Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Ερευνητές ανέπτυξαν θεραπεία για την προγηρία
Ερευνητές ανέπτυξαν θεραπεία για την προγηρία Εκτύπωση E-mail
30.06.08

Ισπανοί και Γάλλοι ερευνητές δοκίμασαν επιτυχώς σε ποντίκια μια θεραπεία για την προγηρία, μια σπάνια, ανίατη ασθένεια που προκαλεί πρόωρο γήρας και από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 100 παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Η θεραπεία ενδέχεται να δοκιμαστεί προσεχώς σε 15 από τα 25 παιδιά που υποφέρουν από την ασθένεια αυτή στην Ευρώπη, όπως ανέφερε η Γαλλική Ένωση για την Καταπολέμηση της Μυοπάθειας (AFM), η οποία συνέβαλε στη χρηματοδότηση των επιστημονικών ερευνών. Οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να γίνουν υπό την επίβλεψη του Νικολά Λεβί, του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ιατρική Έρευνα, στο νοσοκομείο Λα Τιμόν της Μασσαλίας.

Η προγηρία είναι μια πολύ σπάνια ασθένεια (στη Γαλλία έχουν καταγραφεί τρία κρούσματα) που πλήττει τα παιδιά από τη γέννησή τους. Τα παιδιά αυτά έχουν την εμφάνιση και ορισμένες σωματικές ανωμαλίες των ηλικιωμένων ανθρώπων: αραιά μαλλιά, λεπτό και λείο δέρμα, δυσκαμψία στις αρθρώσεις, καρδιαγγειακά προβλήματα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία θεραπεία και το προσδόκιμο ζωής είναι πολύ μικρό (12 με 13 χρόνια κατά μέσο όρο).

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine οι ομάδες του Νικολά Λεβί και του Κάρλος Λόπεθ-Οτίν, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Οβιέδο, δοκίμασαν σε ποντίκια μια θεραπεία που βασίζεται στο συνδυασμό δύο μορίων, των στατινών (χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερινής στο αίμα) με την αμινοβισφωσφονάτη (ενδείκνυται για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης).

Η προγηρία οφείλεται στην συγκέντρωση στα κύτταρα της πρωτεΐνης προγηρίνης. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι ο συνδυασμός των δύο μορίων καταπολεμά την τοξικότητα αυτής της πρωτεΐνης και η ασθένεια εξελίσσεται με πιο αργούς ρυθμούς. Η θεραπεία περιορίζει επίσης τις επιπτώσεις της ασθένειας (όπως καθυστέρηση της ανάπτυξης, απώλεια βάρους, τριχόπτωση, ευθριπτότητα των οστών) και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής στα ποντίκια, στις 179 ημέρες από 101 κατά μέσο όρο.

Οι κλινικές δοκιμές στα παιδιά αναμένεται να διαρκέσουν τρία χρόνια. Ο Δρ. Λεβί δήλωσε πάντως ότι η θεραπεία θα πρέπει να συνεχίζεται εφ όρου ζωής, εφόσον δεν υπάρχουν σοβαρές, ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Εκτός από τη θεραπεία της προγηρίας η έρευνα αυτή ενδέχεται να επιτρέψει στους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς του γήρατος.

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1925&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote