Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ
ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ Εκτύπωση E-mail
16.06.08

Τα αδιέξοδα των κυβερνητικών επιλογών, με προεξάρχουσα την καταγεγραμμένη αδυναμία του οικονομικού επιτελείου να τιθασεύσει το πρωτόγνωρο «τσουνάμι» ακρίβειας στην αγορά, έχουν διαμορφώσει ήδη ένα εκρηκτικό μείγμα οργής, δυσαρέσκειας και απογοήτευσης, όχι μόνο στη βάση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και μέσα στους κόλπους της ίδιας της κυβέρνησης.

Πρόκειται, αναμφίβολα, για την πιο κρίσιμη καμπή που διέρχεται η «γαλάζια» διακυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και για την πλέον αρνητική πολιτική συγκυρία που καλείται να διαχειριστεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Την καθαρότερη, άλλωστε, αποτύπωση αυτής της γκρίζας κυβερνητικής εικόνας αποδίδει η τελευταία δημοσκόπηση της

MRB, όπου για πρώτη φορά φαίνεται να καταγράφεται πτώση των ποσοστών δημοτικότητας και του ίδιου του Κ. Καραμανλή κατά τρεις μονάδες.

Η φθορά, πλέον, αγγίζει και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί για τη σίγουρη μέχρι σήμερα επένδυση της κυβερνώσας παράταξης στο αψεγάδιαστο πρόσωπό του.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες στενών συνεργατών τού Μαξίμου, το κλίμα των τελευταίων ημερών στην κυβέρνηση είναι τόσο βαρύ ώστε η αίσθηση που... αυθορμήτως διαχέεται είναι ότι για πρώτη φορά βρίσκεται κυριολεκτικά στριμωγμένη στο «καναβάτσο».

Όχι βέβαια από τα χτυπήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που παραμένει ευάλωτη και ήκιστα πειστική, αλλά από τα συσσωρευμένα άλυτα προβλήματα της καθημερινότητας.

Κάντε κάτι για την ακρίβεια

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός «άστραψε και βρόντησε» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, επιρρίπτοντας ευθύνες σε συγκεκριμένους υπουργούς, κυρίως στον «τσάρο της οικονομίας», και ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας και αλλαγή πλεύσης. Ο κ. Καραμανλής αντιλαμβάνεται προφανώς ότι μπορεί να παραμένει ακόμη κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η οργή του ελληνικού λαού αγγίζει και τον ίδιο και πλέον πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Κι άλλο «μπλε» στη Siemens

Στο μεταξύ η βαθιά «μπλε» απόχρωση που απέκτησε το μείζον σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens δημιουργεί νέα προβλήματα στην κυβερνητική παράταξη, αφού πλέον εμπλέκονται η Ντόρα και ο Κυριάκος.

Αφού δηλαδή κατάφερε με τα χίλια ζόρια η κυβέρνηση να ξεγλιστρήσει από τις Συμπληγάδες των υποκλοπών, των κουμπάρων, της Ζαχοπουλειάδας, του Βγενόπουλου, των Κουκοδήμου και Τατούλη, με φόντο το μαγικό «152», βρίσκεται ξαφνικά, εν μέσω οργής για την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια και τη γενικευμένη εικόνα απώλειας ελέγχου της αγοράς, να καλείται να διαχειριστεί και την εμπλοκή του «Μητσοτακαίικου» στη Siemens! Πρόκειται σχηματικά για μια καυτή πατάτα στα χέρια μιας κυβέρνησης που παρότι παίζει χωρίς αντίπαλο δεν μπορεί να κινηθεί με την άνεση της ισχυρής πλειοψηφίας.

Όνειρο απατηλό η αυτοδυναμία

Την ίδια ώρα ο προβληματισμός και η νευρικότητα στο κυβερνητικό στρατόπεδο εντείνονται από τη βεβαιότητα πλέον, βάσει όλων των δημοσκοπήσεων από την επομένη των εκλογών του 2007, ότι η προοπτική αυτοδυναμίας είναι πια ένα όνειρο απατηλό. Άπαντες δηλαδή συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οι ειδικότερες, μάλιστα, εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών του κυβερνώντος κόμματος βλέπουν τη μεν Νέα Δημοκρατία να πέφτει από το 41% στο 38 με 39%, το δε ΠΑΣΟΚ να «κάθεται» τελικά κάπου στο 35%. Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο Καραμανλής θα πάει σε δεύτερες εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο, που δίνει αυξημένο μπόνους, και με το δίλημμα «Ακυβερνησία ή Καραμανλής» πιστεύουν στο Μαξίμου ότι θα πάρει αυτοδυναμία, εύκολα μάλιστα αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να ανακάμψει...

Όπως και να έχει πάντως, η λέξη-κλειδί που εκτιμάται ότι θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την τύχη της σημερινής κυβέρνησης είναι η λέξη ακρίβεια. Ο σύγχρονος και πρωτόγνωρος αυτός εφιάλτης των ελληνικών νοικοκυριών που ωθεί όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα στη φτώχεια και το περιθώριο.

Βολές κατά Αλογοσκούφη

Στο συγκεκριμένο ζήτημα, στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Επιτροπής, εστίασε άλλωστε και ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως λέγεται, χωρίς περιστροφές κατηγόρησε τον «τσάρο της οικονομίας» κ. Αλογοσκούφη ότι έχασε τον έλεγχο, ότι ξέφυγε ο πληθωρισμός και οι τιμές πλέον είναι στο έλεος των καρτέλ και των κερδοσκόπων. Πέρα δηλαδή από τους άστοχους χειρισμούς του κ. Φώλια, έστρεψε την οργή του και εναντίον του κεντρικού υπεύθυνου για τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής. Ο κ. Αλογοσκούφης υπεραμύνθηκε των επιλογών του, επικαλούμενος τους κανόνες, τα όρια και το ισχύον γενικό πλαίσιο οικονομικής λειτουργίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην όμως η καθημερινότητα δεν υπακούει στις Βρυξέλλες και αυτή αν δεν... χειραγωγηθεί ρίχνει κυβερνήσεις.

Κοινωνικό πακέτο και παροχές στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός, πάντως, βλέποντας ότι πλέον διακυβεύεται και η δική του προσωπική αξιοπιστία, λόγω κυρίως της αύξησης στις τιμές, εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα. Θεωρείται κατʼ αρχάς βέβαιο ότι από του βήματος της επόμενης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει ένα αναβαθμισμένο «κοινωνικό πακέτο» με δέσμη στοχευμένων παροχών που θα απευθύνεται στις χειμαζόμενες από την ακρίβεια κοινωνικές τάξεις.

Λίγο νωρίτερα, συνεκτιμώντας τις κοινωνικές εξελίξεις και το νέο υπό διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό, θα σταθμίσει την αναγκαιότητα ή μη ενός δομικού κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Είναι βέβαιο ότι ο Καραμανλής θα προβεί σε ανασχηματισμό, χαράσσοντας μια πιο ευκρινή φιλολαϊκή πολιτική. Για όλα αυτά ως χρονικό όριο τίθεται η τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
paron

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1861&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote