Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Εγγυήσεις δίνει ο Ερντογάν
Εγγυήσεις δίνει ο Ερντογάν Εκτύπωση E-mail
05.07.08

Οι πολιτικές εντάσεις θα διευθετηθούν και η δημοκρατία δεν απειλείται, τονίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας την υπόθεση με το σχεδιαζόμενο πραξικόπημα και τη δίωξη σε βάρος του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος.

Απευθυνόμενος την Παρασκευή στο κοινοβούλιο, σε συνεδρίαση των μελών του κόμματος Δικαοσύνης και Ανάπτυξης, η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική ραδιοτηλεόραση, ο πρωθυπουργός Ερντογάν, παρείχε διαβεβαιώσεις ότι "το δημοκρατικό σύστημα λειτουργεί με τους θεσμούς και τους κανόνες του στην Τουρκία εντός του πλαισίου του νόμου".

"Η Τουρκία έχει την εμπειρία για να ξεπεράσει αυτή την επώδυνη περίοδο και να επιλύσει τα προβλήματά της με την εσωτερική δυναμική της. Ουδείς πρέπει να ανησυχεί", δήλωσε.

Η Τουρκία συγκλονίστηκε αυτή την εβδομάδα από πληροφορίες ότι μια παράνομη υπερεθνικιστική οργάνωση, η Εργκένεκον, σχεδίαζε να προκαλέσει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης. Η αστυνομική έρευνα για την υπόθεση αυτή πραγματοποιείται, ενώ το AKP αμύνεται στο δικαστήριο έναντι κατηγοριών ότι προσπαθεί να εισαγάγει την κυριαρχία του Ισλάμ.

Είκοσι ένα πρόσωπα, περιλαμβανομένων δύο απόστρατων στρατηγών, γνωστών δημοσιογράφων και πολιτικών τέθηκαν υπό κράτηση την Τρίτη ως ύποπτοι για σχέσεις με την Εργκένεκον. Πέντε από τους υπόπτους αφέθηκαν σήμερα Παρασκευή ελεύθεροι, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσουν κατηγορίες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε πως οι δύο απόστρατοι στρατηγοί παραπέμφθηκαν ήδη στο δικαστήριο.

Τουρκικά αντιπολιτευόμενα κόμματα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την έρευνα για την Εργκένεκον για να πλήξει τους επικριτές του AKP, καθώς δίνει μάχη για την επιβίωσή της στο δικαστήριο.

"Πιστεύουμε πως δεν είναι δίκαιο να διατυπώνονται αστήρικτες κατηγορίες πριν ανακοινωθούν οι κατηγορίες (στην υπόθεση της Εργκένεκον)", δήλωσε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι η πολιτική αναταραχή επηρρέασε τις τουρκικές χρηματαγορές που σημείωσαν σημαντική πτώση αυτή την εβδομάδα λόγω ανησυχιών για παρατεταμένη αστάθεια. Οι αναλυτές μιλούν για αγώνα εξουσίας ανάμεσα σε δύο ανταγωνιστικές δυνάμεις στην Άγκυρα.
ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1950&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote