Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Γερμανικός» κλοιός παραλύει την κυβέρνηση
«Γερμανικός» κλοιός παραλύει την κυβέρνηση Εκτύπωση E-mail
15.07.08

Στριμωγμένη στη γωνία παρακολουθεί ως απλός θεατής το πολιτικό θρίλερ που παίζεται με σκηνοθέτες εγχώριους αλλά και ξένους (;) όπως πολλοί συζητούν ανοιχτά πλέον στα υπουργικά και βουλευτικά γραφεία. Αμήχανη, δεν ξέρει πώς να διαχειριστεί την κρίση και οι «γαλάζιοι» αναλυτές της Ρηγίλλης σηκώνουν τα χέρια.

Την Παρασκευή ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στην Ηλεία. Ομως ο προγραμματισμός είχε γίνει πριν από τις διώξεις σε Βουρλούμη για την εξαγορά της «Γερμανός», με αποτέλεσμα μία ακόμη επικοινωνιακή εξόρμηση που είχε στόχο τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης να πέσει στο κενό. Πώς να πείσει ο πρωθυπουργός για τον αγώνα κατά της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας όταν μια ακόμη βόμβα -και μάλιστα μεγατόνων- έσκασε στην αυλή του!

Καθαρά γαλάζιο

Ελάχιστα είναι τα περιθώρια ελιγμών και οι λόγοι είναι τέσσερις:

1 Είναι το πρώτο καθαρά «γαλάζιο« σκάνδαλο οι διώξεις που ασκήθηκαν για την εξαγορά της εταιρείας «Γερμανός» από την COSMOTE με πρωταγωνιστές τον εκλεκτό του πρωθυπουργού Παναγιώτη Βουρλούμη, στον οποίο πλήρη κάλυψη είχε δώσει τότε και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. «Επί των ημερών μας είδε το φως της δημοσιότητας και το σκάνδαλο των ομολόγων αλλά ήταν ανακατεμένοι γαλαζοπράσινοι χρηματιστές και ήταν μικρότερες οι συνέπειες διότι επεστράφησαν τα χρήματα και μπήκαν και κάποιοι στη φυλακή», είπε στην «Ε» κυβερνητικό στέλεχος. «Η υπόθεση "Γερμανός", αν αποδειχθεί ότι ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο, απλώς θα οδηγήσει κάποιους στη φυλακή. Τα λεφτά δεν θα γυρίσουν πίσω. Κάποιες κυβερνητικές πηγές λένε τώρα ότι την ευθύνη των αποφάσεων την είχε ο διευθύνων σύμβουλος της COSMOTE Μαρτιγόπουλος, που είχε διοριστεί από το ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως τον κρατήσαμε και ο Βουρλούμης με τον Αλογοσκούφη τον στήριξαν στην εξαγορά. Μόνος του δεν θα μπορούσε να προχωρήσει. Δεν πρέπει να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Είναι δική μας η ευθύνη αν αφήσαμε να γίνει αυτό το απίστευτο παιχνίδι χειραγώγησης της μετοχής που έκανε κάποιους να πλουτίσουν εις βάρος των χρημάτων των Ελλήνων πολιτών. Η εντύπωση που παγιώνεται στην κοινή γνώμη είναι ότι κάνουμε τα ίδια και χειρότερα με το ΠΑΣΟΚ. Και εδώ επιχειρήματα δεν έχεις να τους αντικρούσεις, δυστυχώς».

Η «Ζίμενς»

2 Η υπόθεση της «Ζίμενς» θα χαλάσει το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο πολλών και στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Και αυτό διότι ουδείς μπορεί να ελέγξει τις αποκαλύψεις που μπορεί να γίνουν. «Ολες οι κυβερνήσεις το πρώτο που σκέφτονται όταν ξεσπάει ένα σκάνδαλο είναι πώς θα το κουκουλώσουν» είπε στην «Ε» άλλος υπουργός. «Ομως οι διώξεις για τη "Γερμανός", όπως και η πανηγυρική αθώωση Μπάγια, έδειξαν ότι το σύστημα δεν ελέγχεται, όσο πανίσχυρος κι αν νομίζεις ότι είσαι». Ειδικά στη «Ζίμενς» εμπλέκονται πολλοί. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής και κάτοχος των μυστικών των μαύρων ταμείων Χριστοφοράκος είναι ακόμη ελεύθερος, το άλλο στέλεχος, ο Μαυρίδης, επίσης δεν έχει μιλήσει ακόμη. Η έρευνα σε παρένθετα πρόσωπα έχει φτάσει, δεν έχουν ανοίξει ακόμη λογαριασμοί. «Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι όλοι όσοι ξέρουν και κινδυνεύουν με πολλά χρόνια στη φυλακή θα σιωπήσουν για να σώσουν το πολιτικό σύστημα που έτσι κι αλλιώς απαξιώνεται κάθε μέρα και πιο πολύ», τόνισε η ίδια πηγή. «Τα χειρότερα έρχονται και κανείς δεν θα μπορεί να τα σταματήσει. Εχει μεγάλο δρόμο ακόμη η ιστορία».

Μαύρος Σεπτέμβρης

3 Ο άλλος μεγάλος εφιάλτης είναι η οικονομική ύφεση. Ο «τσάρος» της οικονομίας προετοιμάζει το έδαφος για έναν «μαύρο» Σεπτέμβρη. Τα μέτρα υπέρ των αδυνάτων θα παρθούν με το σταγονόμετρο, η ακρίβεια θα οδηγήσει σε απόγνωση όχι μόνο τα χαμηλά αλλά και τα μεσαία νοικοκυριά. «Είναι η χαριστική βολή στο πολιτικό σύστημα» είπε στην «Ε» οικονομικός παράγοντας. «Σε συνδυασμό με τα σκάνδαλα το μίγμα γίνεται εκρηκτικό. Καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν μπόρεσε να τη βγάλει καθαρή - να κρυφτεί πίσω από μια οικονομική κρίση ή να την κουκουλώσει, όπως ίσως θα μπορούσε να γίνει με κάποια σκάνδαλα. Κι αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που η κυβέρνηση Καραμανλή θα έχει να αντιμετωπίσει. Το "κοκαλάκι της νυχτερίδας" δεν μπορείς να το έχεις πάντα...».

4 Δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί πλέον η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Με καζάνι που βράζει μοιάζει. Η βάση αντιδρά, οι βουλευτές δέχονται πιέσεις των ψηφοφόρων τους και με τη σειρά τους πιέζουν την κυβέρνηση να κάνει κάτι. Πολλοί βάζουν ως όριο τον Οκτώβρη, μετά θα αρχίσουν να μιλάνε, απειλούν.

Ενας κούκος...

Ο Κουκοδήμος επιστρέφει, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. «Εγώ δεν έπαψα ποτέ να στηρίζω τις επιλογές της κυβέρνησης» δήλωσε ο βουλευτής στην «Κυριακάτικη Ε». «Δεν έχω κάνει καμία επαφή για το θέμα της επανένταξής μου και καμία αίτηση. Περιμένω να κλείσει το δικαστικό κομμάτι για να ξεκινήσω τις επαφές». Η διαγραφή Τατούλη μπορεί να ενισχύσει για λίγο το ηγετικό προφίλ του Καραμανλή, αλλά θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Θα αφήνει τους βουλευτές να μιλάνε ελεύθερα και να κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι δεν καταψηφίζουν; Η ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης γίνεται έτσι κι αλλιώς και παγιώνεται η εντύπωση ότι οι διαφωνούντες είναι πολλοί στη Ν.Δ. γιατί τίποτα δεν πάει καλά.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι για την κυβέρνηση όποια απόφαση κι αν πάρει είτε για το πώς θα χειριστεί τα σκάνδαλα είτε το στελεχιακό δυναμικό της. Το σταυρόλεξο που έχει μπροστά της είναι πολύ δύσκολο και θέλει δυνατούς λύτες, οι οποίοι όμως αναζητούνται...
enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1986&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 15.07.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote