Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Καταγγελίες σοκ για παιδική πορνογραφία
Καταγγελίες σοκ για παιδική πορνογραφία Εκτύπωση E-mail
25.06.08

Ιδιαίτερα ανησυχητικά ήταν τα όσα ακούστηκαν και σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα, σε σχέση με την αύξηση της διακίνησης και παραγωγής παιδικής πορνογραφίας στην Κύπρο.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση της Επιτροπής αναφορικά με την πληροφορία που διαβιβάστηκε στις κυπριακές αρχές από τη γερμανική Αστυνομία ότι σε συγκεκριμένη επαρχία της Κύπρου γινόταν παραγωγή παιδοπορνογραφικού υλικού στο οποίο εμφανίζονταν παιδιά με ζώα, που η Αστυνομία ωστόσο παρουσίασε αδυναμία να διερευνήσει επειδή ο παροχέας υπηρεσιών διαδικτύου αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία του πελάτη του σε πρώτο στάδιο και, σε δεύτερο στάδιο, ανέφερε στην Αστυνομία ότι έληξε η περίοδος των 6 μηνών που φυλάσσονται τα στοιχεία των επικοινωνιών και δεν υπήρχαν για να τα δώσουν στην Αστυνομία, με αποτέλεσμα αυτή η υπόθεση να μην διερευνηθεί.
Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε ότι δεν είχε πληροφόρηση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ανέφερε ωστόσο, πως υπήρξε περίπτωση που διαβιβάστηκε πληροφορία από το FBI για τη διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού από Κύπριο, όμως η διερεύνηση δεν κατέστη δυνατή, καθώς όταν λήφθηκε η πληροφορία είχαν παρέλθει οι 6 μήνες που υποχρεούνται οι παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου να φυλάγουν τα δεδομένα των πελατών τους. Είπε ακόμα ότι ένας Ρώσος υπήκοος διακινούσε πορνογραφικό υλικό μέσω Κύπρου, χωρίς αυτό να προέρχεται από την Κύπρο, καταδικάστηκε και αφού εξέτισε την ποινή του απελάθηκε. Ενημέρωσε, επίσης, την Επιτροπή πως υπήρξαν τρεις περιπτώσεις παιδιών παραβατών 15 με 16 ετών που είχαν εμπλακεί σε υπόθεση διακίνηση παιδοπορνογραφικού υλικού.

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σταύρος Ευαγόρου, ανέφερε ότι το σώμα διαπίστωσε πως πρέπει να ενταθεί η ενημέρωση και η επιμόρφωση στον τομέα αυτό από το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Πρόσθεσε ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως η περίοδος των έξι μηνών που προβλέπει να φυλάγονται από τους παροχείς των επικοινωνιών τα δεδομένα των πελατών τους, ενδεχομένως να ήταν λανθασμένη, αφού όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, σε δύο περιπτώσεις διερεύνησης υποθέσεων διακίνησης πορνογραφικού υλικού αποδείχθηκε περιορισμένο. Η Επιτροπή διαπίστωσε, επίσης, ότι χρειάζεται τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εκδίκασης των υποθέσεων αυτών.


Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι με την πρόσφατη παραλαβή 11.000 υπολογιστών, σημαίνει ότι απαιτείται εντονότερη προσπάθεια ενημέρωσης των παιδιών για τους κινδύνους του διαδικτύου. Έφερε ως παράδειγμα περίπτωση μαθητή που αναζητώντας το ύμνο της Φινλανδίας μπήκε σε ιστοσελίδα υποθετικά ακίνδυνη, ωστόσο υπήρχαν παράθυρα ή και διαφημίσεις με ακατάλληλο περιεχόμενο.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι υπάρχει η επικίνδυνη προσέγγιση των παιδιών από παιδόφιλους στο διαδίκτυο μέσα από τα δωμάτια συνομιλίας, εξηγώντας πως μια μέθοδος είναι να παρουσιάζονται ως συνομήλικοι των ανηλίκων και να τους ζητούν να γδύνονται μπροστά στις κάμερες των υπολογιστών τους. Η κ. Κυριακίδου διατύπωσε, επίσης, τη θέση ότι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να ασχοληθούν με τους ελέγχους στα ιντερνέτ καφέ, όπου τα παιδιά περνούν πολλές ώρες της μέρας με φίλους τους, κάνοντας χρήση του διαδικτύου.

Η Επίτροπος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά ανέφερε ότι αυτό που λείπει είναι η μελέτη και η έρευνα για την πραγματική κατάσταση στην οποία να εμπλακούν όλοι οι φορείς. Ανέφερε ότι η Κύπρος είναι ένα «λαμπρό παράδειγμα» χώρας της ΕΕ που δεν έχει νομοθεσία για τα επικίνδυνα video games και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας συντονιστικού φορέα και εκπόνησης-εφαρμογής στρατηγικού σχεδίου δράσης.

Ο Διευθυντής της υπηρεσίας εφαρμογών της ΑΤΗΚ Σοφοκλής Χατζησοφοκλέους, ανέφερε ότι ενώ η ΑΤΗΚ παρέχει δωρεάν πρόγραμμα προς όλους τους συνδρομητές της για να προστατεύονται από την έκθεση σε ακατάλληλο υλικό, από τους 80.000 συνδρομητές της ΑΤΗΚ μόνο 2.000 ενδιαφέρθηκαν να εγκαταστήσουν το λογισμικό αυτό.

politis

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1907&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote