Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Επιστροφή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ;
Επιστροφή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ; Εκτύπωση E-mail
19.06.08

Με τη συνηθισμένη ορμητικότητά του, ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε χθες το νέο αμυντικό δόγμα της Γαλλίας, βασισμένο στη Λευκή Βίβλο για την άμυνα και την ασφάλεια, την πρώτη σε διάστημα 14 χρόνων έκθεση για την κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων, υπογεγραμμένη από 35 εμπειρογνώμονες.

Μιλώντας ενώπιον 3.000 στρατιωτικών στην αεροπορική βάση του Κρελ, ο κ. Σαρκοζί έδωσε το περίγραμμα του νέου αμυντικού δόγματος, με τις εξής βασικές συνιστώσες: Εμφαση στην άμυνα και ασφάλεια της επικράτειας με αναγωγή της τρομοκρατίας σε πρωταρχική απειλή κατά της εσωτερικής ασφαλείας. Αριθμητική μείωση του δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων από 271.000 σε 224.000 άνδρες σε διάστημα μιας επταετίας με παράλληλη ενίσχυση του τομέα των πληροφοριών και της τεχνολογικής του βάσης. Επιστροφή υπό προϋποθέσεις της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ κατά την επετειακή σύνοδο για τα 60 χρόνια της Συμμαχίας, τον Απρίλιο του 2009. Παράλληλη προώθηση του σχεδίου για την ευρωπαϊκή άμυνα, με τη συγκρότηση ευρωστρατού δυναμικότητας 60.000 ανδρών. Αναδιάταξη προτεραιοτήτων στο εξωτερικό με δυνατότητα προβολής και παρέμβασης σε θέατρα πολέμου σε απόσταση 7.000 έως 8.000 χιλιομέτρων, την κατάργηση ορισμένων γαλλικών βάσεων στην Αφρική και την ήδη γνωστή δημιουργία γαλλικής ναυτικής βάσης στο Ντουμπάι.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το ενδιαφέρον διεθνών στρατιωτικών και διπλωματικών κύκλων συγκέντρωσε η επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και κυρίως οι όροι της επιστροφής αυτής. Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων στη Λευκή Βίβλο ως προς το θέμα αυτό, ο κ. Σαρκοζί έκανε χθες την εξής διαπίστωση: «Είμαστε πλέον σε θέση να ανανεώσουμε τη σχέση μας με το ΝΑΤΟ, χωρίς φόβους για την εθνική μας ανεξαρτησία και χωρίς την ανησυχία μήπως συρθούμε σε κάποιο πόλεμο παρά τη θέλησή μας». Αναλυτικότερα, οι φόβοι αυτοί δεν υφίστανται, διότι, όπως αναφέρεται στη νέα Λευκή Βίβλο, οι γαλλικές πολιτικές αρχές διατηρούν το δικαίωμα της «ελευθερίας στην εκτίμηση και αξιολόγηση καταστάσεων, ελευθερία που απορρέει από τη στρατηγική αυτονόμηση της Γαλλίας, με έρεισμα συγκεκριμένες αμυντικές και τεχνολογικές δυνατότητες και ικανότητες. Ακόμη σημαντικότερη προϋπόθεση για την επιστροφή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ είναι η «κατοχύρωση της πλήρους ανεξαρτησίας» της γαλλικής πυρηνικής ισχύος. Τέλος, ενδιαφέρουσα κρίνεται και η προϋπόθεση που αφορά την «καλύτερη κατανομή ευθυνών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων εντός της Συμμαχίας - με εκλογίκευση στο σχεδιασμό και διοικητικές δομές.

Εκ παραλλήλου με τις αναφορές στο «πλαίσιο επιστροφής» της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε με έμφαση την ανάγκη πραγμάτωσης του οράματος της ευρωπαϊκής άμυνας, αλλά πάντα σε συνεννόηση με το ΝΑΤΟ, πρότεινε δε τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης 60.000 ανδρών. Εντύπωση προκάλεσε εξάλλου η δήλωση του κ. Σαρκοζί ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις «συνεργασίες» και δη με την EADS, στον τομέα της αεροπορίας και αεροναυπηγικής.

Εντός και εκτός Ευρώπης, ορισμένοι αναλυτές διέκριναν στις εξαγγελίες του Γάλλου προέδρου την επιβεβαίωση όσων προέβλεψαν ότι «ο Σαρκοζί δεν θέλει απλώς να επιστρέψει στο ΝΑΤΟ, θέλει να εδραιώσει και να επισφραγίσει την εκεί ευρωπαϊκή παρουσία». Από την έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τζέιμς Απατουράι καλωσόρισε την πρόθεση της Γαλλίας να «προβεί σε διαβήματα» για την επιστροφή της στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «εξαρτάται από εκείνη πότε και πώς ακριβώς θέλει να επανέλθει στις δομές της Συμμαχίας». Την αναγγελία της γαλλικής επανόδου χαιρέτισε στην Ουάσιγκτον και ο Γκόρντον Ντρόου, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφαλείας.

Επιστρέφοντας στο νέο αμυντικό δόγμα της Γαλλίας και στην καθαρώς στρατιωτική του διάσταση, δηλαδή αυτό που οι αναλυτές ονομάζουν «εκ βάθρων ανασυγκρότηση του γαλλικού στρατού», αξίζει να αναφερθούν τα εξής σημεία των εξαγγελιών Σαρκοζί: Ναι μεν περικόπτονται αριθμητικά οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, όμως οι περικοπές αυτές ευνοούν άλλους τομείς, όπως αυτούς του υπερσύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και της πληροφορίας, όπου θα «επενδυθούν» τα κεφάλαια που θα εξοικονομηθούν. Ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι θα χρειαστεί να γίνουν θυσίες για την άμυνα της Γαλλίας, μολονότι προβλέπεται μια μείωση του προϋπολογισμού αμυντικών δαπανών από 2,3% στο 2% του ΑΕΠ.


kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1875&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων