Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μίζα και από την Αρμενία
Μίζα και από την Αρμενία Εκτύπωση E-mail
06.07.08

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης έχει μπει η αμαρτωλή διαδρομή μίας ακόμη προμήθειας ποσού 770.000 ευρώ, που φέρεται να δόθηκε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, στο πλαίσιο των συμβάσεων για τα έργα του CYTA (ΟΤΕ Κύπρου), COSMOTE και ARMENTEL (αρμενικός ΟΤΕ), το χρονικό διάστημα 28.4.2005 μέχρι 20.5.2005, επί υπουργίας Μιχάλη Λιάπη...

Το ντοκουμέντο, που περιγράφει την πορεία της μίζας, φαίνεται να ανοίγει νέο κεφάλαιο στην έρευνα του σκανδάλου αυτού που σχετίζεται με «δουλειές», πραγματικές ή εικονικές, των θυγατρικών εταιρειών του ΟΤΕ στο εξωτερικό. Οπως χαρακτηριστικά σχολίαζαν δικαστικοί κύκλοι, πρόκειται για τις μίζες από τα... εξοχικά του ΟΤΕ στις ανατολικές χώρες.

Σύμφωνα με έγγραφα που αποτελούσαν εσωτερική αλληλογραφία της γερμανικής εταιρείας και έφτασαν στη δικογραφία για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens από τις εσωτερικές ανακρίσεις που έκανε για λογαριασμό της μητρικής εταιρείας η αμερικανική δικηγορική εταιρεία Debevoise - Plimpton, προκύπτει ότι το ποσό δόθηκε ως προμήθεια για την επιτυχή κατάληξη μιας συμφωνίας «για το έργο Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Πρόκειται ενδεχομένως για μίζα-μπόνους, που δόθηκε για την επιτυχή έκβαση της συμφωνίας, καθώς σε ένα από τα έγγραφα, που υπογράφεται από τη Siemens και απευθύνεται σε κυπριακή εταιρεία, η οποία φέρεται να εισέπραξε το ποσό, αναφέρεται: «Περίπτωση επιτυχίας.

Αξιότιμοι κύριοι, σύμφωνα με το μεταξύ μας συμφωνητικό, σας ενημερώνουμε σχετικά με την περίπτωση επιτυχίας, αναφορικά με την "Επιστολή αποδοχής" του έργου... Παρακαλείστε όπως εκδώσετε το τιμολόγιο σύμφωνα με την παράγραφο 3.1 του μεταξύ μας συμφωνητικού».

Δικαστικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι «αφού το δωράκι μετά το πέρας της συμφωνίας ήταν 770.000 ευρώ, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πόσο ήταν το συνολικό ποσό που ενδεχομένως δόθηκε μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία»...

Οι διαδρομές
Σύμφωνα με τα παραστατικά που διερευνά η Δικαιοσύνη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συνδέονται με την εκροή «μαύρου χρήματος», μέρος του οποίου - σύμφωνα με τις καταθέσεις των Γερμανών Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ- κατέληγε σε πολιτικά πρόσωπα, το δρομολόγιο του ύποπτου εμβάσματος φαίνεται να κάνει δύο στάσεις.

Το ποσό των 770.000 ευρώ φαίνεται να ξεκινά από το Μόναχο, να κάνει μια στάση στη Βιέννη και να κατατίθεται σε λογαριασμούς με άγνωστους κωδικούς στην Κύπρο και στην Αρμενία. Να επισημάνουμε ότι από τα σχετικά έγγραφα προκύπτει ότι το έργο αφορούσε τα έργα CYTA (Κυπριακές Τηλεπικοινωνίες), ARMENTEL (δηλαδή τις Αρμενικές Τηλεπικοινωνίες, όπου τότε ο ΟΤΕ κατείχε το 90%) και την CΟSΜΟΤΕ...

Σύμφωνα με πληροφορίες, για όλα τα παραπάνω αναμένεται να σταλούν αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την τράπεζα, στην οποία φέρεται να έχει καταχωρηθεί το ποσό, προκειμένου να γνωστοποιηθεί σε ποιον αντιστοιχεί ο κωδικός SWIFT και εάν έχει σχέση με πολιτικό πρόσωπο.

Στα έγγραφα, βάσει των οποίων έχει διαταχθεί νέα δικαστική έρευνα από άλλον -εκτός του κ. Αθανασίου- εισαγγελέα, θα διερευνηθούν μεταξύ άλλων καταγγελίες για «ύποπτες» συμβάσεις της Siemens με δύο αρμενικές εταιρείες, σχετικά με υποκατασκευαστικό έργο στην Αrmentel.

Υποπτες πληρωμές καταγγέλλει και ο λογιστής της Siemens

Για τις συμβάσεις της Siemens με την ARMENTEL είχε ερωτηθεί από τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου και ο προϊστάμενος λογιστηρίου της Siemens, Κυριάκος Μικές, ο οποίος έχει μπει σε πρόγραμμα αμνηστίας.

Στην κατάθεσή του είχε πει μεταξύ άλλων:

«Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens με διάφορα δημοσιεύματα στον Τύπο, μου κίνησαν την υποψία κάποιες πληρωμές που έγιναν σε εταιρείες του εξωτερικού για έργα που είχαν αναλάβει οι εταιρείες αυτές ως υπεργολάβοι της Siemens.

Ειδικότερα αναφέρομαι στις εταιρείες Silvi AG Ltd και Byurakh Ltd για υποκατασκευαστικά έργα στην Armentel, δηλαδή τον αρμενικό ΟΤΕ. Τις υποψίες μου για τις συμβάσεις αυτές μου τις προκάλεσε το γεγονός ότι είχαν τεθεί υπογραφές του κ. Διονυσίου Δενδρινού (σ.σ.: είναι ύποπτος στη μεγάλη δικογραφία), σε χρόνο (σ.σ.: μετά τις 30.9.2006), που δεν ήταν ο καθ ύλην αρμόδιος για την υπογραφή τους.

Αναφέρομαι κυρίως στη σύμβαση με την Byurakh Ltd, για την εκτέλεση της οποίας, αν θυμάμαι καλά, πληρώθηκε συνολικά από τη Siemens ΑΕ το ποσό των 850.000 ευρώ περίπου. Το υπόλοιπο ποσό, που ανέρχεται σε 480.000 ευρώ, πληρώθηκε από τη ΝΟΚΙΑ - Siemens...».

Οι περιπέτειες του αρμενικού ΟΤΕ στα ελληνικά χέρια

Το 1997 ο ΟΤΕ αποφασίζει να μπει στην «αναδυόμενη» και πολλά υποσχόμενη αγορά της Αρμενίας εξαγοράζοντας το 90% της Armentel και υποσχόμενος μια σειρά επενδύσεων για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιών της χώρας. Οι επενδύσεις δεν έγιναν ποτέ.

Ο ΟΤΕ προσπάθησε κατά διαστήματα να βάλει διάφορους συνεταίρους στην επιχείρηση, κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη δυνατό και μοναδικός εταίρος ήταν το αρμενικό Δημόσιο με ποσοστό 10%. Το 2006 και αφού στην Ελλάδα έχουν αλλάξει οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του ΟΤΕ, ενώ στην Αρμενία έχουν αντικατασταθεί οι επικεφαλής της εταιρείας, αποφασίζεται η πώληση του Οργανισμού.

Παρ όλα αυτά τον Ιούλιο του 2006 η Armentel αναθέτει στη Siemens ένα έργο εγκατάστασης κεραιών για την αναβάθμιση του δικτύου και η Siemens υπογράφει συμβάσεις με δύο αρμενικές εταιρείες υπεργολάβους - φαντάσματα στις οποίες διοχετεύει σημαντικά ποσά.

Οι δύο εταιρείες είναι η Silvi AG με έδρα το Ερεβάν και η Byurakn Ltd. Το έργο ακόμα και σήμερα δεν έχει παραδοθεί ενώ η Armentel πωλήθηκε τον Νοέμβριο του 2006 σε μεγάλη ρωσική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1956&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 06.07.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote