Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Αυστηρή απάντηση της Αθήνας
Αυστηρή απάντηση της Αθήνας Εκτύπωση E-mail
16.07.08

 Την έντονη αντίδραση της Κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η προκλητική επιστολή του Ν. Γκρουέφσκι προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην οποία θέτει ζήτημα "μακεδονικής" μειονότητας στην χώρα μας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα αφήσει αναπάντητη την σκοπιανή πρόκληση, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υποσκάπτει συνειδητά τη διαπραγμάτευση. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να απαντήσει η Κυβέρνηση στην επιστολή Γκρούεφσκι, στην οποία ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν εγείρει μόνο θέμα μειονοτήτων, αλλά φτάνει στο σημείο να απαιτεί επιστροφή περιουσιών, για εκείνους που όπως ισχυρίζεται έφυγαν από τη χώρα μας.

Ο ακραίος εθνικισμός σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες, ήταν το σαφές μήνυμα της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη για την επιστολή Γκρουέφσκι προς τον Πρωθυπουργό. "Σήμερα πλέον το ξέρει όλη η διεθνής κοινότητα, ο κ. Γκρουέφσκι αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να υποσκάπτει συνειδητά τα θεμέλια της διαπραγμάτευσης, μιας διαπραγμάτευσης η οποία διεξάγεται με πολύ συγκεκριμένους όρους" ανέφερε κατηγορηματικά η κ. Μπακογιάννη.

Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει με επιστολή του στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ επαναβεβαίωσε την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ενημέρωση του ΟΗΕ για οποιαδήποτε εξέλιξη και φυσικά και γι’ αυτό το θέμα.

Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου να μην απαντήσει ο Πρωθυπουργός στον κ. Γκρούεφσκι, αλλά η όποια απάντηση να γίνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι αφήνοντας αναπάντητη μια τέτοια πρόκληση, αφήνουμε ουσιαστικά αναπάντητα ερωτήματα έναντι της Ιστορίας και πιστεύω ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να απαντήσουμε και για το παρόν και για το ιστορικό μέλλον.

Σε άλλο ερώτημα γιατί δεν έχουν απαντηθεί με σαφήνεια οι ισχυρισμοί περί "μακεδονικής" μειονότητας και γλώσσας, δεδομένου ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προβεί στο παρελθόν σε τέτοιους ισχυρισμούς, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι υπάρχει πάντα απάντηση για εκεί που πρέπει και έτσι όπως πρέπει.

"Θα επιτρέψετε στην ελληνική κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα με την σοβαρότητα, το σεβασμό αλλά και τη μέθοδο που χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις", πρόσθεσε.

Στην ερώτηση αν θα ξεκαθαρίσει η ελληνική κυβέρνηση τελικά αν υπάρχει "μακεδονική" μειονότητα και γλώσσα, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι "αν χρειάζεται να το πω εγώ τώρα φυσικά και θα το επαναλάμβανα. Αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ο τρόπος και τα μέσα με τα οποία κανείς εκφράζει τις απόψεις του και απαντά στα ζητήματα που εγείρονται.

Ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε και στα περί καθυστέρησης δημοσιοποίησης της επιστολής Γκρούεφσκι, σημειώνοντας ότι κατά την πάγια διπλωματική τακτική, την επιστολή τη δημοσιοποιεί ο αποστολέας. Σε παρατήρηση ότι στο παρελθόν δεν έχουν απαντηθεί αναφορές Αμερικανών αξιωματούχων περί μακεδονικής γλώσσας και μειονότητας ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι υπήρχε απάντηση εκεί που έπρεπε και όπως έπρεπε και πρόσθεσε ότι στη διαπραγμάτευση χρησιμοποιούνται όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και ένα στοιχείο είναι και αυτή η επιστολή - πρόκληση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ακόμα ότι η χώρα μας ανήκει στα παλαιότερα μέλη της ΕΕ, έχει εντάξει στο εσωτερικό της δίκαιο το κοινοτικό και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απολύτως και από κανέναν στα θέματα που γνωρίζει ότι έχει απόλυτο δίκιο.


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1991&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote