Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μπουλντόζα θανάτου στην Ιερουσαλήμ
Μπουλντόζα θανάτου στην Ιερουσαλήμ Εκτύπωση E-mail
04.07.08

Σκηνές φρίκης ξετυλίχθηκαν χθες το πρωί στο κέντρο της Ιερουσαλήμ όταν Παλαιστίνιος από τον ανατολικό τομέα της πόλης προσέκρουσε εσκεμμένα την μπουλντόζα που οδηγούσε πάνω σε σταθμευμένο αστικό λεωφορείο. Δευτερόλεπτα, νωρίτερα, ο δράστης είχε διεμβολίσει διερχόμενο αυτοκίνητο στη λεωφόρο Τζάφα, προκαλώντας τον θάνατο της γυναίκας οδηγού.

Συνολικά τρεις Ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από σαράντα τραυματίστηκαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία πεζοί. Η ξέφρενη πορεία της μπουλντόζας σταμάτησε όταν αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σκαρφάλωσε στο βάρους είκοσι τόνων όχημα και πυροβόλησε τον δράστη, Χοσάμ Νταουάθ σχεδόν εξ επαφής, στο κεφάλι σε μια ιδιαίτερα βίαια σκηνή που καταγράφηκε από τις κάμερες ασφαλείας στη λεωφόρο Τζάφα. Μολονότι ο Νταουάθ φέρεται να είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο, οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και μέχρι αργά χθες το βράδυ προσπαθούσαν να εξακριβώσουν αν ο 30χρονος Παλαιστίνιος έδρασε κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας ή υπό τις οδηγίες ένοπλης οργάνωσης. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, ο Νταουάθ εφόρμησε από το εργοτάξιο παραπλήσιου δρόμου, στο οποίο εργαζόταν ως χειριστής μπουλντόζας. Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή πραγματοποιούνται έργα για την κατασκευή υπόγειας σιδηροδρομικής γραμμής.

 

Χθες, πάντως, τόσο η Χαμάς, όσο και η ισλαμική Τζιχάντ έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το συμβάν «φυσιολογική απάντηση» του παλαιστινιακού λαού στην καταπίεση του Ισραήλ, αλλά απέφυγαν να αναλάβουν την ευθύνη της επίθεσης. Η Χαμάς, μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίθεση στο κέντρο της Ιερουσαλήμ δεν θα επηρεάσει το ήρεμο κλίμα που επικρατεί στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση στην δυτική Ιερουσαλήμ από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ένοπλος Παλαιστίνιος είχε ανοίξει πυρ σε θρησκευτικό σχολείο, σκοτώνοντας οκτώ μαθητές.

 

Ανάληψη της ευθύνης

 

Αντιθέτως, την ευθύνη της επίθεσης φέρονται να ανέλαβαν από κοινού οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, οι οποίες θεωρούνται φίλα προσκείμενες στη Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, το Τάγμα για την Ελευθερία της Γαλιλαίας και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ανώτατοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ωστόσο, αμφέβαλαν για την αυθεντικότητα της ανακοίνωσης με την οποία οι τρεις οργανώσεις ανέλαβαν αργά χθες το απόγευμα την ευθύνη της επίθεσης. «Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι ο Νταουάθ έδρασε με δική του πρωτοβουλία», υποστήριξε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης. Την επίθεση καταδίκασε χθες για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής ο σύμβουλος του Μαχμούντ Αμπάς, Σαέμπ Ερεκάτ.

 

Στο μεταξύ, λίγες ώρες πριν από την επίθεση στην Ιερουσαλήμ, το Ισραήλ είχε επιβεβαιώσει το άνοιγμα των φυλακίων του Κάρνι και της Σούφα στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινά φορτηγά, μάλιστα, αναμένονταν χθες να μεταφέρουν στη Λωρίδα της Γάζας τα πρώτα φορτία τσιμέντου και άλλων κατασκευαστικών υλικών μετά από δέκα μήνες.


kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1946&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote