Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στην δίνη του «κυκλώνα» Siemens στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη
Στην δίνη του «κυκλώνα» Siemens στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη Εκτύπωση E-mail
19.06.08

«Κυκλώνας» Siemens σαρώνει το πολιτικό σκηνικό, με το ΠΑΣΟΚ και κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων Σημίτη να βρίσκονται στην δίνη του. Ο άλλοτε «στρατηγός» Θεόδωρος Τσουκάτος δήλωσε, ότι κατέθεσε το 1 εκατομμύριο μάρκα της Siemens στο ταμείο του κόμματος, για να τον διαψεύσει ο τότε ταμίας του ΠΑΣΟΚ.

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε «όλα στο φως» και δείχνει την πόρτα της εξόδου από το κόμμα σε όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ γραπτή δήλωση για τις εξελίξεις έκανε και ο Κώστας Σημίτης.
 
«Λυπούμαι για την εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της Siemens, εφόσον αποδειχθούν αληθείς οι ισχυρισμοί που προβάλλονται. Δημιουργούνται έτσι σκιές και αμφιβολίες για μια μεγάλη προσπάθεια, στην οποία συμμετείχε ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που δεν είχε καμία σχέση με όλα αυτά», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρώην Πρωθυπουργός. Λίγο αργότερα ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε μετά από σύσκεψη με συνεργάτες του στη Βουλή: «Δεν θ’ ανεχθώ καμία πρακτική, κανέναν που καταχράστηκε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού και των ψηφοφόρων μας. Καμία ενέργεια που κηλιδώνει το κύρος του Κινήματός μας, αλλά και τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτό το αποδεικνύω καθημερινά και με τις προτάσεις μου και με τις πράξεις μου. Δεν θα σταματήσω τον αγώνα για ακηδεμόνευτη πολιτική. Να απελευθερωθεί επιτέλους η πολιτική ζωή του τόπου από την κηδεμονία και την ομηρία. Ομηρία από αδιαφανή οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα… Για τον λόγο αυτό απαιτώ και απαιτούμε: Όλα στο φως. Εμείς, δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Απευθύνομαι δημόσια στον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του, στην κυβέρνηση που φοβάται να προχωρήσει, που δεν τολμά. Έχει ιστορικές ευθύνες. Απαιτούμε: Φως σε όλα. Για την υπόθεση της Siemens, για τα ομόλογα, για τις υποκλοπές, για το υπουργείο Πολιτισμού, για την κομματική προστασία των καρτέλ, για την εγκληματική παράδοση του ΟΤΕ».
 
Νωρίτερα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε το αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου για Εξεταστική Επιτροπή και ανακοίνωσε την αναστολή της ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ όσων φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση στην Δικαιοσύνη. Όπως είπε «ως ελάχιστο χρέος, το ΠΑΣΟΚ και σε αντιδιαστολή με την πρακτική συγκάλυψης που ακολουθεί η ΝΔ, θα αναστέλλει την ιδιότητα του μέλους του Κινήματος για όσους έχουν σοβαρή εμπλοκή στην υπόθεση αυτή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι «η αναστολή της ιδιότητας του μέλους σε καμία περίπτωση δεν προδικάζει, δεν αποτελεί τεκμήριο για το αποτέλεσμα της δικαστικής και ανακριτικής διαδικασίας. Αντιθέτως, ελπίδα μας είναι να βρεθούν αθώοι, εκείνοι που σήμερα κατηγορούνται». Τόνισε ακόμη, ότι «η υπόθεση αυτή αγγίζει και την Ελλάδα. Οι δικαστικές αρχές της Γερμανίας έχουν δηλώσει, ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για χρηματισμό πολιτικών προσώπων και κομμάτων της χώρας μας στην υπόθεση Siemens» και επανέφερε το αίτημα του προέδρου του κόμματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι «η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανοιχτή Εξεταστική Επιτροπή επιτρέπει τη φημολογία και την εικοτολογία. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε το συνεχή διασυρμό της πολιτικής ζωής του τόπου».
 
Ακολούθησε γραπτή δήλωση του στενού συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και πρώην βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Τσουκάτου, στην οποία αναφέρει: «Ως μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας μετείχα ενεργά στην οργάνωση της καμπάνιας για τις εκλογές (σ.σ. ευρωεκλογές 1999). Δέχθηκα επίσκεψη στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ από τον κ. Μιχάλη Χριστοφοράκο (σ.σ. τότε διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas) και έγινα αποδέκτης πρότασης για οικονομική συνεισφορά στην καμπάνια του Κινήματος και μου ζητήθηκε τραπεζικός λογαριασμός στο εξωτερικό για να γίνει η μεταφορά χρημάτων. Απευθύνθηκα σε γνωστό μου πρόσωπο, που ανέλαβε να διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ χωρίς δικό του όφελος και διεκπεραίωσε τη σχετική διαδικασία. Τα χρήματα, χωρίς άλλη δική μου ανάμειξη, ήρθαν στον τομέα Οικονομικού του ΠΑΣΟΚ, παρελήφθησαν από τους αρμόδιους του τομέα Οικονομικού και εισήλθαν στο ακέραιο στο ταμείο του κινήματος (ένα εκατ. μάρκα, δηλαδή 420.000 ευρώ. Δεν είχα ποτέ καμία προσωπική ανάμειξη ή άλλη αθέμιτη συμμετοχή». Καταλήγει σε τονίζοντας: «Κατά συνέπεια για κάθε εμπλοκή του ονόματός μου που θα με εμφάνιζε να έχω προσποριστεί οποιοδήποτε όφελος θα ασκήσω τα νόμιμα δικαιώματά μου».
 
Όμως ο Σπύρος Αυγερινός που ήταν εκείνη την εποχή διευθυντής του ΠΑΣΟΚ και είχε υπό την εποπτεία του την επιτροπή Οικονομικών του κόμματος, δήλωσε ότι «αποκλείεται να έχει μπει στο ΠΑΣΟΚ τέτοιο ποσό συγκεντρωτικά και μάλιστα να προέρχεται από εταιρεία, επιταγή ή τραπεζικό λογαριασμό». Ο κ. Αυγερινός τόνισε ότι όλες οι χορηγίες στο ΠΑΣΟΚ πραγματοποιούταν με κουπόνια, δηλαδή με μετρητά, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να έχει μπει έστω και μία δραχμή στο ΠΑΣΟΚ και να μη το γνώριζε. Αλλά και ο τότε γραμματέας της επιτροπής Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Σουμάκης δήλωσε ότι «δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Είμαι όμως σε θέση να διαβεβαιώσω, ότι υπό την ιδιότητά μου του γραμματέα των Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ουδέποτε αντιλήφθηκα ούτε να εισπράττονται, ούτε να εγγράφονται στους λογαριασμούς του οποιαδήποτε ποσά θα μπορούσαν να προέλθουν από την εν λόγω εταιρεία ή συναλλασσόμενους με αυτήν».
 
Ο έτερος στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Μαντέλης δήλωσε σχετικά με δημοσιεύματα που εμπλέκουν το όνομά του στην ίδια υπόθεση: «Είναι εξαιρετικώς ψευδή και βαρύτατα συκοφαντικά τα δημοσιεύματα του Τύπου, που με εμφανίζουν πως δήθεν εισέπραξα εκατομμύρια μάρκα από τη Siemens. Ζητώ, όλα τα στοιχεία που υπάρχουν να δοθούν στη Δικαιοσύνη, για να πράξει το καθήκον της και να αποκατασταθεί η αλήθεια». Επισήμως από την κυβέρνηση δεν υπάρχει αντίδραση, ενώ αντιθέτως έντονα αντέδρασαν τα κόμματα της Αριστεράς, εξαπολύοντας επίθεση και στα δύο μεγάλα κόμματα. Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την πρόβλεψη, ότι «θα βγουν πολύ λιγότερα από ό,τι μπορεί να περιμένει κανείς», και πρόσθεσε ότι «σε ένα σύστημα το οποίο σαπίζει και σαπίζει γιατί είναι αντιλαϊκό, είναι πολύ φυσικό να επεκτείνεται η σαπίλα και στα πρόσωπα. Ο αγώνας πια πρέπει να είναι για τη ριζική ανατροπή του συσχετισμού και του συστήματος». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «οι καθημερινές αποκαλύψεις γύρω από το τεράστιο αυτό σκάνδαλο δείχνουν, ότι οι δυνάμεις του χθες που κυβέρνησαν για πολλά χρόνια τη χώρα, έδωσαν το management της χώρας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα με αντάλλαγμα άφθονο μαύρο πολιτικό χρήμα. Οι δυνάμεις αυτές δεν μπορούν πια να εγγυηθούν ένα καλύτερο αύριο».
 ALPHA TV
 
 
 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1877&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote