Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Υπέρ της εξεταστικής για τη Siemens
Υπέρ της εξεταστικής για τη Siemens Εκτύπωση E-mail
19.06.08

Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens εάν χρειαστεί μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διερεύνησης, τάχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο Υπουργείο Εξωτερικών, είπε ότι η αποκάλυψη της αλήθειας είναι ζήτημα τιμής και υπόληψης του πολιτικού κόσμου, αλλά απέφυγε να απαντήσει πώς βρέθηκε το τιμολόγιο που δεν πλήρωσε ο συνεργάτης της, κ. Δραγουμάνος, στον προσωπικό φάκελο του κ. Χριστοφοράκου, που είχε την αρμοδιότητα των δωρεών σε πολιτικούς.

Υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος φέρεται να έλαβε μίζα 10 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων το 1998, για το ρόλο που είχε στην κύρωση και εφαρμογή των προγραμματικών συμφωνιών του ΟΤΕ, υπέδειξε, αλλά δεν κατονόμασε, καταθέτοντας στον εισαγγελέα, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, όπως μεταδίδει ο City99,5.

Ο εισαγγελέας, αν και διευκρίνισε ότι η δικογραφία δεν μπορεί να σταλεί στη Βουλή, λόγω του ότι τα τυχόν αδικήματα που έχουν διαπραχθεί από τον υπουργό έχουν παραγραφεί, ζήτησε -μέσω δικαστικής συνδρομής- να ελεγχθεί ο επίμαχος λογαριασμός που ανοίχτηκε σε υποκατάστημα μικρής καναδικής τράπεζας, στη Γενεύη.

Υπόμνημα με τις θέσεις του απέστειλε στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, εκπρόσωπος εταιρείας προς την οποία φαίνεται να κατατέθηκαν το 1998 μεγάλα χρηματικά ποσά από τη γερμανική Siemens. Ο μάρτυρας, που έχει κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη αδικημάτων, υποστηρίζει πως τα εν λόγω ποσά αφορούν πληρωμές της Siemens προς την εταιρεία του για συγκεκριμένες υπηρεσίες, που παρείχε στο πλαίσιο συνεργασίας τους. 

Ο εισαγγελέας έχει στα χέρια του και δεύτερο υπόμνημα, που του απέστειλε πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάς, σχετικά με την εμπλοκή του σε αγοραπωλησίες ακινήτων, μέσω συγκεκριμένης υπεράκτιας εταιρείας, της οποίας ο πληρεξούσιος εκπρόσωπος έχει ήδη καταθέσει ως μάρτυρας.

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

Τις δηλώσεις για την υπόθεση της Siemens, η κ. Μπακογιάννη τις έκανε σε συνέντευξη τύπου, στην οποία αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις που αφορούν την κύρωση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και στο Κόσοβο, στις προοπτικές του Κυπριακού και της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Μέση Ανατολή, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Η υπουργός έκανε μεταξύ άλλων λόγο για «περίοδο ρευστότητας, περίοδο μεταβατική, η διάρκεια της οποίας δεν φαίνεται ότι θα είναι σύντομη» στις διεθνείς εξελίξεις και επισήμανε ότι σε αυτό το διεθνές περιβάλλον «η Ελλάδα θα ασκήσει μια καλά επεξεργασμένη, προσεκτική, πολυεπίπεδη, αλλά και αποφασιστική εξωτερική πολιτική, πολιτική αρχών και ρεαλισμού, συνδυάζοντας την επιμονή στις γνωστές σταθερές στρατηγικές της επιλογές, με τις όποιες αναγκαίες προσαρμογές στο τακτικό επίπεδο των επιμέρους χειρισμών. Γνώμονάς μας είναι η προστασία και προώθηση των προτεραιοτήτων και συμφερόντων της χώρας σε ένα σύνθετο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Αναφερόμενη στο αρνητικό αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε: «δημιουργεί αναμφισβήτητα προβληματισμό. Θα προσέθετα μάλιστα ότι δικαιολογεί και κάποια αισθήματα αβεβαιότητας ως προς το τι ακριβώς μέλλει γενέσθαι στην περαιτέρω πορεία και προσπάθεια για την οικοδόμηση μιας δημοκρατικής, αποτελεσματικής και επομένως ισχυρότερης Ευρώπης. Δεν δικαιολογεί όμως έλλειψη πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας. Θα πρέπει να εκτιμήσουμε γρήγορα όλες τις παραμέτρους της νέας κατάστασης, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ανάλογα γρήγορες αποφάσεις. Στόχος μας πρέπει να είναι να μην αφήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιπέσει και πάλι σε μία αντιπαραγωγική ομφαλοσκόπηση. Σε μια εσωστρεφή αδράνεια. Υπό αυτή την έννοια, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η συνέχιση της διαδικασίας κύρωσης από τα 8 κράτη-μέλη που δεν έχουν ακόμα κυρώσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας». Η υπουργός επισήμανε ακόμη ότι «το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, ήρθε να προσθέσει ένα ακόμα στοιχείο εκκρεμότητας στη γενικότερη ρευστότητα που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο, αυτή τη μεταβατική περίοδο, το διεθνή μας περίγυρο» και πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. αναζητά και πάλι το βηματισμό εκείνον που θα της επιτρέψει να αντιμετωπίσει με περισσότερη αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα τα προβλήματα και τις προκλήσεις ενός ιδιαίτερα ανταγωνιστικού παγκοσμιοποιημένου διεθνούς περιβάλλοντος. Προκλήσεις και προβλήματα που γίνονται πλέον αμέσως αισθητά από τον Ευρωπαίο πολίτη στην καθημερινότητά του».

Σε ό, τι αφορά τα Βαλκάνια, η κυρία Μπακογιάννη ανέδειξε ως ιδιαίτερα σημαντικό το πώς θα εξελιχθεί το θέμα του Κοσόβου μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. «Ανεξαρτησίας που έχει αναγνωριστεί από μια σειρά κρατών της διεθνούς κοινότητας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η πλειοψηφία των εταίρων και συμμάχων μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», δήλωσε, ενώ τόνισε ότι μεγάλη σημασία έχει και το θέμα της πορείας της Σερβίας προς την ευρωπαϊκή και ευρω-ατλαντική της προοπτική».

Σε ό, τι αφορά τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, η κυρία Μπακογιάννη έκανε λόγο για μια χώρα που αναζητά «τρόπους διεξόδου από την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι εκεί πρόσφατες εξελίξεις» και σημείωσε ότι «είναι προφανές ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας χρειάζεται μια νέα πνοή, την οποία μόνον η ίδια η Τουρκία μπορεί να δώσει με ουσιαστικές αποφάσεις συνέχισης της μεταρρυθμιστικής της προσπάθειας» .

Για το Κυπριακό, η υπουργός δήλωσε: «βρισκόμαστε και πάλι σε αποφασιστική καμπή» και έκανε λόγο για «γενικότερα μηνύματα και καλή ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τις επαφές των δύο κοινοτήτων που δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία» Επισήμανε πάντως ότι «ο δρόμος, όμως, προς μια λύση, λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας δεν θα είναι στρωμένος με ρόδα».

Η κυρία Μπακογιάννη αναφέρθηκε ακόμη στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται μόνον λίγους μήνες πριν τις Προεδρικές εκλογές, «οι οποίες, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα οδηγήσουν σε αλλαγή της σημερινής Αμερικανικής διοίκησης με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ως προς τον πιθανό αντίκτυπο που θα έχει στην αμερικανική εξωτερική πολιτική», ενώ για την Μέση Ανατολή δήλωσε ότι «παρά τα κάποια δειλά σημάδια βελτίωσης, το πολιτικό και διπλωματικό εκκρεμές συνεχίζει, δυστυχώς, να κινείται μεταξύ καχυποψίας και έντασης».

Η κυρία Μπακογιάννη ανακοίνωσε, τέλος, λεπτομέρειες για το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά την Μεταφραστική Υπηρεσία, η οποία, όπως είπε, κρίθηκε επιβεβλημένο να ανασυσταθεί, λόγω «της μεγάλης αύξησης του αριθμού των γλωσσών προς μετάφραση, του υπερπολλαπλασιασμού των χρηστών, του τεράστιου όγκου του μεταφραστικού έργου που αυξάνεται κατ’ έτος με την διεύρυνση των χωρών της ΕΕ και του μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών, της ευρύτατης χρήσης «θεωρημένων» επισήμων εγγράφων από και προς ξένες χώρες και της ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών που είχαν δυσμενή αποτελέσματα στο μεταφραστικό έργο».


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1874&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote