Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Απελευθερώθηκε η Μπετανκούρ
Απελευθερώθηκε η Μπετανκούρ Εκτύπωση E-mail
03.07.08

Απελευθερώθηκε, ύστερα από έξι χρόνια ομηρίας στα χέρια των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), η 44χρονη Γαλλο-κολομβιανή Ίνγκριντ Μπετανκούρ, η οποία υπήρξε υποψήφια για την προεδρία της Κολομβίας και απήχθη τον Φεβρουάριο του 2002. Μαζί με την Μπετανκούρ απελευθερώθηκαν τρεις Αμερικανοί και 11 ακόμα Κολομβιανοί.

Ο υπουργός Άμυνας, Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας όλων είναι καλή.

Οι FARC που μάχονται τις αρχές της Κολομβίας από το 1964, για την ανατροπή των κυβερνήσεων της Μπογκοτά, ζητούσαν την απελευθέρωση 500 ανταρτών μελών τους σε αντάλλαγμα για τους 39 ομήρους –στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και οι 15 που απελευθερώθηκαν-

Εκκληση για την απελευθέρωσή της Μπετανκούρ είχαν απευθύνει κάνει αρκετές χώρες του κόσμου ενώ οι κινητοποιήσεις για την απελευθέρωση της ήταν ένα διαρκής αγώνας δρόμου. Πιο πρόσφατος σταθμός, την Τρίτη 1η Ιουνίου –κατά την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη Γαλλία - όταν στην υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης στο Λευκό Όρος ομάδα ορειβατών ύψωσαν το πορτρέτο της Μπετανκούρ δίπλα στο πανό άλλη ομάδας για «ενωμένη και οικολογική Ευρώπη».

Πάντως ήδη από τον περασμένο μήνα φαινόταν να σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση τόσο της Μπετανκούρ όσο και άλλων ομήρων αλλά η διαδικασία τότε χαρακτηριζόταν ως «εξαιρετικά δύσκολη».

Στις 8 Ιουνίου ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ουγκο Τσάβες είχε απευθύνει έκκληση για ειρήνη προς τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας ζητώντας τους να σταματήσουν το αντάρτικο και να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους

Το ίδιο διάστημα οι στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας αξιοποιώντας αξιόπιστες πληροφορίες είχαν εντοπίσει τρεις Αμερικανούς ομήρους των FARC. Ωστόσο ο στρατός δεν επενέβη για να μη θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο, όπως εξήγησε ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας Χουάν Μανουέλ Σάντος. Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι ο στρατός δεν μπόρεσε να αποδείξει την παρουσία ή μη της γαλλοκολομβιανής ομήρου.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι ο πρόσφατος θάνατος του ιστορικού ηγέτη της FARC, του μαρξιστή Μανουέλ Μαρουλάντα θα ανοίξει «νέο δρόμο» για την εξεύρεση μιας λύσης στην πολύχρονη διαμάχη.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1940&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote