Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Βαριά άρρωστη η Γη
Βαριά άρρωστη η Γη Εκτύπωση E-mail
05.06.08

Βαριά άρρωστη βρήκε τη Γη, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, χωρίς περιθώρια για εορτασμούς, ούτε καν για περισυλλογή παρά μόνο για αποφάσεις που θα αποτρέψουν την επιδείνωση της κατάστασης. Τρεις χιλιάδες κορυφαίοι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα:

ο Πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία του ανθρώπινου είδους. Η υπερθέρμανση απειλεί τη ζωή μας γι’ αυτό ο ΟΗΕ επέλεξε ως μήνυμα των φετινών εκδηλώσεων την απεξάρτηση από το διοξείδιο του άνθρακα. Τα βιομηχανικά κράτη όπως η ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά και οι νέοι οικονομικοί γίγαντες -όπως η Κίνα και η Ινδία- βρίσκονται ψηλά στη λίστα των μεγάλων ρυπαντών, ενώ αρνούνται σθεναρά να προσαρμόσουν την οικονομική τους ανάπτυξη στα νέα δεδομένα. Δεν συμμετέχουν όμως όλες οι χώρες το ίδιο στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Υπάρχουν και πολιτείες με συνειδητοποίηση που χαρακτηρίζονται "πράσινοι παράδεισοι". Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος βρίσκει και την Ελλάδα να μετράει τις επιπτώσεις από τις τέσσερις ανοιχτές πληγές που είναι τα καμένα της δάση, οι παράνομες χωματερές, η μείωση των αποθεμάτων νερού και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Εδώ και δύο χρόνια πίνουμε νερό από τα αποθέματα που υπάρχουν στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ. Η μείωση τους κατά 50% ενισχύει τα εφιαλτικά σενάρια των ειδικών που προοιωνίζουν μια μακρά περίοδο λειψυδρίας για την Ελλάδα. Όπως υπολογίζουν οι ποσότητες νερού επαρκούν για περίπου 20 μήνες και αυτό μόνο αν ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης.


Σημαντικά στοιχεία

 

Την 1η Ιουνίου τα αποθέματα στους ταμιευτήρες του λεκανοπεδίου έφθαναν τα 711 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο ανέρχονταν σε 1 δισ. 384 εκατομμύρια.

Σε μια προσπάθεια να υποκατασταθεί το νερό της ΕΥΔΑΠ που διοχετεύεται στο πότισμα, ένα μεγάλο μέρος των αναγκών για τη διατήρηση του πράσινου στο κέντρο της Αθήνας θα καλύπτεται πλέον από τα νερά του αρχαίου ποταμού Ηριδανού.

Τα 300 κυβικά μέτρα που θα διοχετεύονται καθημερινά είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες μιας μικρής κωμόπολης 3.000 κατοίκων.

 
Η αλόγιστη υπεράντληση των υδάτινων πόρων, σε συνδυασμό με τη ρύπανση των υδροφόρων από γεωργικά, βιομηχανικά και αστικά απόβλητα μειώνουν και επιβαρύνουν τα διαθέσιμα αποθέματα νερού, ενώ οι απώλειες κατά το πότισμα των καλλιεργειών φθάνουν έως και 40%.
 
 
Ο χάρτης της λειψυδρίας

 
Οι περιοχές που θα αντιμετωπίσουν άμεσα μεγάλα προβλήματα έλλειψης νερού είναι Η Κρήτη, η ανατολική στερεά, τα νησιά του Αιγαίου, η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

 
Χωματερές

 
Μεγάλες πληγές στο περιβάλλον έχουν αφήσει οι περισσότερες από 1000 χωματερές που έκλεισαν καθώς θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να καθαρίσει ο υδροφόρος ορίζοντας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σχιστό, όπου μάλιστα γίνεται λόγος για ραδιενεργά υπολείμματα - κάτι που διαψεύδεται όμως αρμοδίως.
Η πρώην χωματερή στο σχιστό είναι ιδανικός χώρος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αγώνας δρόμου γίνεται για να κλείσουν μέχρι το τέλος του 2008 οι ανεξέλεγκτες χωματερές τόσο της Αττικής όσο και οι 365 που λειτουργούν στην υπόλοιπη χώρα. Και να αποκατασταθούν 993 που έχουν ήδη κλείσει.
Για κάθε χωματερή που θα παραμείνει ανοικτή το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανέρχεται σε 34.000 ευρώ την ημέρα.
Υπάρχουν όμως και οι μικρές χωματερές που δεν μετριούνται αλλά ρυπαίνουν την καθημερινότητά μας, όπως στο Φάληρο.
Στους ΧΥΤΑ καταλήγει σήμερα το 60% των σκουπιδιών. Ο στόχος είναι τον επόμενο χρόνο να καταλήγει το σύνολο των απορριμμάτων σε οργανωμένους χώρους διαχείρισης.
 
Ατμοσφαιρική ρύπανση 
 
Ένα χρόνο ζωής χάνουν κατά μέσο όρο οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων στην Ελλάδα λόγω του αέρα - δηλητήριο που αναπνέουμε.
Το όζον και τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, από τους πιο επικίνδυνους ρύπους για την υγεία μας, πολλές ημέρες του χρόνου βρίσκονται σε επίπεδα που κατατάσσουν έξι πόλεις της χώρας μεταξύ των πιο ρυπογόνων περιοχών της ευρωπαϊκής ένωσης.
Μόνο τα ΙΧ που κυκλοφορούν στην Αθήνα ευθύνονται για το 60 με 70% των οξειδίων του αζώτου, το 98% του μονοξειδίου του άνθρακα ,το 35% των μικροσωματιδίων και το 55 με 60% των υδρογονανθράκων.

Ο υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης προέτρεψε τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μοιράζοντας τις σχετικές κάρτες απεριορίστων διαδρομών.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι 5.000 άνθρωποι το χρόνο δεν θα πέθαιναν πρόωρα εάν μειώνονταν, όχι κατά πολύ, η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Το πρωί σημειώθηκε ένταση στο Πεδίον Άρεως, όταν μέλη του ΚΚΕ ξήλωσαν την περίφραξη των εγκαταστάσεων του Πανελλήνιου, ζητώντας να δοθεί ο χώρος στους πολίτες, ενώ νεολαίοι του ΣΥΝ προχώρησαν σε κατάληψη του ΥΠΕΧΩΔΕ, προκαλώντας την αντίδραση του Γιώργου Σουφλιά.

Σειρά εκδηλώσεων οργάνωσε και η ΕΡΤ με το σύνθημα "Ας σκεφθούμε το Περιβάλλον".
Σε ανοικτό οικολογικό πάρκο έχει μετατραπεί το προαύλιο της ΕΤ1 στην Κατεχάκη, ενώ δόθηκε ανοικτή συναυλία με τη συμμετοχή της Μελίνας Ασλανίδου, της Ραλλίας Χρηστίδου και του Μάνου Πυροβολάκη

ert

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1821&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote