Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Υπό έλεγχο η φωτιά στον Υμηττό
Υπό έλεγχο η φωτιά στον Υμηττό Εκτύπωση E-mail
25.06.08

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στους πρόποδες του Υμηττού και πήρε απειλητικές διαστάσεις, λόγω των δυνατών ανέμων, καίγοντας χίλια στρέμματα δασικής έκτασης. Σε πολύ λίγα λεπτά έφτασε στις πλαγιές του Υμηττού προς την Αγία Παρασκευή και τον Χολαργό. Από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμός στην πυροσβεστική και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ισχυρές δυνάμεις αλλά και εθελοντικές οργανώσεις έσπευσαν στην περιοχή. 

Παρά τους ισχυρούς ανέμους, τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής και της πολεμικής αεροπορίας, βρέθηκαν πάνω από τα δυο μέτωπα. Χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο τις δεκάδες μικροεστίες, πολλές από τις οποίες ήταν σε δύσβατα σημεία. Στο έργο της κατάσβεσης πήραν μέρος εννέα πυροσβεστικά αεροπλάνα, τρία ελικόπτερα, 90 πυροσβέστες με 30 οχήματα και 26 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Εσωτερικών από την πρώτη στιγμή, ενώ ο υφυπουργός Παναγιώτης Χηνοφώτης από το συντονιστικό κέντρο επικοινωνούσε συνεχώς με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων. 

Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δύσβατη δασική περιοχή, κοντά στο ελικοδρόμιο, στη Σταμάτα Αττικής.

Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτης Μουζάς έκανε λόγο για εμπρησμό, σημειώνοντας την ταυτόχρονη σχεδόν εκδήλωση των δύο πυρκαγιών, ενώ ταυτόσημη θέση εξέφρασε και μέσω της ΝΕΤ ο δήμαρχος των Γλυκών Νερών.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες είναι οι καταγγελίες πολιτών, ενώ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής έγιναν τηλεφωνήματα που ανέφεραν για πυρκαγιές στην Αίγινα και στο Αττικό Άλσος, αλλά οι δυνάμεις που πήγαν εκεί δεν διαπίστωσαν κάτι τέτοιο γι’ αυτό εκτιμάται ότι επρόκειτο για παραπλανητικά τηλεφωνήματα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παραμένει ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής για τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Για αύριο πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς στην Αθήνα, την Ανατολική Αττική, τον Πειραιά και τη Νότια Εύβοια.

Πυρά από την αντιπολίτευση

 

Ανικανότητα και ολιγωρία καταλόγισαν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
"Έχουμε όλοι μας την αίσθηση ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Είναι η δεύτερη χρονιά που υπάρχει τόσο μεγάλη πυρκαγιά κοντά στην Αθήνα, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχουν παρθεί τα στοιχειώδη μέτρα και είναι προφανές ότι έχουν παρθεί λιγότερα προληπτικά μέτρα απ’ ότι πέρσι» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με την φωτιά που ξέσπασε στον Υμηττό.
 
Άμεσα μέτρα για τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση ζητεί το ΚΚΕ.
 
Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Μουζά Μαργαρίτη, ενημερώθηκε για την κατάσταση της πυρκαγιάς που καίει από το μεσημέρι στον Υμηττό. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού θέλησε να ενημερωθεί για την καθυστέρηση στην άφιξη των εναέριων μέσων κατάσβεσης, για τον αριθμό και τον εξοπλισμό των πυροσβεστών που συμμετέχουν στην κατάσβεση και γενικότερα για την εξέλιξη των επιχειρήσεων.
 
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι δεν υπήρξε καθυστέρηση στην άφιξη των εναέριων μέσων, παρόλα αυτά, η κατάσταση δεν είναι υπό έλεγχο, ενώ ανησυχία προκαλεί η ισχύς και η κατεύθυνση των ανέμων. "Οι γνωστοί άγνωστοι εμπρηστές αφήνονται ελεύθεροι να εκτελούν απρόσκοπτα το εγκληματικό τους έργο τονίζει ο ΛΑΟΣ.

Άμεση η κινητοποίηση της Νομαρχίας Αθηνών

 

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Νομαρχίας Αθηνών μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στον Υμηττό. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, από την πρώτη στιγμή διατέθηκαν δέκα βυτιοφόρα οχήματα προκειμένου να ενισχύσουν το έργο της κατάσβεσης στην περιοχή των Γλυκών Νερών, τα οποία αργότερα μετακινήθηκαν και εντάχθηκαν στις δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούσαν στην περιοχή του Δήμου Χολαργού.
 
Ο Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, που ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, είχε καλέσει νωρίτερα τους Δημάρχους της περιοχής να στείλουν και τα μέσα των δικών τους δήμων.
 
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Αθηνών παραμένει σε επιφυλακή και βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την Πυροσβεστική και τους Δήμους της περιοχής.


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1905&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote