Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Ημίμετρα κατόπιν... σκανδάλου
Ημίμετρα κατόπιν... σκανδάλου Εκτύπωση E-mail
09.07.08

«Μέτρα» κατόπιν εορτής εξήγγειλε η κυβέρνηση σε μια ύστατη προσπάθεια να ελέγξει επικοινωνιακά τις εξελίξεις και να πείσει την κοινή γνώμη ότι παρεμβαίνει δραστικά στο σκάνδαλο με τη Siemens.

 

 

Η κυβέρνηση προχώρησε, χθες, στην προαναγγελθείσα σύσταση της διακομματικής επιτροπής - ο Πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Σιούφα, τάχιστα να αναλάβει την πρωτοβουλία, ενώ ταυτόχρονα εξήγγειλε καθυστερημένα «μέτρα» τα οποία παραπέμπουν το σκάνδαλο της Siemens στην... εφορία.

Ο κ. Καραμανλής με επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα, ζήτησε τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, για τη θωράκιση των κομμάτων και τον αυστηρότερο έλεγχο του λεγόμενου «πολιτικού» χρήματος.

Σημειώνεται, ότι ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την πρόταση για τη Διακομματική Επιτροπή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, στις 27 Ιουνίου, μετά το κοινό αίτημα όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Συστάσεις

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, επικοινώνησε χθες με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων για να τους επισημάνει ότι, με βάση το άρθρο 44 του κανονισμού, η διακομματική δεν μπορεί να συσταθεί στο θερινό τμήμα αλλά το φθινόπωρο με την σύγκληση της Ολομέλειας.

Ο κ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε, ακόμη, ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα διενεργήσει έλεγχο στα οικονομικά της Siemens Ελλάς από το 1997 μέχρι σήμερα.

 

Ειδικό συνεργείο θα επανελέγξει όλες τις χρήσεις της εταιρείας, από το 1997 έως το 2003, ενώ παράλληλα, άλλο συνεργείο θα προχωρήσει στον έλεγχο των ανέλεγκτων χρήσεων της Siemens, από το 2003 έως σήμερα.

Ο έλεγχος αυτός, πάντως, δεν αναμένεται να αποκαλύψει «μαύρα ταμεία», καθώς θα αφορά μόνο φορολογικές παραβάσεις, εάν φυσικά υπάρχουν, όπως απόκρυψη δαπανών και ΦΠΑ, πλαστά και εικονικά τιμολόγια και μη υποβολή περιοδικών φορολογικών δηλώσεων.

Πάντως, τέσσερις μέρες πριν, ο κ. Ρουσόπουλος σε σχετικό ερώτημα εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να στραφεί δικαστικά κατά της Siemens είχε δηλώσει ότι «η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων θα επιληφθεί της υποθέσεως για τον προσδιορισμό φορολογικών παραβάσεων και για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μετά το τέλος της δικαστικής ανάκρισης».

Ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας εμμέσως και στη πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, -να κινηθεί νομικά το ελληνικό Δημόσιο κατά της Siemens- ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και θα ζητήσει την εξέταση του ζητήματος που αφορά τη δικαστική προστασία του ελληνικού Δημοσίου κατά της Siemens.

Ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι «οι διοικητικές ενέργειες, που μπορεί να αναπτύξει η χώρα μας, οφείλουν να κινούνται στο πλαίσιο του εθνικού και του κοινοτικού δικαίου».

Σημειώνεται, ότι ο κ. Ρουσόπουλος απέφυγε να σχολιάσει την ουσία της προχθεσινής δήλωσης του κ. Λιάπη, λέγοντας πως όλες οι συμβάσεις στη θητεία της κυβέρνησης είναι σύμφωνες με το εθνικό και κοινοτικό δίκαιο και πως αν υπάρχει οτιδήποτε διαφορετικό, θα ήταν ενδιαφέρον να το μάθουν οι πολίτες. Στο ερώτημα δε για το σε ποια «κέντρα» αναφέρεται ο κ. Λιάπης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρκέστηκε να απαντήσει πως είναι γνωστά ποια κέντρα ξεκίνησαν αυτή την υπόθεση της προσωπικής επίθεσης κατά του υπουργού Πολιτισμού.

ethnos

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1965&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 09.07.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote