Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ενεργειακό «ματ» Μεντβέντεφ
Ενεργειακό «ματ» Μεντβέντεφ Εκτύπωση E-mail
09.07.08
Ο Ρώσος πρόεδρος επιχείρησε να εδραιώσει Μόσχα και Gazprom για την προμήθεια της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τον Nabucco.

O Ντιμίτρι Μεντβέντεφ φαίνεται ότι έχει πάρει εντατικά μαθήματα διπλωματίας από τον προκάτοχό του. Έτσι, γνωρίζει ότι σε κάθε συνεύρεσή του με τους (υπόλοιπους) ισχυρούς της Γης οφείλει να έχει στις βαλίτσες του ορισμένα ισχυρά χαρτιά.

Μερίμνησε, λοιπόν, γι’ αυτό ενόψει της πρώτης του συμμετοχής στη σύνοδο των G8, που διεξάγεται στην Ιαπωνία - καθ’ οδόν προς το νησί του Χοκάιντο, σταμάτησε σε τρεις χώρες -κλειδιά για την κεντρική Ασία και τον παγκόσμιο χάρτη της ενέργειας: το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του ΑΠΕ, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από διάφορα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η περιοδεία του Ρώσου προέδρου στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Στις τέσσερις μέρες που διήρκεσε, ο Μεντβέντεφ κατάφερε να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της Μόσχας και της Gazprom στην προμήθεια των αγορών της Ευρώπης με φυσικό αέριο, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα ανταγωνιστικά σχέδια - όπως αυτό του αγωγού Nabucco.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανάλυση, η Gazprom έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την εδραίωση του πλεονεκτήματός της σε όλα τα επίπεδα της αγοράς -παραγωγή, μεταφορά, εμπορία, αλλά και διανομή- και μάλιστα μέσα από μία ενιαία και ισχυρή επιχειρηματική οντότητα.

 

Τον έπεισε 
Συγκεκριμένα, στο Μπακού, ο Μεντβέντεφ κατάφερε να πείσει τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ να ξεκινήσουν συνομιλίες για τους όρους πώλησης φυσικού αερίου προς τη Ρωσία.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς το Αζερμπαϊτζάν αποτελεί, πρακτικά, τον βασικό προμηθευτή του Nabucco, ο οποίος και είναι ο άμεσος ανταγωνιστής του South Stream.

Ως αντάλλαγμα, ο Ρώσος πρόεδρος πρόσφερε την εγγύηση του Κρεμλίνου για την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν, η οποία απειλείται από τους αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ - μια περιοχή η οποία διεκδικείται από την Αρμενία, η οποία με τη σειρά της υπακούει σχεδόν τυφλά στη Μόσχα?

Στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπάτ, ο Μεντβέντεφ βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα σκληρό διαπραγματευτή: Ο πρόεδρος της χώρας, Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, φέρεται μεν πρόθυμος να πουλήσει το φυσικό αέριο στην Gazprom, ωστόσο θέλει να το πράξει με τους καλύτερους δυνατούς όρους, εκμεταλλευόμενος και τη μεγάλη ζήτηση από την πλευρά της Κίνας.

Εδώ, το μεγάλο χαρτί του ρωσικού ομίλου είναι η δυνατότητά του να ανεβάσει την προσφορά του για την αγορά των αναγκαίων ποσοτήτων, χτυπώντας τους ανταγωνιστές του σε καίριο σημείο.

Τέλος, στην Αστάνα, την οποία ο ενεργειακός πλούτος μετατρέπει σε «Μανχάταν» της κεντρικής Ασίας, ο Μεντβέντεφ παραβρέθηκε στους εορτασμούς για τα δεκάχρονα της ίδρυσης της νέας πρωτεύουσας του Καζακστάν, επαναβεβαιώνοντας τη «στρατηγική συμμαχία» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μετά από όλα αυτά, είναι προφανές ότι οι συνομιλητές του Μεντβέντεφ στην Ιαπωνία άκουσαν με πολύ μεγαλύτερη προσοχή τα όσα είχε να τους πει? Δύσκολη «πρώτη» του Ρώσου Προέδρου στην G8

 

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ βρέθηκε χθες αντιμέτωπος, για πρώτη φορά ως πρόεδρος της Ρωσίας, με τους ηγέτες των υπόλοιπων μελών της G8, στη Σύνοδο Κορυφής της Ιαπωνίας.

Στις συναντήσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η επίλυση των μεγάλων εκκρεμών θεμάτων -όπως η ενεργειακή πολιτική, η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ και ο «χειρισμός» των αυτονομιστικών κινημάτων- δεν θα είναι εύκολη.

Όπως εύκολη δεν θα είναι, όπως φάνηκε στο τετ-α-τετ του Μεντβέντεφ με τον Γκόρντον Μπράουν, η γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα σε Μόσχα και Λονδίνο, καθώς πολλά θέματα ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στις διμερείς σχέσεις: η δολοφονία του Αλ. Λιτβινένκο για την οποία οι Βρετανοί κατηγορούν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, το μέλλον του πετρελαϊκού ομίλου της BP με τη ρωσική TNK, αλλά και το καθεστώς που θα διέπει τη λειτουργία του Βρετανικού Συμβουλίου στη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, η Κοντολίζα Ράις ξεκινούσε περιοδεία σε τρεις χώρες που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη Μόσχα: Την Τσεχία, όπου αναμενόταν να υπογραφεί συμφωνία για την εγκατάσταση αμερικανικών πυραυλικών συστοιχιών. Τη Βουλγαρία, στην οποία αναβαθμίζεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ.

Και, τέλος, τη Γεωργία, όπου κλιμακώνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση με τους αυτονομιστές της Αμπχαζίας, τους οποίους στηρίζει το Κρεμλίνο -εκεί, την Κυριακή, σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση άλλοι 4 άνθρωποι, ενώ η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να διακόψει κάθε σχέση με την Τιφλίδα.

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1966&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote