Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Σεισμός 6,5 Ρίχτερ
Σεισμός 6,5 Ρίχτερ Εκτύπωση E-mail
08.06.08

Μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ο πολύ ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στις 15.25, στη στεριά με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή της Ανδραβίδας, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο, όπως ανακοινώθηκε από το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το χαμηλό εστιακό βάθος της δόνησης (10 χλμ) είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ ήδη έχει σημειωθεί πλήθος μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει καταγραφεί στις 3.55 το μεσημέρι με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό, αρκετούς τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές σε κτίρια. Το Αστεροσκοπείο Αθηνών συνιστά ψυχραιμία στους κατοίκους της πληγείσας περιοχής και προσοχή για το ενδεχόμενο περεταίρω μετασεισμικής δραστηριότητας. Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάλεσε τους δημάρχους και τους κρατικούς φορείς να ελέγξουν άμεσα τα κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό για να μη σημειωθούν καταρρεύσεις.


Ένας νεκρός, πάνω από 20 οι τραυματίες

 

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολύ μεγάλη έκταση, σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα μέχρι τα Γιάννενα, την Καρδίτσα, αλλά και την Αττική. Ιδιαίτερα αντιληπτός έγινε στην πόλη της Πάτρας και στη γύρω περιοχή, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα.

Στην Κάτω Αχαΐα νεκρός ανασύρθηκε 65χρονος άνδρας, από τα ερείπια της στέγης του σπιτιού του, η οποία κατέρρευσε. Δέκα τραυματίες αναφέρθηκαν στην ίδια περιοχή, τέσσερις ακόμα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας κι ένας στη Λευκάδα.

Σύμφωνα με αναφορές που έχει στη διάθεσή της η Πυροσβεστική, έχουν καταρρεύσει δυο σπίτια στη βιομηχανική περιοχή των Πατρών και έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια στην Αμαλιάδα, τον Πύργο, τα Λεχαινά και την Πάτρα. Έχουν πέσει σοφάδες σε σπίτια και πολυκατοικίες κι έχουν προκληθεί ρωγμές σε στέγες και καμπαναριά , καθώς και καταστροφές στην οικοσκευή. Η έκταση ωστόσο των υλικών ζημιών δεν είναι ακόμα αποσαφηνισμένη.

Τα κέντρα άμεσης βοήθειας δέχονται δεκάδες κλήσεις για μικροτραυματισμούς που οφείλονται κυρίως στον πανικό που προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση. 15 τραυματίες έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της Πάτρας, Άγιος Ανδρέας και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου.

Απεγκλωβίστηκε επιτυχώς ένα κοριτσάκι από τα ερείπια σπιτιού που κατέρρευσε στη Φώσταινα , ενώ άνδρες της ΕΜΑΚ απεγκλώβισαν μια τριμελή οικογένεια αλλοδαπών στο Βαρθολομιό.

Κατολισθήσεις βράχων σημειώθηκαν στη Λευκάδα στο Διακοφτό και στο 74ο χλμ της εθνικής Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας.

Στη Μέλισσα Ηλείας έπεσε κολώνα της ΔΕΗ και προκλήθηκε δασική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τις αναφορές προς το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας από το μεγάλο σεισμό έχουν διαπιστωθεί κάποιες ρωγμές σε κτίρια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας, ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης των αεροσκαφών.

Ο ΟΣΕ διέκοψε όλα τα δρομολόγια στο κομμάτι Πάτρας- Πύργου για λόγους ασφαλείας.


Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με τους περιφερειάρχες, τους νομάρχες και δημάρχους και ήδη, σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ αναχώρησαν από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τη Λαμία για τους πληγέντες νομούς Αχαΐας και Ηλείας.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής προστασίας, μεταβαίνει στην πληγείσα περιοχή, ενώ καθ’ οδόν βρίσκεται και κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Για τη σεισμόπληκτη περιοχή της Πελοποννήσου αναχώρησε επίσης κλιμάκιο του ΟΑΣΠ με φορητούς σεισμογράφους, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, θα πρέπει να ελεγχθούν από τους αρμόδιους φορείς όλα τα κτίρια.

Με εντολή του υπουργού Παιδείας, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ, επικεφαλής 25μελούς κλιμακίου μηχανικών, μεταβαίνει στην πληγείσα περιοχή, όπου, σε συνεργασία με τη νομαρχία, θα ελέγξουν όλες τις σχολικές μονάδες.

Αναμενόμενο χαρακτήρισε το σεισμό ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, τόσο για το μέγεθος του, όσο και για το μικρό εστιακό του βάθος. Ο κ. Λεκκας συνέστησε στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να είναι προσεκτικοί τα επόμενα 24ωρα και να μην μείνουν σε παλιά σπίτια, ή σε όσα έχουν υποστεί ζημιές, για το φόβο των μετασεισμών.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1832&Itemid=33

Τελευταία ανανέωση ( 08.06.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >