Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Δύο οι νεκροί από τον σεισμό
Δύο οι νεκροί από τον σεισμό Εκτύπωση E-mail
08.06.08

Δύο νεκρούς, τουλάχιστον 37 τραυματίες, δεκάδες καταρρεύσεις κτιρίων και πολλές ζημιές σε Ηλεία και Αχαϊα άφησε πίσω του ο πολύ ισχυρός σεισμός των 6,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 15:26 το μεσημέρι της Κυριακής στην Ανδραβίδα.

Νεκροί είναι η 80χρονη Μαρίνα Πετροπούλου, η οποία τραυματίστηκε στην Κάτω Αχαγιά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Πάτρας όπου και κατέληξε από ανακοπή, καθώς και ο 55χρονος πατέρας πέντε παιδιών, Ανδρέας Μπακούλιας, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από τα χαλάσματα οικίας επίσης στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με τις αναφορές στο υπουργείο Εσωτερικών, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με τραύματα συνολικά 90 άτομα, εκ των οποίων εισαγωγή έκαναν 6 άτομα, ενώ τα υπόλοιπα αποχώρησαν μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Οι περισσότεροι κάτοικοι παραμένουν σε δρόμους, πλατείες και υπαίθριους χώρους, αφενός διότι γίνονται ιδιαίτερα αντιληπτοί οι μετασεισμοί και αφετέρου διότι βλέπουν τις ζημιές στα σπίτια και διστάζουν να μπουν μέσα.

Ηδη έχουν ληφθεί αποφάσεις για φιλοξενία των κατοίκων σε ξενοδοχεία της περιοχής. Στο χωριό Βάλμη Ηλείας προσωπικό της αεροπορικής βάσης Ανδραβίδας έχει στήσει για τη νύχτα 10 σκηνές, ενώ θα διατεθούν 100 πτυσσόμενα κρεβάτια και 200 κουβέρτες.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι ο σεισμός, λόγω των χαρακτηριστικών του, ήταν από τους μεγαλύτερους που έπληξαν την περιοχή και τη χώρα, αλλά οι συνέπειές του ευτυχώς δεν ήταν τόσο μεγάλης έκτασης όσο θα ήταν αναμενόμενο από το μέγεθός του.

Απεγκλωβισμοί

Σώο απεγκλωβίστηκε ένα κοριτσάκι στη Φώσταινα Αχαΐας, το οποίο είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι του που καταπλακώθηκε από δέντρο. Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, τρία ακόμα άτομα απεγκλωβίστηκαν από το σπίτι που είχε καταρρεύσει στο Βαρθολομιό Ηλείας.

Ζημιές και προβλήματα

Ο σεισμός έχει προκαλέσει πολλές ζημιές σε Βαρθολομιό, Φώσταινα, Αμαλιάδα, Πύργο, Λεχαινά και Πάτρα και σε χωριά της περιοχής.

Στην Αχαϊα οι δήμοι που κυρίως επλήγησαν είναι οι: Δύμης, Μόβρης, Ωλενίας, Λαρισσού, Φαρρών, Τριταίας, Βραχνέικων, Παραλίας και ένα μέρος της Μεσσάτιδος, αφού έχουν καταρρεύσει δεκάδες σπίτια και πολλά άλλα έχουν υποστεί ζημιές. Επίσης, εκκενώθηκε μια κλινική στον Αλισσό στο δήμο Δύμης και οι νοσηλευόμενοι σε αυτό μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο. Συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται συνεχώς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Ύστερα από τους πρώτους ελέγχους, στην πόλη της Πάτρας έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους το κτίριο του Οργανισμού Λιμένος Πατρών και περίπου πέντε πολυκατοικίες, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται και στα σχολικά κτίρια.

Σύμφωνα με τις αναφορές προς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, από το μεγάλο σεισμό έχουν διαπιστωθεί κάποιες ρωγμές σε κτίρια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας, την επικινδυνότητα των οποίων θα ερευνήσουν οι αρμόδιοι μηχανικοί.

Προβλήματα στην κυκλοφορία έχουν δημιουργηθεί από κατολισθήσεις, στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στο ύψος του Διακοφτού και σε δρόμους στα Τσουκαλέικα Αχαΐας και στο Λατζόι και τη Νεράιδα Πύργου. Επίσης έχουν διακοπεί τα δρομολόγια του ΟΣΕ από Πάτρα - Πύργο και αντίστροφα, λόγω ζημιάς στις ράγες στο ύψος της Κάτω Αχαΐας.

Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, στην οποία η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά χωρίς να επηρεάζεται από τους μετασεισμούς.

Ο σεισμός, ο οποίος είχε μεγάλη διάρκεια, έγινε αισθητός σχεδόν στη μισή Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμη και στη νότια Ιταλία. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της πολιτικής προστασίας της Ιταλίας, περιφερειακές μονάδες και εθελοντές είναι έτοιμοι να μεταβούν στην Ελλάδα για να μετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης και βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους εάν παραστεί ανάγκη.

Μετασεισμική δραστηριότητα

Έντονη σεισμική δραστηριότητα εξακολουθούν να καταγράφουν από την περιοχή της Ανδραβίδας, οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά τον σεισμό των 6,5 Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί δεκάδες ασθενείς σεισμοί, με το ίδιο επίκεντρο. «Ο μεγαλύτερος μετασεισμός ήταν αυτός που συνέβη στις 15.43, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας Παναγιώτης Χατζηδημητρίου.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γιώργος Σταυρακάκης, αναφερόμενος στη μετασεισμική δραστηριότητα είπε ότι «θα αποτελέσει έκπληξη για μας αν έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, τόνισε όμως ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, που μπορεί να φτάσουν και σε μέγεθος 0,4 με 0,5 λιγότερο από τα 6,5 Ρίχτερ που ήταν ο αρχικός σεισμός». Ο καθηγητής Σταυρακάκης συνέστησε στους αρμόδιους φορείς να σπεύσουν να ελέγξουν τα κτίρια και κάλεσε τους πολίτες να επιδείξουν ψυχραιμία.

Η είδηση κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου, καθώς προβάλλεται από όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τηλεοπτικά δίκτυα. Το BBC παίζει πρώτη την είδηση στα ευρωπαϊκά θέματα, ενώ αναλυτικό ρεπορτάζ φιλοξενεί το CNN καθώς και το Reuters.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1834&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote