Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μελόδραμα... on camera
Μελόδραμα... on camera Εκτύπωση E-mail
08.07.08

Με «όχημα» τη συνωμοσιολογία και τις αόριστες αναφορές περί «κέντρων που τον πολεμούν» επιχειρεί να αμυνθεί ο κ. Μ. Λιάπης στις βολές που δέχεται και από το εσωτερικό του κόμματός του, με αφορμή το ταξίδι του στη Γερμανία και την Αυστρία τον Ιούνιο του 2005.

Ο υπουργός Πολιτισμού επέλεξε χθες -δέκα ημέρες ουσιαστικά μετά την έναρξη των αποκαλύψεων για το εν λόγω ταξίδι- να εμφανιστεί ενώπιον της κοινής γνώμης και να κάνει δήλωση για το θέμα, στο οποίο φέρεται να έχει εμπλακεί, και να ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, επειδή, όπως είπε, «δεν παραιτείται κάποιος όταν δίνει τη μάχη για την εντιμότητα, την αλήθεια και το δίκιο».

 
 
Τα «γκρίζα» σημεία
Ωστόσο, ο υπουργός Πολιτισμού με τη δήλωσή του αυτή:

1. Δεν απάντησε επί της ουσίας στο εάν το ταξίδι του στη Γερμανία οργανώθηκε από τη Siemens, όπως προκύπτει από έγγραφα που κατέθεσε στον εισαγγελέα η πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου, κυρία Τσακάλου.

2. Δεν εξήγησε το εάν ήταν σύμπτωση στα ίδια μέρη, στα ίδια ξενοδοχεία, τις ίδιες ημερομηνίες να βρίσκεται ο ίδιος αλλά και οι κ. Θ. Λασκαρίδης και Μ. Χριστοφοράκος.

3. Δεν διέψευσε τα νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες (εφ. «Πρώτο Θέμα») για το ότι στις εσωτερικές μετακινήσεις του (Σάλτσμπουργκ - Φραγκφούρτη) χρησιμοποίησε το ιδιωτικό αεροσκάφος που είχε ναυλώσει ο επιχειρηματίας Θ. Λασκαρίδης.

 
 
4. Δεν διευκρίνισε για το εάν πράγματι τον συνδέουν (όπως έχει ήδη λεχθεί) φιλικοί δεσμοί με τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens, κ. Μ. Χριστοφοράκο, κάτι το οποίο δεν είναι -ούτως ή άλλως- μεμπτό.

Στη δημόσια τοποθέτησή του ο υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο και πάλι για «ιδιωτικό ταξίδι με δικά του έξοδα» και χαρακτήρισε τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα «λάσπη» και «συκοφαντίες χωρίς όρια».

Ακόμη, ενέταξε στις συκοφαντίες τα όσα ελέχθησαν για τις συμβάσεις του ΟΣΕ, ενώ αναφερόμενος στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Εθνους της Κυριακής», το οποίο αποκάλυψε την ύπαρξη προμήθειας ύψους 770.000 ευρώ που δόθηκε την άνοιξη του 2005 από τη Siemens, στο πλαίσιο τωνσυμβάσεων του ΟΤΕ Κύπρου, της Cosmote και του ΟΤΕ Αρμενίας, τόνισε: «Το άκρον άωτον, κατηγορούμαι και για τον ΟΤΕ. Οταν είναι σε όλους γνωστό ότι δεν είχα καμία ανάμειξη, καμία σχέση στη διοίκηση του Οργανισμού. Κανέναν λόγο, ούτε για τα μικρά ούτε για τα μεγάλα θέματα της εταιρείας».

«Χτύπημα»
Ο κ. Λιάπης, αφού διερωτήθηκε «για ποιο λόγο γίνεται αυτή η άδικη επίθεση στο πρόσωπό μου, ωσάν να μεταφέρω στις πλάτες μου όλες τις αμαρτίες του κόσμου;», προσέθεσε: «Ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή την επίθεση και τι επιδιώκουν; Η επιδίωξή τους είναι μόνο να αποπροσανατολίσουν τον λαό, να δημιουργήσουν σύγχυση και να συγκαλύψουν τους πραγματικούς ενόχους; Επιδίωξή τους είναι μόνο να χτυπήσουν τον Λιάπη και να τραυματίσουν την κυβέρνηση».

Η συγκινησιακά φορτισμένη δήλωσή του κατέληξε ως εξής: «Μήπως τελικά αυτά τα κέντρα έχουν άλλους σχεδιασμούς, απεργάζονται άλλα σχέδια, για να εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους; Και μέχρι πού θα φτάσουν; Ποια άλλα αθέμιτα μέσα θα χρησιμοποιήσουν;».

Το Μέγαρο Μαξίμου θα εξακολουθήσει να στηρίζει τον κ. Μ. Λιάπη, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έγινε δέκτης του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τον υπουργό Πολιτισμού.

Παράλληλα ο κ. Καραμανλής έχει στα χέρια του δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν την κοινή γνώμη να πιστεύει ότι και η υπόθεση Siemens θα κουκουλωθεί, ενώ επίσης οι πολίτες θεωρούν ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν εμπλοκή.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ
Παρεμβάσεις από Ντόρα και Βουλγαράκη

Στο ζήτημα που έχει ανακύψει παρενέβη το Σάββατο η κ. Ντ. Μπακογιάννη, η οποία σε συνέντευξή της (εφημ. «Ελευθεροτυπία») χαρακτήρισε «πειστικές» τις εξηγήσεις του κ. Λιάπη και πρότεινε την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, «για να σταματήσει το όποιο ειδικό καθεστώς» και τα πολιτικά γραφεία των πολιτευόμενων να αποκτήσουν νομική υπόσταση.

Σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις των κομμάτων, πρότεινε είτε ο προϋπολογισμός να καλύπτει τα πραγματικά έξοδα των κομμάτων, είτε να υπάρχει κρατική επιχορήγηση που θα καλύπτει ένα ποσοστό των δαπανών και το υπόλοιπο να καλύπτεται με ονομαστικές εισφορές.

Θεσμικές πρωτοβουλίες για το πολιτικό χρήμα ζήτησε και ο κ. Γ. Βουλγαράκης με δήλωσή του στο «Εθνος της Κυριακής». «Το αξίωμα «όλα στο φως» πρέπει», τόνισε χαρακτηριστικά, «να κυριαρχεί στον πολιτικό βίο και να χαρακτηρίζει τις πράξεις του πολιτικού προσωπικού. Δεν υπάρχει άλλη προσέγγιση, ούτε μπορεί να υπάρξει και άλλη λύση που να θωρακίζει το πολιτικό σύστημα και να διευρύνει τη δημοκρατία μας. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, έχει έρθει η ώρα για θεσμικές παρεμβάσεις που θα προωθούν τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα».

ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ Η ΚΟ ΤΗΣ ΝΔ
Επιμένουν για απαντήσεις, θέτουν θέμα παραίτησης

Παρά την πλήρη πολιτική κάλυψη που παρείχε στον κ. Μ. Λιάπη το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο διά του κ. Ρουσόπουλου χαρακτήρισε «λήξαν» το θέμα που έχει ανακύψει με το ταξίδι του στη Γερμανία και την Αυστρία το καλοκαίρι του 2005, και παρά την προσωπική δήλωση του ίδιου του υπουργού Πολιτισμού, βουλευτές της ΝΔ εξακολουθούν να ζητούν απαντήσεις επί της ουσίας.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος δεν λείπουν και εκείνοι που ζητούν την παραίτηση του υπουργού, κάτι που και δημόσια επεσήμαναν οι κ. Π. Τατούλης και Θ. Γιαννόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην στενός συνεργάτης του κ. Λιάπη στο υπουργείο Μεταφορών, κ. Α. Νεράτζης, δήλωσε ότι «εάν την περίοδο του ταξιδιού ο κ. Λιάπης χειριζόταν θέματα στα οποία είχε εμπλοκή η Siemens, τότε είναι αξιόμεμπτο», ενώ επιφυλακτικοί έχουν εμφανιστεί οι βουλευτές κ. Γκιουλέκας και Κεδίκογλου.

Οι περισσότεροι, πάντως, προσπερνούν την ουσία και μιλούν για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», όταν αναφέρονται στη στάση που τηρεί ο κ. Κ. Καραμανλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υφυπουργός, κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, δήλωσε και δημόσια ότι εάν ήταν ο ίδιος στη θέση του κ. Λιάπη, «θα τον είχαν κρεμάσει».

Αναπάντητα  τα ερωτήματα
Καμία απάντηση για το εάν το ταξίδι σε Γερμανία και Αυστρία οργανώθηκε από τη Siemens.

Καμία εξήγηση για το εάν ήταν σύμπτωση ότι στους ίδιους προορισμούς, στα ίδια ξενοδοχεία και στις ίδιες ημερομηνίες, βρίσκονταν και οι κ. Μ. Χριστοφοράκος, Θ. Λασκαρίδης.

Καμία απάντηση, παρά τα νέα στοιχεία, για τα ερωτηματικά που προκύπτουν για τις εσωτερικές μετακινήσεις στο ταξίδι σε Γερμανία και Αυστρία.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1962&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote