Αρχική arrow ΥΓΕΙΑ arrow Και διανοητική έκπτωση φαίνεται ότι προκαλεί το κάπνισμα
Και διανοητική έκπτωση φαίνεται ότι προκαλεί το κάπνισμα Εκτύπωση E-mail
16.06.08

Οι μεσήλικες που καπνίζουν παρουσιάζουν χαμηλότερες νοητικές επιδόσεις από τους μη καπνιστές και από όσους έκοψαν το τσιγάρο πριν χρόνια, δείχνει μεγάλη έρευνα Γάλλων επιδημιολόγων.

Οι καπνιστές της μελέτης έτειναν να φέρνουν χαμηλότερα σκορ σε εξετάσεις που αφορούν τη μνήμη, τη συλλογιστική ικανότητα, το λεξιλόγιο και την ευχέρεια λόγου, αναφέρει η ομάδα του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας.

«Πρώτον, το κάπνισμα στη μέση ηλικία σχετίζεται με έλλειμμα μνήμης και έκπτωση της συλλογιστικής ικανότητας» αναφέρουν οι ερευνητές στο Archives of Internal Medicine.

«Δεύτερον, οι μακροχρόνιοι πρώην καπνιστές είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάζουν γνωσιακό έλλειμμα στη μνήμη, το λεξιλόγιο και τη λεκτική ευχέρεια» αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τρίτον, η διακοπή του καπνίσματος στη μέση ηλικία συνοδεύεται από βελτιώσεις σε άλλες συμπεριφορές που αφορούν την υγεία». Με άλλα λόγια, όσοι αποφασίζουν να κόψουν το τσιγάρο συχνά αποφασίζουν να περιορίσουν και το αλκοόλ, να ασκούνται περισσότερο και να τρέφονται πιο υγιεινά.

«Τα αποτελέσματα αυτά είναι σημαντικά δεδομένου ότι τα άτομα με γνωσιακή εξασθένιση στη μέση ηλικία μπορεί να προχωρήσουν στην άνοια με ταχύτερο ρυθμό».

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη ίσως υποτιμά το φαινόμενο, δεδομένου ότι πολλοί εθελοντές που κάπνιζαν πέθαναν πριν επανεξεταστούν. Επιπλέον, οι καπνιστές ήταν δύο φορές πιο πιθανό, σε σχέση με τους μη καπνιστές, να αρνηθούν την επανεξέταση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 10.000 Βρετανούς δημοσίους υπαλλήλους στην περιοχή του Λονδίνου, ηλικίας 35-55 ετών όταν άρχισε η μελέτη. Τα δεδομένα αφορούν το διάστημα 1985-1988, αν και ορισμένοι εθελοντές παρακολουθήθηκαν για 17 χρόνια.

giatroi

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1862&Itemid=27

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote