Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βέτο Καραμανλή
Βέτο Καραμανλή Εκτύπωση E-mail
18.07.08

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για «μακεδονική μειονότητα» στην απαντητική επιστολή του προς τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ κ. Ν. Γκρούεφσκι, τον οποίο καλεί να συμβάλει στο διάλογο για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, εάν πραγματικά ενδιαφέρεται για προσέγγιση στις ευρωατλαντικές δομές.

«Δεν υπάρχει "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός, είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής» τονίζει.

Για το θέμα των περιουσιών παραπέμπει στη δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης: «Οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο».

Ορθότατα τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού, αλλά διπλωματικό λάθος ότι μπαίνει σε δημόσιο διάλογο με τους Σκοπιανούς, σχολίασε, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι υπάρχει μία διαφορά, η διεθνής σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ, και ένας τρόπος για να ενταχθεί η γειτονική χώρα στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, να συμφωνήσει στη διευθέτησή της. Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με δική της επιστολή προς την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις και την απόπειρα της ηγεσίας της ΠΓΔΜ για εκτροπή των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών από το αντικείμενό τους.

Την ίδια ώρα κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη συνάντηση των αυτοαποκαλούμενων «Μακεδόνων του Αιγαίου» που ξεκινά σήμερα στα Σκόπια και θα διαρκέσει τρεις μέρες. Αν και επισήμως δεν έχει δοθεί τέτοια πληροφόρηση από την πλευρά της ΠΓΔΜ, διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι κάποιοι Σλαβομακεδόνες θα θελήσουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα για να μεταβούν στη Φλώρινα με αφορμή τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκεί το Σαββατοκύριακο με αφορμή την επέτειο της «μάχης του Ιλιντεν». Χθες συνέβησαν περίεργα πράγματα εκεί.

Τοπικοί παράγοντες, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισαν να φύγουν από την περιοχή για να μην είναι εκεί τις κρίσιμες μέρες και ανακλήθηκαν στην τάξη με τηλεφωνήματα που έγιναν από την Αθήνα.

Πληροφορίες κατά τις οποίες ο Αμερικανός πρόξενος της Θεσσαλονίκης εκδήλωσε την επιθυμία να λάβει πρόσκληση για να παραστεί διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας. Αρμόδια αμερικανική πηγή διαβεβαίωνε ότι καμία πρόσκληση δεν ζητήθηκε και κανένας Αμερικανός εκπρόσωπος δεν πρόκειται να βρίσκεται εκεί. Από την Ουάσιγκτον εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερωτήσεις του ανταποκριτή του ΕΤ Λάμπρου Παπαντωνίου, σχολίασε ότι η Ουάσιγκτον δεν αναμιγνύεται και ενθαρρύνει τα δύο μέρη να βρουν λύση στο πρόβλημα της ονομασίας.

Στα Σκόπια, πάντως, η πολιτική κατάσταση είναι έκρυθμη, με τον πρωθυπουργό κ. Ν. Γκρούεφσκι να διεκδικεί τον πλήρη έλεγχο της δημόσιας ζωής και να κάνει διαρκείς επιδείξεις ισχύος. Χθες το πρωί συνελήφθη για ανάκριση ο δήμαρχος της Στρόμνιτσα και αντιπρόεδρος του κόμματος της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεβ με την κατηγορία της «κατάχρησης της υπηρεσιακής του θέσης και των αρμοδιοτήτων του σχετικά με την κατασκευή στη δημοτική αγορά εμπορικού κέντρου».

Η κατηγορία θεωρείται αστήρικτη από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία αποχώρησε από το Κοινοβούλιο, όπως και άλλα μικρότερα σλαβομακεδονικά κόμματα. Προγραμματίζονται διαδηλώσεις, ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί οι ξένες πρεσβείες στα Σκόπια.

Η σύλληψη αυτή προκάλεσε έντονη ενόχληση στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μη διεκδικήσει ξανά το αξίωμα του προέδρου πυροδοτώντας εκτιμήσεις κατά τις οποίες θα ηγηθεί της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης για να αντιπαρατεθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή με τον πρωθυπουργό κ. Ν. Γκρούεφσκι. Χθες ο κ. Τσερβένκοφσκι πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλβανία και από εκεί δήλωσε ότι πρέπει να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα της ονομασίας, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υποδείξει κανένα τρίτο μέρος πώς θα αποκαλείται η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» διεθνώς.

Αναλυτικά η επιστολή του Κ. Καραμανλή

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία 15 χρόνια η Ελλάδα και η χώρα σας, σε συνέχεια των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχουν δεσμευτεί σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ με αντικείμενο το θέμα της ονομασίας, το οποίο «?πρέπει να επιλυθεί προς όφελος της διατήρησης ειρηνικών σχέσεων και σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή», όπως υπογραμμίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Απόφαση 817.

Τις περασμένες εβδομάδες, ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, κ. Matthew Nimetz, παρουσίασε ορισμένες ιδέες που θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Λυπάμαι που επιλέξατε αυτήν ακριβώς την κρίσιμη στιγμή της διαπραγματευτικής προσπάθειας, για να στείλετε την επιστολή της 10ης Ιουλίου 2008.

Με αυτήν την αφορμή, θέλω να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα είναι σταθερά δεσμευμένη στην προώθηση σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας με όλες τις γειτονικές της χώρες, ειδικά με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, και στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν στο εγγύς μέλλον, στην ευρω-ατλαντική και ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Ελλάδα, από το 1993, έχει επιδείξει καλή θέληση ώστε, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που να λαμβάνει υπόψη της τα νόμιμα συμφέροντα και τις ευαισθησίες των δύο χωρών. Αυτό ανταποκρίνεται στην εντολή των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς επίσης και στην επιθυμία όλων των Κρατών που συμμετέχουν στους Ευρω-ατλαντικούς και Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κάτι που άλλωστε έχει κατηγορηματικά υπογραμμιστεί, με τρόπο μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, αντίστοιχα.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η επιστολή σας, απέχοντας πολύ από το να προωθεί τις διαπραγματεύσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα μου, εγείρει ανύπαρκτα και απολύτως αβάσιμα ζητήματα που αντιστρατεύονται τις εργώδεις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλλει η Ελλάδα. Επιδιώκει επίσης παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικού Κράτους και παρεκκλίνει από τους στόχους των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός, είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής. Όσον αφορά περιουσιακά ζητήματα, οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι εποχές έχουν αλλάξει. Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον των Βαλκανικών κρατών βρίσκεται στους Ευρωπαϊκούς και Ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, και όχι σε εθνικιστικές λογικές μιας εποχής που έχει ανεπιστρεπτί περάσει και που πρέπει να μείνει οριστικά πίσω στο παρελθόν. Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο να εργαστεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η Ιστορία κρίνει τους ηγέτες από το πως αίρονται στο ύψος των προκλήσεων και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δική σας θετική στάση και εποικοδομητικό πνεύμα.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2000&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote