Αρχική arrow ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ arrow Ο άνθρωπος, ο θρύλος, η διάνοια...
Ο άνθρωπος, ο θρύλος, η διάνοια... Εκτύπωση E-mail
19.06.08

Τρία ολόκληρα χρόνια αφιέρωσε η κ. Ελένη Ευαγγέλου, ομογενής από το Περθ της Αυστραλίας, στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

"Πρόκειται για μια έρευνα βάθους", δηλώνει, με τίτλο "Mikis the man, the legend, the genius". Μίκης Θεοδωράκης ο άνθρωπος, ο μύθος, η διάνοια".

Η κ. Ευαγγέλου ταξίδεψε πέντε φορές στην Ελλάδα και είχε συναντήσεις με τον ίδιο τον κ. Θεοδωράκη. "Σε κάθε συνάντηση κατέθετα τις πληροφορίες και τα νέα στοιχεία που συγκέντρωνα. Εισέπραττα ότι ο συνθέτης παρακολουθούσε με αγάπη την πρόοδο της δουλειάς μου, κι αυτό μου έδινε δύναμη να συνεχίσω.

Στην τελευταία μας συνάντηση, όταν τελείωσε το ντοκιμαντέρ, καθίσαμε στο σαλόνι και μιλήσαμε για τις λεπτομέρειες. Φάνηκε ενθουσιασμένος. Όπως καταλαβαίνετε, η ικανοποίησή μου ήταν και είναι μεγάλη", δήλωσε.

Το ντοκιμαντέρ αρχίζει με τον μουσικοσυνθέτη στο σπίτι του, συνεχίζει με εικόνες και αναφορές στη Χίο, το νησί που γέννησε τον μέγα δημιουργό και μέσα από το φακό, γίνεται η καταγραφή ενός μεγάλου ταξιδιού στο χρόνο. Με το Μίκη να αποκαλύπτει προσωπικές πτυχές και να αφηγείται με μοναδικό τρόπο σταθμούς της πορείας του.

"Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για τις τρεις μεγάλες του αγάπες. Τη θάλασσα, τη μουσική και την Ελλάδα".

Η Ελένη Ευαγγέλου -τηλεπαρουσιάστρια και παραγωγός, με σπουδές στην Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ- θα πει ότι το ταλέντο του συνθέτη είναι κληρονομικό και η ανάγκη να δημιουργεί μουσικά, πηγάζει από την καρδιά του. "Αυτό δεν είναι αγάπη, είναι πάθος", αναφέρει και προσθέτει ότι "μερικές από αυτές τις ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές της ζωής του, είχαν αντίκτυπο στην δουλειά του".

Η ομογενής, που εργάζεται στο τηλεοπτικό κανάλι 9, είχε, επίσης, συναντήσεις με φίλους και συνεργάτες του μουσικοσυνθέτη. Μεταξύ αυτών και η Αυστραλή καθηγήτρια Gail Holst, η οποία, αφού μελέτησε και ανέλυσε το έργο του Θεοδωράκη, έγραψε βιβλίο, το οποίο αναφέρεται στον Μίκη Θεοδωράκη και την προσφορά του και τον οποίο χαρακτηρίζει, ως έναν από "τους κορυφαίους συνθέτες του 20ου αιώνα".

Τι λένε οι φίλοι του Μίκη

 

Η ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, που συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ, θα πει: "Όπου κι αν βρεθώ, επιστρέφω στο δρόμο που μου χάραξε ο Μίκης Θεοδωράκης. Με συνδέει μαζί του ο απόλυτος έρωτας".

Τυχερό για τη γνωριμία και συμμετοχή στις ανά τον κόσμο συναυλίες θεωρεί τον εαυτό του και ο Πέτρος Πανδής, ο οποίος λέει: "Η ιστορία της Ελλάδας είναι γραμμένη στο κορμί του Μίκη. Είναι ο μεγαλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας".

Η κ. Ευαγγέλου, διανθίζει το ντοκιμαντέρ με τραγούδια και ιστορικές φωτογραφίες του Μίκη, έχοντας εξασφαλίσει πρόσβαση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αθήνας και δικαιώματα σε συνθέσεις.

"Θαυμάζω τη δύναμη εσάς των Ελλήνων της διασποράς, που αφήσατε την πατρίδα σας Ελλάδα και φτιάξατε τη ζωή σας σε ξένη χώρα. Είμαστε περήφανοι, γιατί με τις πράξεις σας, τιμάτε την Ελλάδα. Θέλουμε να μαθαίνουμε για την πρόοδό σας", ακούγεται σαν επίλογος η φωνή του Θεοδωράκη, ενώ για τους νέους θα πει: "Μαθαίνω ότι η νεολαία της Αυστραλίας είναι κοντά στις ρίζες. Ευχή μου, να αγαπάτε την καινούργια σας πατρίδα και να μην ξεχάσετε ποτέ την Ελλάδα!".

Το ντοκιμαντέρ έγινε σε συνεργασία με τον βραβευμένο σκηνοθέτη, κ. Russell Goodrick και επί του παρόντος βρίσκεται στο στούντιο της SBS για την ετοιμασία ελληνικών υποτίτλων.

Όσο για την Ελένη, το "ετοίμασες μια υπέροχη ιστορία της ζωής μου!", δια στόματος Μίκη Θεοδωράκη, θεωρεί ότι είναι το καλύτερο αντίδωρο.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1876&Itemid=30

 
< Προηγ.   Επόμ. >