Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Εκτός ΚΟ ο Σημίτης
Εκτός ΚΟ ο Σημίτης Εκτύπωση E-mail
12.06.08

Με την απαντητική του επιστολή προς τον Κώστα Σημίτη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει τον πρώην πρωθυπουργό εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κινήματος, χωρίς ωστόσο να κινήσει την τυπική διαδικασία προς τον Πρόεδρο της Βουλής, σεβόμενος, όπως αναφέρει, την προσφορά του και την κοινή τους πορεία.

Η πολιτική έχει πάντα δύσκολες αποφάσεις" υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, όταν τον ρώτησαν εάν τον βασάνισε η απόφαση που έλαβε. Είπε ακόμα ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις αποφάσεις που θα λάβει ο κ. Σημίτης, ερωτηθείς σχετικά με το αν ο πρώην πρωθυπουργός θα παραιτηθεί. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από τον Κώστα Σημίτη. Σημειώνεται ότι η ρήξη προκλήθηκε όταν ο κ. Σημίτης με επιστολή του χθες στον κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη διαφωνία του για την απόφασή του να ζητήσει δημοψήφισμα για την κύρωση της Νέας Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν συνυπέγραψε την σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Αδικαιολόγητη πολιτική πράξη"

 

Σχετικά με το θέμα του δημοψηφίσματος, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι έχει λυθεί με ομόφωνες και καθαρές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, του Συνεδρίου και του Πολιτικού Συμβουλίου, οπότε ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Η δε δημοσιοποίηση της επιστολής του πρώην πρωθυπουργού, η δημόσια διαφοροποίηση καθώς και η έμπρακτη άρνηση Σημίτη να συνταχθεί με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την υποβολή της πρότασης, χαρακτηρίζονται από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως αδικαιολόγητη πολιτική πράξη, καθώς "δημιουργούν ερωτηματικά για την πολιτική βούληση και στόχευση του κόμματος, αλλά και σύγχυση και αποπροσανατολισμό στον κόσμο, ο οποίος πλήττεται από την ακρίβεια και τις πολιτικές της ΝΔ".

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι φανερό ότι ο κ. Σημίτης έχει αποφασίσει να κινείται εκτός των ορίων του ΠΑΣΟΚ, αυτόνομα και ανεξάρτητα, κάτι το οποίο ο ίδιος κατανοεί, αλλά δεν μπορεί να το δεχθεί.

Ωστόσο, ο κ Παπανδρέου, σεβόμενος την ιστορία και την προσφορά του Κ. Σημίτη, σημειώνει ότι δεν θα κινήσει την τυπική διαδικασία προς τον Πρόεδρο της Βουλής για το όλο θέμα και όπως τονίζει θα αξιολογεί πάντοτε με ενδιαφέρον τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού.


Αντιδράσεις στην επιστολή Σημίτη

 

Τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η επιστολή Σημίτη, με την οποία εξέφρασε τη διαφωνία του για την απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου αναφορικά με το δημοψήφισμα για την κύρωση της Νέας Συνθήκης της Ε.Ε. Στην επιστολή του ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για απόκλιση από τις επιλογές των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και της δικιάς του περιόδου.

Άμεση ήταν χθες, Τετάρτη, η απάντηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου , ο οποίος χαρακτήρισε ακατανόητη την επιστολή, εφόσον ο ίδιος ο κ. Σημίτης προσυπέγραψε και επιχειρηματολόγησε από το 2005 κιόλας το αίτημα για δημοψήφισμα. "Η διαφοροποίηση αυτή αποπροσανατολίζει από τις προτεραιότητες του κινήματος" τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Την επιστολή Σημίτη σχολίασαν σήμερα και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

"Τέτοιες κινήσεις τροφοδοτούν την εσωστρέφεια, είναι βούτυρο στο ψωμί της ΝΔ" είπε ο Χρήστος Παπουτσής, μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ 105.8, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι" δεν κάνει καλό στο ΠΑΣΟΚ να ανοίξουν αυτήν την ώρα τέτοιες συζητήσεις".

"Εκ των πραγμάτων η επιστολή Σημίτη δημιούργησε πρόβλημα στην παράταξη", εκτίμησε ο Τηλέμαχος Χυτήρης .

"Η κίνηση του κ. Σημίτη δημιούργησε σύγχυση, αποπροσανατολισμό και στενοχώρια" δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου .

"Συμπεριφορές όπως αυτή πρέπει να αντιμετωπίζονται στη γέννησή τους", δήλωσε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος και κάλεσε το Γιώργο Παπανδρέου φανεί τολμηρός, ενώ ο Νίκος Μπίστης είπε ότι "είναι καλό ο πρώην πρωθυπουργός να έχει την άποψη του και να τη λέει, γιατί κάποιες φορές και τα μικρά σοκ κάνουν καλό".

Από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει την "κόντρα" μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη, δήλωσε πως "για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι σε όλα τα θέματα, δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ έχει δύο πολιτικές".
Ο κ. Αντώναρος σημείωσε πως δεν αναφέρεται στη διαφορετική προσέγγιση που έχουν ο πρώην αρχηγός της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον νυν για τη μεταρρυθμιστική συνθήκη.

"Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα αποδεικνύει ότι έχει αλληλοσυγκρουόμενες, αντιφατικές συμπεριφορές. Αφενός υπερψηφίζει στη Βουλή τη συνθήκη και αφετέρου ζητά διενέργεια δημοψηφίσματος. Είναι γνωστό που καταλήγουν αυτοί που προσπαθούν να πατήσουν σε δύο βάρκες", πρόσθεσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Αλ. Αλαβάνος , απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επιστολή Σημίτη, απέφυγε, όπως είπε να κάνει παρέμβαση στα εσωτερικά άλλων κομμάτων. Δήλωσε ωστόσο ότι "όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχνεται ως αντιπολίτευση σε προγραμματικές θέσεις, σε δράσεις απέναντι στη ΝΔ και ότι είναι ο πυρήνας μιας εναλλακτικής προσπάθειας που νομίζω ότι ήδη βρίσκει μεγάλη στήριξη στην κοινωνία".


ert

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1850&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote