Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow «Club Med» εμπνέυσεως Σαρκοζί
«Club Med» εμπνέυσεως Σαρκοζί Εκτύπωση E-mail
14.07.08

«Με μεγάλη ικανοποίηση σας αναγγέλλω πως ολοκληρώθηκε η πρώτη σύνοδο της Ένωσης για την Μεσόγειο, στην οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα ένα κοινό ανακοινωθέν», τόνισε ο Σαρκοζί, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη των συνομιλιών.

«Το ονειρευόμαστε και τώρα η Ένωση για την Μεσόγειο είναι μια πραγματικότητα», επισήμανε ο γάλλος πρόεδρος.

Ο Σαρκοζί είπε ακόμα πως ήταν «ένα καταπληκτικό στοίχημα» να μπορέσεις να ενώσεις τις ευρωπαϊκές χώρες με αυτές της νότιας άκρης της Μεσογείου, ανάμεσά τους και τις αραβικές χώρες, πρόσθεσε.

Κατά την έναρξη της συνόδου ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε «το θάρρος όλων όσων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, προχωρώντας, έτσι, σε μια κίνηση ειρήνης».

Ο Σαρκοζί ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι μια από τις μείζονες προκλήσεις της Ένωσης για τη Μεσόγειο είναι η «καταγραφή της Ιστορίας στη βάση της ισότητας Βορρά-Νότου».

Η Ελλάδα αρωγός της γαλλικής πρωτοβουλίας

Η Ελλάδα υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία του προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για τη δημιουργία μιας «Ένωσης για τη Μεσόγειο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου.

Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να δραστηριοποιείται με συγκεκριμένες προτάσεις για προγράμματα.

Η σημερινή Σύνοδος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενέκρινε συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας οι οποίοι αφορούν: την απορρύπανση της Μεσογείου, τους θαλάσσιους διαδρόμους, την ηλιακή ενέργεια, την εκπαίδευση, την πολιτική προστασία, την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η χώρα μας, συνέχισε ο πρωθυπουργός, έχει εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των θαλάσσιων διαδρόμων στην ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό να καταστεί κόμβος για τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς επίσης και για τη διευκόλυνση της μετακίνησης προσώπων και αγαθών μέσω της διασύνδεσης λιμένων.

Ενδιαφερόμαστε επίσης, είπε ο κ. Καραμανλής, ιδιαίτερα για τον τομέα της ηλιακής ενέργειας και επεξεργαζόμαστε ήδη το σχετικό πλαίσιο συνεργασίας, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η περιοχή.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι σήμερα τέθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές για να δοθεί νέα ώθηση στην πολιτική μας απέναντι στην περιοχή και να επανακτήσει η Μεσόγειος τη θέση που της αξίζει στις προτεραιότητές μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Ακολούθως ανέφερε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε αποφασιστικά και δυναμικά σε μια ουσιαστική, μακροπρόθεσμη και σταθερή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μεσογειακών εταίρων, αλλά και μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού προκλήσεις και προβλήματα που μας αφορούν όλους.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρωτοβουλία της Ενωσης για τη Μεσόγειο έχει μια προστιθέμενη αξία που συνίσταται στην υλοποίηση συγκεκριμένων προγραμμάτων που θα προσπορίσουν άμεσο και απτό όφελος στους λαούς της Μεσογείου και θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Διακήρυξη κατά των όπλων μαζικής καταστροφής

Στο τελικό ανακοινωθέν περιλαμβάνεται και η δέσμευση των 43 κρατών ότι θα «επιδιώξουν μια ζώνη της Μέσης Ανατολής ελεύθερη από όπλα μαζικής καταστροφής».

Σε αυτά περιλαμβάνονται πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα. Οι χώρες θα «εξετάσουν πρακτικά μέτρα για να εμποδίσουν την διάδοση» τέτοιου είδους όπλων αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Ενστάσεις από τους Παλαιστινίους

Ενστάσεις στο ανακοινωθέν για τη δημιουργία της Ένωσης για τη Μεσόγειο εξέφρασαν μέλη της παλαιστινιακής αρχής όταν, όμως, είχε ήδη διανεμηθεί από τους Γάλλους οικοδεσπότες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μαχμούντ Αμπάς απαίτησε να αφαιρεθεί μια πρόταση που αφορούσε την διαμάχη Ισραήλ-Παλαιστίνης όμως Γάλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Αμπάς είχε ήδη δώσει τη συγκατάθεση του για την τελική διατύπωση του κειμένου.

Η επίμαχη παράγραφος όπως διανεμήθηκε αναφέρει:

«Οι επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων επανεπιβεβαιώνουν την υποστήριξη τους στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ – Παλαιστίνης, όπως αυτή έχει διατυπωθεί στην απόφαση της υπουργικής συνάντησης στην ευρωμεσογειακή σύνοδο της Λισαβόνας τον Νοέμβριου του 2007 και με βάση την συμφωνία της Ανάπολις»

Στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά σε μια λύση δύο κρατών.

Την βοήθεια της Γαλλίας στο ζήτημα της ευρωπαϊκής της ένταξης ζήτησε η Τουρκιά

Τη διαβεβαίωση ότι η Γαλλία δεν θα προβάλλει εμπόδια στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, εφόσον έχει γίνει η απαραίτητη διεργασία, έλαβε από το Νικολά Σαρκοζί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συζήτηση, διάρκειας μισής ώρας, περιεστράφη στις σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ, στο θέμα της πιθανής απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος από το Συνταγματικό Δικαστήριο και στο μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στις συζητήσεις ανάμεσα σε Συρία και Ισραήλ.

Για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από το Γάλλο πρόεδρο να μην παρεμποδίσει « το άνοιγμα νέων κεφαλαίων » στην ενταξιακή διαδικασία. Πήρε τη διαβεβαίωση ότι εφόσον έχει γίνει η απαραίτητη διαδικασία και οι σχετικοί φάκελοι είναι έτοιμοι, η Γαλλία δεν θα προβάλει εμπόδια.

Σχετικά με την απειλή απαγόρευσης του κόμματός του, ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα το Συνταγματικό Δικαστήριο να εκδώσει την απόφασή του όσο το δυνατό πιο γρήγορα, για να δοθεί τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη χώρα.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη γαλλική πρωτεύουσα και η περιοχή από το Γκραν Παλαί έως το Μέγαρο των Ηλυσίων έχει αποκλεισθεί για την ασφάλεια της διεξαγωγής της συνόδου.

Tουλάχιστον 6.000 άνδρες έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια προσωπικοτήτων που μπορεί να αποτελούν στόχο τρομοκρατικής επίθεσης αλλά και για την αντιμετώπιση πιθανών διαδηλώσεων ή ταραχών στο περιθώριο των επίσημων εορτασμών.

Την Δευτέρα 8.000 άνδρες της αστυνομίας και της χωροφυλακής θα βρίσκονται στους δρόμους του Παρισιού, με την ευκαιρία της παρέλασης για την εθνική εορτή της 14ης Ιουλίου στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1980&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote