Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Με κοινούς στόχους
Με κοινούς στόχους Εκτύπωση E-mail
16.06.08

Στην από κοινού συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν Μπους και Μπράουν στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρώτου στο Λονδίνο, διαφαίνεται η προσπάθεια τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ όσο και από αυτή της Ευρώπης να πιέσουν το Ιράν προς διακοπή του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος.

Ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους προειδοποίησε ότι δεν έχει αποκλείσει καμιά επιλογή προκειμένου να υποχρεώσει το Ιράν να διακόψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα η κρίση αυτή να διευθετηθεί μέσω της διπλωματίας.

«Είναι καιρός στο εξής να εργαστούμε μαζί για να επιτύχουμε το στόχο μας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όλες οι επιλογές είναι «στο τραπέζι».

Και ο Γκόρντον Μπράουν, από την πλευρά του, προειδοποίησε το Ιράν ότι η Ευρώπη ετοιμάζεται να συμφωνήσει στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του, αν η Τεχεράνη δεν απαντήσει καταλλήλως στην προσφορά για συνεργασία και διάλογο.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσουμε τον διάλογο. Αλλά επίσης είμαστε σαφείς: αν το Ιράν συνεχίσει να αγνοεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνεχίσει να αγνοεί την προσφορά μας για συνεργασία, τότε δεν έχουμε άλλη επιλογή από την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων», τόνισε.

Ο Μπράουν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμφωνήσει για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, κυρίως το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό της MELLI, της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.

Επιπλεόν οι δύο άνδρες ανακοίνωσαν ότι συμφωνούν στην αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ιράκ, λέγοντας ωστόσο ότι αυτή δεν μπορεί να οριστεί σε ένα «τεχνητό χρονοδιάγραμμα».

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον τρόπο που ο Γκόρντον Μπράουν διαχειρίζεται το θέμα του Ιράκ», είπε ο Μπους, ύστερα από δημοσιεύματα για διαφωνίες μεταξύ των δύο ηγετών για τα βρετανικά σχέδια αποχώρησης από τις επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Ο Μπράουν τόνισε από την πλευρά του ότι «πρέπει ακόμη να γίνει δουλειά» στο Ιράκ από τις βρετανικές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην εκπαίδευση των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων. Ο Μπράουν διέψευσε ότι οι βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ μειώθηκαν για να αυξηθούν τα βρετανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε. Οι δύο ηγέτες κάλεσαν τον πρόεδρο της χώρας Ρόμπερτ Μουγκάμπε να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να διασφαλίσουν τη διενέργεια ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών στις 27 Ιουνίου.

Σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, την κατάσταση στη Μιανμάρ, την παγκόσμια επισιτιστική κρίση και την εκτίναξη στα ύψη των τιμών πετρελαίου.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του προέδρου Μπους στην Ευρώπη είναι η Βόρεια Ιρλανδία, την οποία θα επισκεφθεί αργότερα σήμερα.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1866&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote