Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow ΠΑΣΟΚ: Στρίβειν διά της αποχής!
ΠΑΣΟΚ: Στρίβειν διά της αποχής! Εκτύπωση E-mail
21.06.08

«Δεν πρέπει να απασχολούνται συγγενείς των βουλευτών». Είναι απλό: επτά μόνο λέξεις, μέσα σε ένα κείμενο χιλιάδων, αρκούν για να λύσουν ένα από τα πιο κλασικά προβλήματα νεποτισμού που αντιμετωπίζουν πολλές από τις σύγχρονες δημοκρατίες.

 

Το οποίο μάλιστα μεταφέρεται και στην Ε.Ε., γεμίζοντας τα γραφεία των ευρωβουλευτών ορισμένων κρατών - μελών με συγγενικά τους πρόσωπα. Η ψηφοφορία της 22ας Απριλίου δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης: 477 ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την απαγόρευση της απασχόλησης συγγενών τους στα βουλευτικά γραφεία, 149
…την καταψήφισαν και 62 απείχαν (ήταν παρόντες στην αίθουσα, αλλά δεν ψήφισαν). Υπάρχει μόνο ένα «αλλά». Ανάμεσα στους 62 που απέφυγαν να τοποθετηθούν ήταν και 8 έλληνες. Ποιοι; Οκτώ ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή… το όλον ΠΑΣΟΚ!
 
Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο τήρησαν αυτή τη στάση. Ψάχνοντας τα ονόματα των βοηθών τους στην ιστοσελίδα της Ε.Ε., δεν εντοπίσαμε καμία φανερή συνωνυμία. Τα ονόματα που εμφανίζονται, ωστόσο, στην ιστοσελίδα είναι μόνο των διαπιστευμένων βοηθών και όχι του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στα γραφεία των ευρωβουλευτών. Αντιθέτως, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Τρακατέλλης, παρ’ όλο που έχει προσλάβει την κόρη του, Μυρτώ, στην ψηφοφορία τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης. Όπως εξήγησε στο Ποντίκι Global ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, «οι ευρωβουλευτές δεν χρειάζεται να δικαιολογήσουν το σκεπτικό της απόφασής τους, οπότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για ποιο λόγο τοποθετήθηκε ο κάθε ένας υπέρ ή κατά».
 
Η συγκεκριμένη τροπολογία (να και μια φορά που δεν ταιριάζει ο όρος ντροπολογία) ήταν πρόταση της γερμανίδας ευρωβουλευτού των Χριστιανοδημοκρατών Ίνγκεμποργκ Γράεσλε και κατατέθηκε μέσω της επιτροπής οικονομικού ελέγχου του Κοινοβουλίου. Όπως λέει η ίδια, «υπάρχει μεγάλη σύγκρουση συμφερόντων, αλλά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι θετικό».
 
Η ιδέα να μπαίνουν στο μισθολόγιο της Ε.Ε. συγγενικά πρόσωπα βουλευτών φαντάζει εξωφρενική για τους γερμανούς, ενώ γενικώς αποφεύγεται από τους βουλευτές των περισσότερων βόρειων κρατών της Ε.Ε. Η Γράεσλε επισημαίνει: «Οι γερμανοί δεν το κάνουν ποτέ, οι αυστριακοί το ίδιο. Διαπιστώνουμε ότι η κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ τάσσονται με σαφήνεια εναντίον αυτής της πρακτικής». Δεν ισχύει φυσικά το ίδιο για τις μεσογειακές χώρες. Πρόθεσή της είναι να θίξει την κακοδιαχείριση των κονδυλίων που δίνονται στους ευρωβουλευτές για την οργάνωση των γραφείων τους. Όπως εξηγεί ο Παπαδημούλης, «πολλοί ευρωβουλευτές ζητάνε να ληφθούν περισσότερα μέτρα διαφάνειας, γιατί έχουν ξεσπάσει πολλά σκάνδαλα κακοδιαχείρισης κονδυλίων».
 
Το τελευταίο το αποκάλυψαν τα βρετανκά ΜΜΕ πριν από λίγες μέρες, και αφορά τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας Τζιλς Τσίστεστερ. Ο Τσίστεστερ παραιτήθηκε από το αξίωμα του επικεφαλής στις 10 Ιουνίου, ύστερα από τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του ότι χρηματοδοτούσε οικογενειακή του επιχείρηση με βουλευτικά κονδύλια.
 
Οι έλληνες βουλευτές, πάντως, αντιμετώπισαν την ψηφοφορία με ψυχραιμία (εκτός ίσως απ’ αυτούς του ΠΑΣΟΚ), υπερψηφίζοντας την τροπολογία σε πείσμα της παράδοσης του δικού μας Κοινοβουλίου. Γιατί; Ίσως επειδή η απόφαση δεν είναι δεσμευτική (πρέπει να εγκριθεί από το εσωτερικό σώμα του Κοινοβουλίου, γνωστό ως Bureau, το οποίο αποτελείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τους ευρωβουλευτές που αποκαλούνται Καίστορες και είναι υπεύθυνοι για οικονομικά ζητήματα).
 
Απορία: Τι ψήφο θα έριχναν άραγε τα κόμματα σε περίπτωση που η συγκεκριμένη πρόταση γινόταν στην ελληνική Βουλή;
 
 
 
 
pontiki
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1884&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 21.06.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote