Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Το Κυπριακό πάει... Παρίσι
Το Κυπριακό πάει... Παρίσι Εκτύπωση E-mail
11.07.08

Οι βασικοί παίκτες του Κυπριακού θα βρίσκονται την ερχόμενη Κυριακή στο Παρίσι. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποφάσισε τελικά να μεταβεί, θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής για την «Ένωση για τη Μεσόγειο», η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ και προσωπικά του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Στο Παρίσι θα βρίσκεται και ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν ο οποίος, όπως έγραψε ξανά ο «Π», θα συναντηθεί -εκτός απρόπτου- με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η συνάντηση Χριστόφια-Μουν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, δεν έχει ωστόσο ακόμα καθοριστεί λόγω εκκρεμοτήτων στο πρόγραμμα του Γ.Γ. Διπλωματική πηγή μάς ανέφερε ότι «από τη στιγμή που υπήρξε αίτημα από μέρους του Προέδρου Χριστόφια, θα ήταν απίθανο ο κ. Μπαν να μην ανταποκριθεί, δεδομένου και του ότι είχε ήδη μια πρώτη συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πλαίσιο της τελευταίας Ισλαμικής Διάσκεψης». Η συνάντηση αναμένεται να είναι σύντομη καθώς το πρόγραμμα του Γ.Γ. είναι ιδιαιτέρως βεβαρυμένο.

Ο Ερντογάν
Μετά από πολλές παλινδρομήσεις, και αφού άφησε να νοηθεί ότι δεν θα συμμετείχε στη Σύνοδο του Παρισιού, ο Τούρκος Πρωθυπουργός αποφάσισε τελικά να ταξιδέψει στη γαλλική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα abhaber, που ασχολείται με ευρωτουρκικά θέματα, η πρόσκληση απευθύνθηκε την Τρίτη από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τηλεφωνικώς στον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε απαντήσει μάλλον θετικά, «εκτός εάν προέκυπτε κάποιο έκτακτο γεγονός». Χθες, η συμμετοχή του στη σύνοδο οριστικοποιήθηκε και, όπως αναφέρεται, ο κ. Ερντογάν θα βρίσκεται την Κυριακή στο Παρίσι.
Στη γαλλική πρωτεύουσα θα βρίσκεται και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ελλάδα έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή τη γαλλική πρωτοβουλία, συμβάλλοντας με συγκεκριμένες προτάσεις στη διαδικασία για τη διαμόρφωσή της.

Σχεδιασμός
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν», με τον τίτλο «Η Άγκυρα συγκεντρώνει όλους τους πρέσβεις της προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις», η Τουρκία κάλεσε τους πρέσβεις της από όλο τον κόσμο σε σύνοδο στην Άγκυρα. Στη σύνοδο αυτή, στην οποία θα λάβουν μέρος πάνω από 100 πρέσβεις, θα γίνει αξιολόγηση και θα συζητηθεί το μέλλον της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Όπως αναφέρεται, την προεδρία της συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουλίου, θα αναλάβει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, ενώ στις εργασίες της θα συμμετάσχει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ερτουγρούλ Απακάν. Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι η Άγκυρα δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσει μια μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική, εξαιτίας της σύγχρονης δυναμικής που επικρατεί στις διεθνείς σχέσεις, και γιΆ αυτόν ακριβώς το λόγο αναζητεί τρόπους εφαρμογής μιας πολυδιάστατης διπλωματίας. Τέλος, σημειώνεται ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ πραγματοποίησε και παλαιότερα παρόμοιες περιφερειακές συνόδους, για πρώτη όμως φορά συγκαλείται σύνοδος με τη συμμετοχή όλων των Τούρκων πρέσβεων.

 


politis

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1973&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 11.07.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote