Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Στα άκρα τραβάει τη σύγκρουση ο Γιώργος
Στα άκρα τραβάει τη σύγκρουση ο Γιώργος Εκτύπωση E-mail
16.06.08

Αποφασισμένος να προχωρήσει με διαγραφές φέρεται ο Γ. Παπανδρέου στην προσπάθειά του να επιβληθεί στο εσωτερικό του κόμματός του, παρά το προφανές ρίσκο που συνεπάγεται μία τέτοια κίνηση, όπως επισημαίνεται, άλλωστε, από όλες τις πλευρές του κόμματος.

Προσπερνώντας τις κατηγορίες περί «ιδιοκτησιακής αντίληψης» και τα περί «μικρού ΠΑΣΟΚ», ο Γ. Παπανδρέου λειτουργεί με την ψυχολογία του ηγέτη που παίζει το… τελευταίο του χαρτί.
Και με τη συνειδητοποίηση ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει απελπιστικά. Εβαλε έτσι τον Κ. Σημίτη απέναντί του και επιχειρώντας να μικρύνει το ρόλο των υπολοίπων απειλεί με διαγραφές.

Μπούμερανγκ
Σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ πρόκειται για μία «day to day» τακτική, χωρίς σχεδιασμό και με μεγάλη δόση διακινδύνευσης. Από το απόγευμα της Παρασκευής κιόλας, ορισμένοι στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους «μήπως η επίδειξη δύναμης του Γιώργου γυρίσει μπούμερανγκ».

Είναι ενδεικτικά, άλλωστε, τα όσα συνέβησαν την Παρασκευή, καθώς από το πρωί έως αργά το
βράδυ οι βουλευτές Αλ. Παπαδόπουλος, Ε. Νασιώκας και Ν. Αλευράς τελούσαν «υπό διαγραφή», επειδή τάχθηκαν δημοσίως κατά της διαγραφής Σημίτη. Η απειλή παρέμενε εκκρεμής επί δώδεκα ώρες ως δείγμα τού τι πρόκειται να επακολουθήσει, αλλά τελικά διαγραφές… δεν υπήρξαν.

Αναπάντητο πάντως παραμένει το ερώτημα αν η Χαριλάου Τρικούπη ακολουθώντας αυτή τη μέθοδο επιχειρούσε απλώς να ανακόψει -μέσω των απειλών- ένα κύμα δημόσιων εμφανίσεων στελεχών στα κανάλια που θα επιδείνωνε το ήδη κακό κλίμα ή αν όντως έχει ήδη προγράψει τους τρεις βουλευτές και όσους άλλους υποστηρίξουν παρόμοιες απόψεις.

Η επιστροφή της «υπονόμευσης»
Ακόμη και με τις ψυχραιμότερες των προβλέψεων η πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις ευρωεκλογές θα είναι η δυσκολότερη της Ιστορίας του, ενώ επισημαίνεται ότι και από αυτή την κρίση λείπουν το πολιτικό περιεχόμενο και η συζήτηση για το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να καταθέσει λύσεις για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Θα επιχειρήσει, ωστόσο, να απαξιώσει τον κ. Σημίτη στα μάτια της κοινής γνώμης και να τον εμφανίσει ως υπονομευτή.

Πρόκειται για επανάληψη της τακτικής της 11ης Νοεμβρίου, η οποία βεβαίως πέτυχε τότε αλλά είναι αμφίβολο αν θα είναι το ίδιο αποτελεσματική και τώρα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι αν η πορεία του ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να είναι στάσιμη ή καθοδική, τότε το εύρημα του «εσωτερικού εχθρού» δεν θα αποδώσει, ενώ οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού περί «συνεχών εκλογικών ηττών και ποσοστού που βαίνει μειούμενο» θα βρουν μεγαλύτερο έδαφος αποδοχής.

Ενδεχομένως, όπως επισημαίνεται, η ρήξη με τον κ. Σημίτη να είναι χαμηλότερου ρίσκου για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από μία περίοδο διαρκούς έντασης, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση θα εμφανίζεται ασταθής στο εσωτερικό της και ο Γ. Παπανδρέου «ο ηγέτης που προσπαθεί να επιβληθεί με διοικητικά μέτρα».

Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι μετά την επιστολή Σημίτη «ο Γιώργος δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς» και υποστήριζαν ότι «νέο σχέδιο αποσταθεροποίησής του βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί με την εκτίμηση ότι με την απομάκρυνση Σημίτη το ΠΑΣΟΚ χάνει την επιρροή του στο λεγόμενο μεσαίο χώρο ή το κοινωνικό κέντρο, όπως είναι ο όρος που χρησιμοποιεί ο Κ. Λαλιώτης.

Είναι πεπεισμένος ότι το παιχνίδι των εκλογών θα παιχτεί στη στήριξη των μεσαίων και χαμηλών
εισοδημάτων και θα εστιάσει σε αυτό. Για τους ανθρώπους του επιτελείου του ο συνδυασμός της ενίσχυσης του ηγετικού του προφίλ με την επιδεινούμενη απογοήτευση της κοινής γνώμης από την κυβερνητική πολιτική «συνιστά συνταγή επιτυχίας».

Εκτιμούν δε ότι αν καταφέρει να πείσει την κοινή γνώμη ότι είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού στο κόμμα του, τότε η άνοδος των προσωπικών του δεικτών στις δημοσκοπήσεις αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας «θα είναι θέμα χρόνου». Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν «σωσίβιο για τον Γιώργο» την κίνηση του Κ. Σημίτη να ξεκινήσει πόλεμο και προβλέπουν ότι «δεν θα χρειαστούν άλλες διαγραφές…».


H πρώτη μέτρηση

Στις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες ανέβασε τηλεφωνική δημοσκόπηση της Metron Analysis τη διαφορά της Ν.Δ. έναντι του ΠΑΣΟΚ, μετά την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να δείξει στον Κ. Σημίτη την πόρτα της εξόδου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται διχασμένος για τη διαγραφή, αφού το 47% απάντησε ότι θα ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ και το 46% ότι θα το μειώσει. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, ωστόσο, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 38% και 53%. Στην ίδια δημοσκόπηση ο κ. Σημίτης εμφανίζεται να έχει λιγότερες αρνητικές γνώμες από τον Γ. Παπανδρέου, 49,3% έναντι 71,3%.


Οι αρχιτέκτονες της ρήξης

Οι άνθρωποι που συνήθως κατηγορούνται ότι «σπρώχνουν» τον Γ. Παπανδρέου σε ακραίες αποφάσεις αυτή τη φορά μάλλον τον συγκράτησαν.

Εγκυρες πληροφορίες του ΕΤ.Κ αναφέρουν ότι αμέσως μετά την επιστολή Σημίτη ο Γ. Παπανδρέου είχε λάβει την απόφαση της διαγραφής του Κ. Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τυπικά.
Σύμβουλός του, ο οποίος πολλές φορές έχει κατηγορηθεί ότι τον ωθεί σε οριακές επιλογές, επειδή -όπως λέγεται- δεν γνωρίζει το ΠΑΣΟΚ κ.λπ., του έθεσε ως πρώτο στόχο την αντιστροφή των διλημμάτων που έβαζε με την πρώτη επιστολή του ο πρώην πρωθυπουργός.

Του είπε, δηλαδή, ότι εφόσον βασικός στόχος του πρώην πρωθυπουργού ήταν να εγκλωβίσει τον Γ. Παπανδρέου στη βάση διλημμάτων που έθετε ο ίδιος, στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είναι η μετάθεση του κόστους στην αντίπαλη πλευρά και η επίδειξη πολιτικής τόλμης.

«Ξένο σώμα»
Γι’ αυτό το λόγο και επελέγη τελικά η λύση της πολιτικής διαγραφής, με στόχο να εμφανιστεί ο πρώην πρωθυπουργός ως «ξένο σώμα» στο ΠΑΣΟΚ και να αναλάβει ο ίδιος την απόφαση της παραίτησης ή της παραμονής του.

Στελέχη όπως ο Χ. Καστανίδης και ο Φ. Πετσάλνικος φέρονται να υποστήριξαν στη σύσκεψη που προηγήθηκε της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου στη Βουλή μια πιο «παραδοσιακή διαγραφή» του πρώην πρωθυπουργού, ενώ Δ. Ρέππας, Ν. Αθανασάκης, Γ. Ραγκούσης και Γ. Παπακωνσταντίνου φέρονται να εισηγήθηκαν ηπιότερη αντιμετώπιση.

Η λύση που επελέγη είχε ως μοντέλο την αντιμετώπιση του κ. Κ. Μητσοτάκη από τον κ. Καραμανλή, με τη διαφορά ότι ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να επέμεινε ότι προς τα έξω και ανεξαρτήτως των λεπτομερειών αναγκαίο είναι να επικρατήσει «κλίμα διαγραφής».

Ο Ν. Κοτζιάς, ο οποίος κατηγορήθηκε από μεγάλο κομμάτι του κόμματος -κυρίως εκσυγχρονιστές και βενιζελικούς- ως ο εμπνευστής της διαγραφής Σημίτη, απαντά ότι όποιος πιστεύει ότι ο Παπανδρέου καθοδηγείται κάνει το λάθος να τον υποτιμά.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1859&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote