Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow H Μόσχα προειδοποιεί με αντίμετρα την Ουάσιγκτον
H Μόσχα προειδοποιεί με αντίμετρα την Ουάσιγκτον Εκτύπωση E-mail
11.07.08

 Υψηλούς διατηρεί τους τόνους η Ρωσία, όσον αφορά τη σφοδρή αντίδρασή της στην εγκατάσταση αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην ανατολική Ευρώπη.

 

 

Μια ημέρα μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας, μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Τσεχίας, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για ενδεχόμενη στρατιωτική απάντηση της Μόσχας στην Ουάσιγκτον, ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει αντίμετρα. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην κύρωση της επίμαχης -ιστορικής κατά την Πράγα-, συμφωνίας για την εγκατάσταση στο τσεχικό έδαφος, αμερικανικού συστήματος ραντάρ, απαραίτητου, όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον, για την αντιμετώπιση τυχόν απειλών από «κράτη-ταραξίες». Από την πλευρά του, στενός συνεργάτης του συντηρητικού προέδρου της Πολωνίας, Λεχ Κατσίνσκι, τόνισε ότι η οξεία αντίδραση της Ρωσίας, και οι διατυπώσεις που χρησιμοποίησε η Μόσχα, καταδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της ασφάλειας. Η Πολωνία είναι η άλλη χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ που έχει συμφωνήσει να δεχτεί αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στο έδαφός της.

Από το Τογιάκο της Ιαπωνίας, όπου βρισκόταν για τη σύνοδο των οκτώ πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G8), ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι με αυτή την κατάσταση». Η Ρωσία δεν πρόκειται να πάθει υστερία, αλλά εξετάζουμε το ενδεχόμενο να λάβουμε αντίμετρα, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος. Και πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει κατ’ επανάληψιν υπογραμμίσει πως τα ζητήματα της ασφάλειας της Ευρώπης θα πρέπει να επιλυθούν με διαφορετικό τρόπο. Σημειωτέον, ότι η Μόσχα είχε αντιπροτείνει αντί της εγκατάστασης της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας σε πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, να δημιουργηθεί η βάση της αντιπυραυλικής ασπίδας στη ήδη υπάρχουσα ρωσική βάση ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν, την οποία θα διαχειρίζονταν από κοινού, η Ρωσία και το ΝΑΤΟ. «Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε αντίδραση στην πρότασή μας. Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν πουθενά», κατέληξε.

Ο Τσέχος πρόεδρος Κλάους δεν σχολίασε τις δηλώσεις Μεντβέντεφ. Είπε ωστόσο ότι η Πράγα και η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να προσπαθήσουν να πείσουν τη Μόσχα ότι η εγκατάσταση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος σε χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ δεν συνιστά απειλή για τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη συμφωνία υπεγράφη προχθές μεταξύ της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και του Τσέχου ομολόγου της Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, όμως σύμφωνα με δημοσκοπήσεις τα δύο τρίτα των Τσέχων δηλώνουν αντίθετοι σε αυτή.

Η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί από το τσεχικό Κοινοβούλιο όπου είναι αμφίβολο το αν θα εξασφαλίσει την κυβερνητική πλειοψηφία. kathimerini

Δηλώσεις Μεντβέντεφ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1971&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote