Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Μπακογιάννη: Οριστική συμφωνία χωρίς αιρέσεις
Μπακογιάννη: Οριστική συμφωνία χωρίς αιρέσεις Εκτύπωση E-mail
27.06.08

Την πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, στο νέο πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά το Βουκουρέστι, για τις εκλογές στη γειτονική χώρα και για τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχαν η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, και ο διεθνής μεσολαβητής, Μ. Νίμιτς, το μεσημέρι, στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Είχαμε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση, κατά την οποία έγινε μια ουσιαστική ανασκόπηση και αξιολόγηση του πολιτικού και διπλωματικού περιβάλλοντος, το οποίο προέκυψε μετά το Βουκουρέστι, τις εκλογές στα Σκόπια και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε η κα Μπακογιάννη σε δήλωσή της μετά το πέρας της συνάντησης.

Επαναβεβαίωσε τη «σταθερή και ειλικρινή βούληση της Ελλάδας για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης» και διευκρίνισε ότι «ως συμφωνία νοείται η τελική και οριστική, δηλαδή χωρίς αιρέσεις», υπογραμμίζοντας ότι «δεν νοούνται ασάφειες και αμφιβολίες στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων». Ειδικότερα για το θέμα του δημοψηφίσματος, που εγείρει η γειτονική χώρα, η κα Μπακογιάννη απάντησε ότι «οι όποιες εσωτερικές διαδικασίες δεν μας αφορούν, αλλά η τελική λύση θα έχει επιστέγασμα μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα ισχύει χωρίς αιρέσεις».

Επιπλέον, η υπουργός διευκρίνισε ότι η συζήτηση με τον κ. Νιμιτς αφορά την δεσμευτική εντολή από τον ΟΗΕ «για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας και την εφαρμογή της» και αρνήθηκε -όπως άλλωστε και ο κ. Νίμιτς, σε χωριστές δηλώσεις που έκανε λίγο νωρίτερα- την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος και δη αυτό της 9ης Ιουλίου.

«Μπαίνουμε σε ουσιαστικά θέματα της διαπραγμάτευσης»

Στην ερώτηση αν είμαστε πιο κοντά στη λύση, η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι συνεχίζουμε τη συζήτηση και «μπαίνουμε σε ουσιαστικά θέματα της διαπραγμάτευσης», ενώ επανέλαβε την επιθυμία της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης το ταχύτερο δυνατόν. Ο κ Νίμιτς, ο οποίος μετά την Αθήνα μεταβαίνει στα Σκόπια, όπου συναντάται αύριο το μεσημέρι με την πολιτική ηγεσία, ανέφερε ότι δεν κομίζει νέα πρόταση αλλά «κάποιες ιδέες», που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε λύση, ότι «το κύριο στοιχείο της συζήτησης ήταν το θέμα του ονόματος» και πώς «αυτό εμπίπτει στο διεθνές πλαίσιο». «Συζητήσαμε διάφορες πτυχές του θέματος αυτού», είπε.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα της «ταυτότητας», που εγείρει μέρος της πολιτικής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, ως προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης, ο διεθνής μεσολαβητής είπε ότι «δεν ήταν από τα θέματα που συζητήθηκαν» και συμπλήρωσε ότι «ποτέ μου δεν έχω ασχοληθεί με θέματα γλώσσας και ταυτότητας», ότι «το θέμα της ταυτότητας πηγάζει από τον ίδιο τον λαό», ότι «έχω τεράστια εκτίμηση για την ταυτότητα των λαών» και ότι «υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ταυτότητα και των δύο χωρών».

Για το ενδεχόμενο απευθείας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ο κ Νίμιτς είπε ότι «αν θεωρούσα ότι θα οδηγούσε σε ευτυχή κατάληξη, θα το είχα συστήσει» και πρόσθεσε «δεν το προτείνω αυτή τη στιγμή». Τέλος, για το χρονικό όριο της 9ης Ιουλίου, προκειμένου τα Σκόπια να προλάβουν το «τρένο» της ένταξης στο ΝΑΤΟ μαζί με την Κροατία και την Αλβανία, απάντησε ότι δεν βλέπει ούτε αυτή την ημερομηνία, ούτε καμιά άλλη. «Επιθυμούμε αυτά τα θέματα να προχωρήσουν με γοργό ρυθμό», είπε, «είναι πολύπλοκα θέματα» και «ούτε τις επόμενες ημέρες βλέπω να υπάρξει κάποια εξέλιξη».

www.kathimerini.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1910&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote