Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εξηγήσεις Παπανδρέου και καταψήφιση της πρότασης για δημοψήφισμα
Εξηγήσεις Παπανδρέου και καταψήφιση της πρότασης για δημοψήφισμα Εκτύπωση E-mail
18.06.08

Σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθεί να βαδίζει το ΠΑΣΟΚ μετά την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Κώστα Σημίτη, για την διαφωνία του με την πρόταση του κόμματος για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη.

Ο πρώην Πρωθυπουργός πάντως δεν παρέστη στη συζήτηση την Τρίτη στη Βουλή για την επίμαχη πρόταση, η οποία καταψηφίστηκε τα μεσάνυχτα με ψήφους 152 κατά και 144 υπέρ μετά από μία σε υψηλούς τόνους συζήτηση.

«Το ΠΑΣΟΚ θέλει τον Ευρωπαίο πολίτη να βρίσκεται στην καρδιά των αποφάσεων» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το κόμμα του και επί Ανδρέα Παπανδρέου και επί Κώστα Σημίτη ήταν δύναμη διεκδικητική και δύναμη συμμετοχής. Πρότεινε δε τη διεξαγωγή πανευρωπαϊκού δημοψηφίσματος, το οποίο θα συνδυάζεται και με διαδικασίες εθνικής έγκρισης. «Δεν υπηρετούμε την Ευρώπη, όταν τη χρησιμοποιούμε για να λύσουμε δικά μας διλήμματα ή να διαλύσουμε δικές μας αδυναμίες», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αποδίδοντας την επιμονή του ΠΑΣΟΚ για δημοψήφισμα σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον Θεόδωρο Πάγκαλο και τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, ο οποίος χαρακτήρισε πολιτικό παραλογισμό το δημοψήφισμα, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παρασύρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτές είναι παροτρύνσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα» απάντησε ο Θεόδωρος Πάγκαλος κατηγορώντας τον κ. Χατζηγάκη για φαιδρότητα.

Σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την πρότασή του για δημοψήφισμα άσκησε και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει τη μοναδικότητα, από τη μία να επικυρώνει τη συνθήκη και από την άλλη να ζητεί δημοψήφισμα. Αυτός είναι δρόμος όχι κόμματος ευθύνης και εξουσίας, αλλά δρόμος κόμματος άρνησης». Δειλία στην κυβέρνηση καταλόγισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, λέγοντας ότι «είστε η κυβέρνηση που φοβάται», ενώ χαιρέτισε το «όχι» της Ιρλανδίας στη Συνθήκη της Λισσαβόνας, το οποίο όπως είπε «σώζει την τιμή όλης της Ευρώπης». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «δεν προχωράτε σε δημοψήφισμα, γιατί φοβάστε το λαό».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απαντώντας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για την απόφασή του να απομακρύνει τον κ. Σημίτη από την Κ.Ο. του κόμματος, δήλωσε ότι δεν επέλεξε αυτός τον δρόμο της σύγκρουσης και έστειλε μήνυμα στα στελέχη, ότι δεν θα δεχθεί αμφισβητήσεις. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ότι «δεν ήμουν εγώ αυτός που έκανα μια κίνηση, που δημιούργησε ερωτηματικά για την πολιτική βούληση και τη στόχευση μας. Ή θα το "ξεχνούσα" ή θα το αντιμετώπιζα με τη σοβαρότητα που συνάδει για ένα Κίνημα που διεκδικεί την εξουσία. Όπως και έκανα». Ο Κώστας Σημίτης επέστρεψε την Τρίτη στην Αθήνα μετά τις τριήμερες διακοπές του στους Αγίους Θεοδώρους και επιμένει στις απόψεις του, ενώ έχει αποφασίσει να μην παραστεί το βράδυ στην ονομαστική ψηφοφορία στην Βουλή, που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ για να γίνει δημοψήφισμα για την Συνθήκη της Λισσαβόνας. Ο κ. Σημίτης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα παραστώ στη Βουλή. Δεν έχω λόγο να πάω και να μιλήσω, από τη στιγμή που η συνθήκη της Λισσαβόνας υπερψηφίστηκε από 250 βουλευτές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί πάντως ότι «αυτό που δεν δέχομαι πια στο ΠΑΣΟΚ, είναι να σηκώνει κάποιο στέλεχος την προσωπική του σημαία, για να δηλώσει ότι διαφοροποιείται, ανεξάρτητα από το κόστος για την συλλογική μας πορεία. Εις βάρος της συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας ενός σοβαρού και ιστορικού κόμματος. Αυτός ο κατακερματισμός μας στοίχισε στις προηγούμενες εκλογές». Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχείρησε την Τρίτη να χαμηλώσει τους τόνους, επισημαίνοντας ότι «καθήκον μας είναι να ασκούμε αντιπολίτευση και όχι να τρώμε ο ένας τις σάρκες του άλλου». Ο προσκείμενος στον πρώην Πρωθυπουργό Νίκος Χριστοδουλάκης μιλώντας στον ρ/σ ΝΕΤ 105,8 δήλωσε από την πλευρά του ότι «υπάρχει ένα πρόβλημα τη στιγμή αυτή και υπάρχει ένα μούδιασμα στην παράταξη, αλλά νομίζω ότι μπορεί να ξεπεραστεί. Το προφανές είναι να αποκατασταθούν οι σχέσεις του πρώην Πρωθυπουργού με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ» και ερωτηθείς πώς μπορεί να γίνει αυτό, απάντησε ότι «με το να αρθούν όλα τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν -πιστεύω- εν θερμώ και από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, φαίνεται ότι αυτή είναι μία κατάσταση η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Ο κ. Παπανδρέου αποφεύγει να σχολιάσει τα όσα ειπώθηκαν για σενάρια συνομωσίας εις βάρος του και ξεκαθαρίζει πως βλέπει τις σχέσεις του με τον Κώστα Σημίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ: «Προσωπικά κανείς δεν χρωστάει σε κανένα. Χρέος μας έχουμε όλοι, να υπηρετούμε την παράταξη, τον Ελληνικό λαό και τη χώρα, όπως θεωρούμε καλύτερα». Η Άννα Διαμαντοπούλου που υπερασπίστηκε από την αρχή της απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για τον πρώην Πρωθυπουργό, μιλώντας την Τρίτη στη ΝΕΤ χαρακτήρισε ανούσια την διαφοροποίηση Σημίτη για το δημοψήφισμα, από τη στιγμή που όλοι στο ΠΑΣΟΚ είχαν συμφωνήσει στην κατάθεση πρότασης στη Βουλή για διενέργειά του.

Την ίδια ώρα η συζήτηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ φουντώνει, καθώς ο Θεόδωρος Πάγκαλος μιλώντας στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επιμένει, ότι είναι δύσκολη η αυτοδυναμία και ζητάει ευρεία προοδευτική συμπαράταξη. Όπως λέει χαρακτηριστικά «χρειάζεται μια εκλογική συμπαράταξη, η οποία να έχει νικηφόρα δυναμική και προοπτική, η οποία θα κινητοποιήσει τους ανθρώπους και θα τους οδηγήσει προς ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα». Εν τω μεταξύ, εκατό και πλέον Πανεπιστημιακοί και στελέχη που στήριξαν το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα των κυβερνήσεων Σημίτη και συμμετέχουν στον Όμιλο Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας, με κοινή τους δήλωση εκφράζουν την αντίθεση τους στην επιβολή πειθαρχικών μέτρων κατά του πρώην Πρωθυπουργού και την αποπομπή του από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Θεωρούμε σοβαρό πλήγμα για την δημοκρατική ζωή της χώρας και τη λειτουργία των κοινοτικών θεσμών την αντιμετώπιση της άποψης του κ. Σημίτη. Ένα σύγχρονο σοσιαλιστικό κόμμα που αγωνίζεται για την αλλαγή της κοινωνίας, οφείλει πρωτίστως να λειτουργεί δημοκρατικά, σεβόμενο την διαφορετικότητα και την ελεύθερη διατύπωση απόψεων».

alpha

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1871&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote