλον με «ευσεβή πόθο», αφού είναι αδύνατο να μην τοποθετηθεί ο υπό καρατόμηση πρόεδρος της Αρχής τουλάχιστον για την απαξίωση των οικονομικών ελέγχων και την κυβερνητική απροθυμία μπροστά στη διαφάνεια και νομιμότητα. Πολύ περισσότερο, αφού είναι γνωστό ότι ήδη είχε αντιταχθεί στο αρχικό νομοσχέδιο που υποβάθμιζε την Αρχή διατηρώντας ως πρόεδρο συνταξιούχο ανώτατο εισαγγελέα.

Στο Μαξίμου σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν την όποια αντίδραση Ζορμπά στη λογική της «εύλογης πικρίας», της «ηρωικής εξόδου», της αναγνώρισης του έργου του αλλά και της δυσαρμονίας στη συνεννόηση με τις εισαγγελικές αρχές κ.λπ. Κανείς δεν μπορεί όμως να προεξοφλήσει τι θα γίνει, αν αποφασίσει να μιλήσει περισσότερο, όχι μόνο για τις συνθήκες διαφάνειας και νομιμότητας στη χώρα μας και πού οδεύουν, αλλά και για πρόσωπα και πράγματα (δικαστικούς, υπουργούς κ.λπ.) και παρασκήνια για τα οποία γνωρίζει πολλά.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2003&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote