Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Μπους είναι, θα... περάσει
Μπους είναι, θα... περάσει Εκτύπωση E-mail
12.06.08

Κατά την τελευταία συνάντηση ΗΠΑ-Ε.Ε. που είχε χθες με τον προεδρεύοντα πρωθυπουργό της Σλοβενίας, ο Μπους είπε ότι ΗΠΑ και Ευρώπη πρέπει να συσπειρωθούν για να αποτρέψουν το Ιράν από το να αναπτύξει πυρηνικό όπλο, πράγμα που θα ήταν μια απίστευτη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.

 

Πρέπει να συνεργαστούν ώστε το Ιράν σαφώς να τεθεί προ της «απομόνωσης ή των καλύτερων σχέσεων μαζί μας», είπε και επανέλαβε τη θέση του ότι η Τεχεράνη πρέπει πλήρως να προσδιορίσει τις πυρηνικές του εργασίες και να επιτρέψει επαλήθευση των εργασιών του από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.
Δολάριο και πετρέλαιο

Πέραν του Ιράν απέρριψε το ενδεχόμενο επέμβασης για να ισχυροποιηθεί το αμερικανικό δολάριο, η τιμή του οποίου, είπε, θα κανονιστεί από τις οικονομίες του κόσμου. Για το κλίμα ο Μπους εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στη διάρκεια της προεδρίας του, αλλά δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία χωρίς Κίνα και Ινδία. Είπε ακόμα ότι η Ε.Ε. πρέπει να επιτρέψει μία ημέρα την ένταξη της Τουρκίας. Ο Σλοβένος πρωθυπουργός απάντησε ότι η σχέση Ε.Ε.-ΗΠΑ έχει αντιμετωπίσει «σοβαρές προκλήσεις». Για το πετρέλαιο ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για τη διοργάνωση συνόδου μεταξύ των κρατών που παράγουν πετρέλαιο και των χωρών που αγοράζουν.

Αδιάφορη η Γερμανία

Χθες βράδυ ο Μπους έφτασε στη Γερμανία, επόμενο σταθμό της περιοδείας του, και δείπνησε με την καγκελάριο Μέρκελ. Στη Γερμανία ο Μπους δεν χαίρει καμίας εκτιμήσεως. Αυτό έκανε πολύ πιο εύκολο, μέχρι τώρα στη γερμανική ηγεσία να αντισταθεί στις όποιες απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Πλέον στο Βερολίνο θεωρούν μάλλον αδιάφορη την επίσκεψη Μπους και τις συναντήσεις με τη Μέρκελ μάλλον συμβολικές, αφού σε πέντε μήνες λήγει η θητεία του. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν έχουν διοργανωθεί αντιαμερικανικές διαδηλώσεις.

Ο μεγάλος φόβος στο Βερολίνο πια είναι ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, είτε εκλεγεί ο ΜακΚέιν είτε ο Ομπάμα, θα είναι πιο απαιτητικός. Θα ζητήσει μεγαλύτερη συμμετοχή της Γερμανίας με δυνάμεις στο Αφγανιστάν και υποστήριξη σε νέες κυρώσεις κατά του Ιράν.

Στην Ουάσιγκτον ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Ντένις Κούτσινιτς, πρότεινε την παραπομπή του Μπους σε δίκη για την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν. Είπε ότι θα προτείνει περισσότερες από 20 κατηγορίες κατά του Μπους.
enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1847&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote