Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ορθάνοιχτος και με τις νέες συμβάσεις ο ΟΤΕ
Ορθάνοιχτος και με τις νέες συμβάσεις ο ΟΤΕ Εκτύπωση E-mail
16.07.08

Ορθάνοιχτος σε «κακόβουλους» εισβολείς θα παραμείνει ο ΟΤΕ, με το δίκτυό του εις διάθεσιν των προμηθευτών οίκων, ευάλωτος σε υποκλοπές, σε τσουνάμι βλαβών, γιατί όχι και πρόσφορος για μπλακ άουτ.

Παρά τις επισημάνσεις του εσωτερικού ελέγχου του ΟΤΕ, οι οποίες περιέχονται στην εμπιστευτική έκθεση που χθες παρουσίασε η «Ε», η διοίκηση του οργανισμού, στις 28 Φεβρουαρίου 2008, προχώρησε στη σύναψη νέων τριετών συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης με τους τέσσερις προμηθευτές οίκους, αξίας 66 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Τα ευρήματα του εσωτερικού ελέγχου για την «κερκόπορτα» των προμηθευτών, την ειδική σύνδεση μέσω της οποίας δύνανται να κάνουν υποκλοπές και άλλες κακόβουλες πράξεις, αποσιωπήθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο.

«Επιτυχημένο»!

Ο ΟΤΕ στη σχετική εισήγηση που εισήχθη στο Δ.Σ. αυτοθαυμάζεται: χαρακτηρίζει «επιτυχημένο και άρτιο το μοντέλο οργάνωσης και τις διαδικασίες υποστήριξης λειτουργίας του δικτύου». Το ίδιο πράττει και μέσω της ανακοίνωσης που χθες εξέδωσε... κρίνοντας τα ευρήματα περί υποκλοπών ως χαμηλού κινδύνου!

Αμετανόητος, λοιπόν, ο ΟΤΕ προχώρησε τον Φεβρουάριο σε νέες «τέλειες» για τους προμηθευτές συμβάσεις, εξίσου όμως τρύπιες για τους συνδρομητές.

Και στις νέες τριετείς συμβάσεις παρέχεται η απεριορίστου κινδύνου ειδική σύνδεση (απομακρυσμένη πρόσβαση) στους προμηθευτές επί 24ώρου βάσεως για 7 ημέρες την εβδομάδα σε κάποια κέντρα, για πέντε ημέρες την εβδομάδα επί οχτάωρο καθημερινά σε άλλα ή κατόπιν αίτησης. Οι προμηθευτές δίχως δικλείδες ασφαλείας μπορούν να μπαίνουν στο δίκτυο του ΟΤΕ για άρση βλαβών και να αλωνίζουν κατά βούληση, «τρυγώντας» συνομιλίες ή δεδομένα των συνδρομητών ή του οργανισμού.

«Πρόσθετο τίμημα»

Στην εισήγηση, στην οποία βασίστηκε η απόφαση του Φεβρουαρίου για τις νέες αναθέσεις, αναφέρεται ότι στους οίκους Ericsson, Intracom Telecom, Nokia-Siemens (NSN) και Alcatel-Lucent δίδονται τριετείς συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης για τα έτη 2008, 2009 και 2010. Το βασικό τίμημα προσδιορίστηκε στα 66 εκατ. ευρώ για την τριετία (20 εκατ. ευρώ ανά έτος, με δυνατότητα προσαύξησης για τα έτη 2009 και 2010). Επιπρόσθετο τίμημα, που εκτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ, θα προκύψει απολογιστικά από τις πρόσθετες υπηρεσίες και τις επισκευές για τις οποίες θα κληθούν οι οίκοι και την τριετία.

Πάντως, ούτε και αυτή η ανάθεση δημοσιοποιήθηκε. Εδώ ο ΟΤΕ αποσιωπά και τις λοιπές δυσάρεστες επισημάνσεις του εσωτερικού ελέγχου. Οπως:

- Η πλημμελής πραγματοποίηση της προληπτικής συντήρησης των εγκαταστάσεων (σελ. 9 της έκθεσης), κάτι που φανερώνει υποβάθμιση των υπηρεσιών και υψηλά τιμήματα στους προμηθευτές για... παρεμβάσεις. Στην ίδια την έκθεση (σελ. 10) γράφεται ότι «είναι αυξημένη η πιθανότητα εμφάνισης βλαβών.

«Βλάβες, απώλειες»

- Οι καθυστερήσεις στην άρση των βλαβών. Από το δείγμα των 146 βλαβών της Περιφέρειας Αττικής για την περίοδο από 1-1-2007 μέχρι 12-6-2007 ο μέσος χρόνος άρσης των βλαβών για κάποια συστήματα φθάνει τις 10 ώρες, όταν προ τριετίας αυτός δεν ξεπερνούσε τις 3 ώρες. Μάλιστα στο ίδιο μικρό δείγμα αναφέρεται και καθυστέρηση άρσης βλάβης για 7 ημέρες!

- Στη σελίδα 13 της έκθεσης αναφέρεται ότι μεγάλοι πελάτες του ΟΤΕ αλλά και άλλοι πάροχοι έχουν εγείρει σε βάρος του απαιτήσεις, λόγω καθυστερήσεων στην άρση βλαβών.

Ο έλεγχος επισημαίνει ότι πέραν της αρνητικής εικόνας ο ΟΤΕ αντιμετωπίζει ενδεχόμενο απώλειας εσόδων, αλλά και αξιώσεις εξαιτίας της μη τήρησης των συμφωνιών με μεγάλους πελάτες που μένουν με κομμένα κυκλώματα επί μέρες ή επί πολλές ώρες.

- Η ίδια έκθεση διαπιστώνει ότι με ευθύνη του ο ΟΤΕ δεν επιβάλλει στους οίκους που έχουν την ευθύνη της τεχνικής υποστήριξης τις προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες, όταν αργούν να ανταποκριθούν στις περιπτώσεις βλαβών.

Αυτές λοιπόν τις προβληματικές συμβάσεις, τρύπιες και σε σχέση με τη διαφύλαξη του απορρήτου, τις υπερασπίστηκε ο ΟΤΕ, εγκαλώντας μας προφανώς γιατί δεν αποσιωπήσαμε και εμείς τα ευρήματα.

Αν κάποια μέρα...

Αυτά τα ευρήματα που υπέπεσαν στην αντίληψη του Εσωτερικού Ελέγχου. Γιατί άλλα, πιο οδυνηρά, μπορεί και να μας εκπλήξουν, αν κάποια ημέρα τρεις υπουργοί αποφασίσουν να δώσουν εκτάκτως συνέντευξη για ένα μεγάλο θέμα εθνικής ασφάλειας...*
enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1994&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote