Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Πολύ σύντομα "χάνονται" οι πάγοι
Πολύ σύντομα "χάνονται" οι πάγοι Εκτύπωση E-mail
28.06.08

Φαίνεται αδιανόητο, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, η ολική εξαφάνιση των πάγων από το Βόρειο Πόλο φαίνεται πολύ πιθανή. Οι όγκοι πάγου 90 μοίρες βόρεια του αρκτικού θα λιώσουν ολοκληρωτικά εντός του καλοκαιριού . Οι πιθανότητες να εξαφανιστούν τελείως οι πάγοι φτάνουν μάλιστα το 50%.

Πριν μερικά χρόνια, ελέγετο ότι η πιθανότητα να χάσουμε ολοκληρωτικά ή ένα μέρος της κάλυψης του καλοκαιρινού θαλάσσιου πάγου θα γινόταν από το 2050 έως το 2100

Οι εκτιμήσεις έπεσαν έξω. Κάθε καλοκαίρι ο θαλάσσιος πάγος λειώνει κατά τους θερινούς μήνες για να ανασχηματιστεί πάλι κατά τη διάρκεια του μεγάλου αρκτικού χειμώνα. Την περσινή χρονιά η απώλεια του πάγου ήταν εκτενής. Το νέο στρώμα που δημιουργηθηκε είναι τόσο λεπτό που δεν μπορεί αν αντέξει τη θερινή θερμοκρασία.
Πρόσφατα αναθεωρήθηκαν οι εκτιμήσεις, και αναμένεται ( το λιώσιμο των πάγων) το 2030. Υπάρχουν όμως και αυτοί που λένε ότι αυτό θα γίνει ταχύτερα.
Από την άλλη πλευρά η εξαφάνιση του αρκτικού θαλάσσιου πάγου, καθιστά για πρώτη φορά δυνατή την εκμετάλλευση του απύθμενου ορυκτού πλούτου που μέχρι σήμερα ήταν σχεδόν αδύνατο να εξορυχτεί.
Σεβαστά κοιτάσματα πετρελαίου θα γίνουν κομμάτι της πίττας μεταξύ των χωρών που γεωγραφικά ελέγχουν το βόρειο αρκτικό κύκλο.

Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ακόμα κι αν η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου σταματήσει, η άνοδος στη στάθμη της θάλασσας θα συνεχιστεί για δεκαετίες - ίσως ακόμη και αιώνες - λόγω της θερμότητας, που ήδη έχει συσσωρευτεί στον ωκεανό, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών.

Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας έχει ένα ακόμη σοβαρό αντίκτυπο τονίζουν οι επιστήμονες. Αποσταθεροποιεί τον αγώνα κατά της φτώχειας σε όλο τον κόσμο, δημιουργεί μαζικές μεταναστευτικές τάσεις και τη δημιουργία γόνιμου εδάφους για τους τρομοκράτες.


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1916&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote