Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Καταγγελία πολλών αστέρων
Καταγγελία πολλών αστέρων Εκτύπωση E-mail
29.06.08

Πέντε χρόνια έπειτα από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, οι καταγγελίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου που διατυπωνόταν από ιδιωτικούς νομικούς κύκλους ή από ανθρωπιστικές οργανώσεις βαρύνοντας τον αμερικανό πρόεδρο και τους κορυφαίους υπουργούς του, αποκτούν κύρος... πολλών αστέρων.

Διότι επαναδιατυπώνονται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τον υποστράτηγο του αμερικανικού στρατού που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή ερευνών για τα βασανιστήρια στο Αμπου Γκράιμπ.

Πρόκειται για τον 58χρονο υποστράτηγο Αντόνιο Ταγκούμπα, ο οποίος αποστρατεύτηκε για αδιευκρίνιστους λόγους τον Ιανουάριο του 2007 κι ενώ είχε μετατεθεί στο Πεντάγωνο με αρμοδιότητα τη διαχείριση εφεδρειών. Ο Ταγκούμπα, φιλιππινέζικης καταγωγής, «ενημερώθηκε από τον υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Κόντι να υποβάλει αίτηση αποστρατείας χωρίς συγκεκριμένο λόγο».

 
Σε κείμενό του, που προλογίζει έκθεση ανθρωπιστικής οργάνωσης σχετικά με τα βασανιστήρια στο δίκτυο των διεθνών φυλακών που έστησε ανά τον κόσμο το καθεστώς Μπους, ο Ταγκούμπα αναφέρει ότι «έπειτα από πολυετείς έρευνες κρατικών υπηρεσιών, δημοσιεύματα και εκθέσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η παρούσα αμερικανική κυβέρνηση διέπραξε εγκλήματα πολέμου». Και συνεχίζει:
 
«Η μοναδική αμφιβολία είναι αν, αυτοί που διέταξαν τα εγκλήματα θα λογοδοτήσουν».
 
 
Σιγή των ΜΜΕ
 
Μια άλλη, επίσης, ισχυρή αμφιβολία είναι αν ποτέ θα πληροφορηθεί την καταγγελία του υποστράτηγου ο αμερικανικός λαός, δεδομένου ότι οι μεγάλες εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια την έχουν αποσιωπήσει.
 
Η δημοσιοποίησή της έγινε μόνο μέσω εντύπων μικρής κυκλοφορίας και των σχετικών ιστοσελίδων τους, που δημοσιεύουν ολόκληρη την έκθεση που προλογίζει ο Ταγκούμπα. Πρόκειται για την έκθεση με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Κομματιασμένοι νόμοι, κομματιασμένες ζωές» («Broken Laws, Broken Lives») που αφορά έρευνες για άσκηση βασανιστηρίων σε κρατούμενους στο Αμπου Γκράιμπ και το Γκουαντάναμο.
 
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Σταρ, που ρωτήθηκε από μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων για τις καταγγελίες Τακούμπα, περιορίστηκε στη δήλωση «ουδέν σχόλιο», ενώ ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποπλοίαρχος Τζλέι Γκόρντον διευκρίνισε ότι «όλες οι καταγγελίες ερευνώνται κι όταν επιβεβαιώνονται, οι υπεύθυνοι τιμωρούνται».
 
Κι αυτό μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τη δημοσίευση της έρευνας της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, η οποία διαπιστώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση μεθόδευσε «σκληρές ανακριτικές μεθόδους, παρά τις προειδοποιήσεις των στρατιωτικών νομικών» στο Γκουαντάναμο.
 
Αποφεύγει, όμως, να ορίσει επακριβώς τι συνιστά βασανισμό και τι όχι.
 
 
.
 
 
 
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1923&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote