Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ιρλανδικό «όχι» για την Ευρώπη
Ιρλανδικό «όχι» για την Ευρώπη Εκτύπωση E-mail
14.06.08

Με ποσοστό ψήφων 53,4% απορρίφθηκε από τους Ιρλανδούς ψηφοφόρους η «Συνθήκη της Λισαβόνας», μετέδωσε η ιρλανδική κρατική τηλεόραση RTE, που πρόσθεσε ότι το ποσοστό του «ναι» είναι 46,6%--μετά από την καταμέτρηση και στις 43 εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας.

Αναλυτικότερα, 862.415 Ιρλανδοί εκλογείς καταψήφισαν τη «Συνθήκη της Λισαβόνας» που περιέχει μεταρρυθμίσεις για τη θεσμική λειτουργία της ΕΕ, ενώ 752.451 Ιρλανδοί πολίτες υπερψήφισαν την ίδια Συνθήκη.

Τέλος, το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 53,1% του συνόλου των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Δυσαρεστημένος ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράϊάν Κάουεν επισήμανε με σημερινές δηλώσεις του ότι «ταχεία θεραπεία» στην «αρνητική» λαϊκή ετυμηγορία στην Ιρλανδία για τη «Συνθήκη της Λισαβόνας» δεν υπάρχει, ενώ επισήμανε επίσης ότι το Δουβλίνο «δεν επιθυμεί να διακόψει» την πρόοδο που αφορά το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Εξάλλου ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δεν απέκρυψε ότι το «όχι» που πλειοψήφησε «μπορεί να αποτελέσει μια οπισθοδρόμηση» για την ΕΕ, ενώ έκανε λόγο και για «τεράστια απογοήτευση» σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα εισέφερε σημαντική αβεβαιότητα και προκάλεσε μία δύσκολη κατάσταση. Γρήγορη θεραπεία σε αυτά δεν υπάρχει», σημείωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. «Πρέπει να πάρουμε έναν χρόνο για περίσκεψη, για να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συνέβη», σημείωσε επίσης. «Πρέπει, πλέον, να διαβουλευθούμε τόσο εντός Ιρλανδίας, όσο και με τους εταίρους μας» υπογράμμισε τέλος ο κ. Κάουεν, διακηρύσσοντας πάντως ότι «η κυβέρνηση» της οποίας ηγείται «πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, να σεβαστεί την ετυμηγορία των εκλογέων» για τη «Συνθήκη της Λισαβόνας».

Κοινό γαλλογερμανικό ανακοινωθέν

Σε ένα κοινό γαλλογερμανικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Παρίσι και αφορά το ιρλανδικό «όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα για την έγκριση, ή απόρριψη, της 'Συνθήκης της Λισαβόνας» τονίστηκε ότι «ελπίζεται να συνεχιστεί η διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης» στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Το κοινό αυτό ανακοινωθέν υπογράφεται από τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και την καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ.

«Λαμβάνουμε υπόψη τη δημοκρατική απόφαση που έλαβαν οι Ιρλανδοί πολίτες, με τον δέοντα σεβασμό, έστω και αν λυπούμεθα γι' αυτήν την απόφαση», τονίζεται στο κοινό ανακοινωθέν της Γαλλίας και της Γερμανίας. «Ενημερωθήκαμε ήδη από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό για την λαϊκή ετυμηγορία - θα αναλύσει το αποτέλεσμα αυτό κατά την επικείμενη Σύνοδο κορυφής μας τις 19-20 Ιουνίου» προστίθεται.

Δέκα οκτώ από τα συνολικά 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη επικυρώσει τη «Συνθήκη της Λισαβόνας», πριν από το «όχι» (με 53,4%) στο δημοψήφισμα που έγινε χθες Πέμπτη στην Ιρλανδία.

Η Βρετανία θα προχωρήσει τη διαδικασία επικύρωσης της συνθήκης της Λισαβόνας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, παρά την απόρριψή της από τους Ιρλανδούς στο δημοψήφισμα που διενεργήθηκε την Πέμπτη.

Προχωρά η Βρετανία στην επικύρωση

«Η ιρλανδική κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι πιστεύει πως είναι δικαίωμα των χωρών όπως η Βρετανία να συνεχίσουν με τη διαδικασία επικύρωσης επειδή πρέπει να υπάρξει και η βρετανική άποψη, όπως και η ιρλανδική», ανέφερε ο Μίλιμπαντ.

«Επομένως πιστεύω ότι είναι σωστό να συνεχίσουμε τη διαδικασία και να αποδεχτούμε την πρόταση της Ιρλανδίας για περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με τα επόμενα βήματα», κατέληξε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Ούρσουλα Πλάσνικ, από την πλευρά της χαρακτήρισε «αποτυχία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης το «όχι» της Ιρλανδίας. «Η απόρριψη της συνθήκης της Λισαβόνας στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας είναι μια αποτυχία. Δεν μπορούμε να την εξωραΐσουμε», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Εκκληση Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα τις άλλες χώρες της ΕΕ να συνεχίσουν να επικυρώνουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας, παρά το γεγονός ότι το «όχι» στο Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία θέτει το μεταρρυθμιστικό αυτό σχέδιο σε κίνδυνο.

«Το όχι της Ιρλανδίας δεν έλυσε τα προβλήματα τα οποία η συνθήκη της Λισαβόνας έχει σχεδιαστεί να λύσει...η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι οι εναπομένουσες επικυρώσεις θα συνεχίσουν την πορεία τους», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Μπαρόζο τονίζοντας ότι 18 από τις 27 χώρες της ΕΕ την έχουν ήδη επικυρώσει.

Ο Μπαρόζο κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπράιαν Κόουεν να παρουσιάσει ιδέες για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες αυτών που ψήφισαν όχι, σε μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες που θα αρχίσει την επόμενη Πέμπτη, και δήλωσε ότι είναι το μέρος για τους ηγέτες της ΕΕ για να λάβουν «κοινές αποφάσεις» για να προχωρήσουν μπροστά.

Εν τω μεταξύ, οι 27 από τις 43 εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας έχουν ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα για την επικύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας, σύμφωνα με τα επίσημα, μερικά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Γερμανία: «Οδυνηρό πλήγμα για την ΕΕ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ δήλωσε σήμερα ότι η απόρριψη της συνθήκης της Λισαβόνας από την Ιρλανδία αποτελεί ένα «οδυνηρό πλήγμα» για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε όμως να συνεχιστεί η διαδικασία της επικύρωσής της στις άλλες χώρες-μέλη.

«Φυσικά είμαστε απογοητευμένοι, πρόκειται για σκληρό πλήγμα. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε αυτή τη συνθήκη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γερμανός υπουργός.

«Κατά συνέπεια, εμμένουμε στο στόχο μας. Η διαδικασία επικύρωσης πρέπει να συνεχιστεί», καταλήγει.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στις 37 εκλογικές περιφέρειες το «όχι» επικρατεί στις 27 από αυτές με ποσοστό 53,66% έναντι 46,34% του «ναι».

Τα τελικά αποτελέσματα ενδέχεται να ανακοινωθούν πολύ σύντομα, σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE.

Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι σχεδόν καμία εκλογική περιφέρεια εκτός της πρωτεύουσας δεν ψήφισε υπέρ της συνθήκης.

Πέντε απ' αυτές τις 11 περιφέρειες του «ναι» βρίσκονται στο Δουβλίνο και έξι στην επαρχία Λέινστερ της ανατολικής ακτής της Ιρλανδίας, του πιο πυκνοκατοικημένου τμήματος της χώρας.

Το «όχι» φέρεται ότι επικρατεί στις αγροτικές και τις εργατικές περιοχές.

Σλοβενία: Αναγκαία η Συνθήκη της Λισαβόνας για μία δημοκρατική ΕΕ

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιανεζ Γιανσα, του οποίου η χώρα προεδρεύει της ΕΕ, εκτίμησε σήμερα ότι η συνθήκη της Λισαβόνας «είναι αναγκαία για να κάνει την Ευρώπη πιο δημοκρατική και διάφανη», παρά την απόρριψη της από την Ιρλανδία.

Η σλοβενική προεδρία «λυπάται πολύ για το ζήτημα» του δημοψηφίσματος, όμως «σέβεται τη βούληση των Ιρλανδών εκλογέων», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Γιάνσα.

Πάντως, η συνθήκη έχει ήδη εγκριθεί σε 18 από τις 27 χώρες της ΕΕ και «είναι αναγκαία για να καταστήσει την Ευρώπη πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική και διάφανη», πρόσθεσε.

Στην ευρωπαϊκή σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης και Παρασκευής «θα καλέσω τον Ιρλανδό πρωθυπουργό να εξηγήσει τους λόγους της απόρριψης της συνθήκης από τον ιρλανδικό λαό», δήλωσε ο Γιάνσα.

«Θα συζητήσουμε την κατάσταση και θα εξετάσουμε τα μέσα για να προχωρήσουμε μπροστά», τόνισε ο Σλοβένος πρωθυπουργός.

Πανηγυρισμοί από τους Ιρλανδούς ευρωσκεπτικιστές

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Libertas, που ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του «όχι», ο Ντέκλαν Γκάνλεϊ, δήλωσε ότι πρόκειται για «μια μεγάλη ημέρα κατά την οποία μπορεί κανείς να είναι υπερήφανος που είναι Ιρλανδός», καθώς ανεπίσημες καταμετρήσεις, οι οποίες φημίζονται για την ακρίβειά τους, δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή συνθήκη της Λισαβόνας θα συντριβεί στο δημοψήφισμα.

Η ψηφοφορία ήταν «δημοκρατία εν δράσει», πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι Ιρλανδοί δεν είναι ευρωσκεπτικιστές.

«Ήταν μια μεγάλη ημέρα ελπίδας και αισιοδοξίας», δήλωσε και μια «ημέρα υγείας για τη δημοκρατία στην Ευρώπη».

Καθώς επικρατεί το αίσθημα ότι η ιρλανδική κοινή γνώμη πιέστηκε πολύ και απειλήθηκε για να ψηφίσει «ναι» σε μια συνθήκη που λίγοι είχαν διαβάσει ή κατανοήσει, η διάθεση είναι ενθουσιώδης και λίγοι φόβοι εκφράζονται για τις συνέπειες που μπορεί να έχει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την Ιρλανδία.

Το πρακτορείο Ρόιτερ επισημαίνει πως η νίκη του στρατοπέδου του «όχι» σημαίνει πως μια χώρα με λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της ΕΕ, που ανέρχεται σε 490 εκατομμύρια, μπορεί να καταστρέψει μια συνθήκη που με κόπο διαπραγματεύτηκαν επί χρόνια ηγέτες και των 27 χωρών μελών.

Μιλώντας στο δημόσιο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκυτο RTE, η Μέριριντ ΜακΓκίνες, ευρωβουλευτής του αντιπολιτευόμενου κόμματος Φάιν Γκέιλ, που είχε κάνει εκστρατεία υπέρ του «ναι», δήλωσε πως «τρία πράγματα προκάλεσαν την ήττα στο δημοψήφισμα».

«Το γεγονός ότι ο ταοϊσάχ (ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν) δεν την είχε διαβάσει (τη συνθήκη), το γεγονός ότι ο Τσάρλι ΜακΚρίβι (επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τον ανταγωνισμό) δεν την είχε διαβάσει και το γεγονός ότι οι γυναίκες φοβήθηκαν ότι τα παιδιά τους θα κληθούν να καταταγούν σ' έναν ευρωπαϊκό στρατό», δήλωσε η ΜακΓκίνες.

«Πολλοί Ιρλανδοί είχαν παραπληροφορηθεί και σε σχέση με ηθικά ζητήματα», πρόσθεσε.

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Πατρίσια ΜακΚίνα δήλωσε πως η απόρριψη της συνθήκης από την Ιρλανδία πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα στην Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους ηγέτες της Ευρώπης να μας υπαγορεύουν τη βούλησή τους», δήλωσε η ΜακΚίνα.

Ο πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Πατ Ράμπιτ δήλωσε πως «αυτοί που έκαναν εκστρατεία υπέρ του 'όχι' μπόρεσαν να φυτέψουν πολλές ψευδείς διαδόσεις στο μυαλό της κοινής γνώμης πριν ξεκινήσει η εκστρατεία του 'ναι'».

Σιν Φέιν: Αυτό είναι το τέλος της Συνθήκης

«Αυτό είναι το τέλος της συνθήκης της Λισαβόνας», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, σχολιάζοντας τα μερικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που έγινε στην Ιρλανδία.

Ο Άνταμς, το κόμμα του οποίου υποστήριζε το «όχι» στη συνθήκη, κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπράιαν Κάουεν, να επιτύχει «μια καλύτερη συνθήκη όχι μόνο για την Ιρλανδία αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Το όχι είναι η βάση για μια νέα διαπραγμάτευση», τόνισε μιλώντας στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον Άνταμς η απόρριψη της συνθήκης σημαίνει ότι οι άνθρωποι θέλουν «μια κοινωνική Ευρώπη» και μια συνθήκη που θα είναι πιο δημοκρατική.

www.kathimerini.gr

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1853&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote