Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Υποσχέσεις Καραμανλή στους ομογενείς
Υποσχέσεις Καραμανλή στους ομογενείς Εκτύπωση E-mail
05.06.08

Την εκλογή βουλευτών Επικρατείας που θα προέρχονται από την ομογένεια ζήτησε από τον Κ.Καραμανλή το προεδρείο του Απόδημου Ελληνισμού, σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός, στο σύντομο χαιρετισμό του, αφού τόνισε ότι το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού είναι σταθερά βασικός άξονας της κοινής και εθνικής προσπάθειας για τον οικουμενικό ελληνισμό, αναφέρθηκε στο θέμα του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών.Ο κ.Καραμανλής υποσχέθηκε ότι σύντομα οι συναρμόδιοι υπουργοί θα καλέσουν τους εκπροσώπους των κομμάτων για να συζητήσουν εξ' υπαρχής το θέμα και αφού προκύψει, όπως είπε, η αναγκαία σύνθεση απόψεων, λαμβάνοντας υπόψη για τις θέσεις του ΣΑΕ, θα συνταχθεί, το συντομότερο δυνατόν, το τελικό σχέδιο νόμου.

Πρόθεση και επιδίωξή μου, τόνισε ο κ. Καραμανλής, είναι η όλη προσπάθεια να ολοκληρωθεί μέσα στο 2008. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έγκαιρα προετοίμασε προσχέδιο νόμου, το οποίο γνωστοποιήθηκε και στα κόμματα της Βουλής και στο ΣΑΕ και σημείωσε πως γνωρίζει πως υπάρχουν διαφορές απόψεων.

Με δεδομένο, πρόσθεσε, ότι για τη ψήφισή του απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών, πρέπει να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί η αναγκαία σύγκληση απόψεων.

Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι για το θέμα της ψήφου των ομογενών και την εκλογή ομογενών βουλευτών επιδιώκεται να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15 ώστε οι τρεις επιπλέον να προέρχονται από την Ομογένεια.

 

Υποσχέσεις και για σύσφιξη σχέσεων με το ΣΑΕ

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και συνεχάρη τους ομογενείς για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για την προάσπιση των εθνικών θεμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε, την κινητοποίησή τους πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, καθώς και πρωτοβουλίες σε θέματα νεολαίας, παιδείας και πολιτισμού, αλλά και σύσφιξης των σχέσεων των απανταχού Ελλήνων με τις κοινωνίες των χωρών διαμονής τους.

 

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι αναγνωρίζεται έμπρακτα η προσφορά του ΣΑΕ και πως η κυβέρνηση τιμά τους Έλληνες της Διασποράς, ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να φεισθεί κόπων για την οργανωτική βελτίωση και τη στήριξη του ΣΑΕ.

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ίδρυση δικτύων νεολαίας, τα συνέδρια για την αναβάθμιση και την καλύτερη οργάνωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, η προώθηση της συστηματικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας μέσω του διαδικτύου, αποτελούν μέτρα απλά στη σύλληψή τους αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα αποτελεσματικά για τη διατήρηση και της γλώσσας και της ταυτότητάς μας.

 

Τόνισε ότι η αναβάθμιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης είναι για την κυβέρνηση στόχος πρώτης προτεραιότητας και στην κατεύθυνση αυτή προωθείται ολοκληρωμένο σύστημα υποτροφιών για τους ομογενείς, οι οποίοι στη συνέχεια θα αναλάβουν το έργο της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στις χώρες διαμονής τους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης και σύσφιξης των σχέσεων των απόδημων, αλλά και στον καταστατικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για το ΣΑΕ, ώστε σήμερα να είναι και αντιπροσωπευτικό και αποτελεσματικό.

Σημείωσε ακόμη ότι το προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία για την εκπροσώπηση στην τακτική συνέλευση του ΣΑΕ βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησης και πάγιος εθνικός στόχος είναι η ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη του Απόδημου Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Σ' αυτήν την εθνική προσπάθεια, σημείωσε, διαπιστώνω με ικανοποίηση για μία ακόμη φορά, ότι μπορούμε να προσβλέπουμε στη σταθερή και εποικοδομητική συμβολή και αρωγή του ΣΑΕ.

Ενημέρωτική συνάντηση με ΚΚΕ, ΣΥΝ

Για τις δραστηριότητές του, που επικεντρώνονται στα θέματα της Παιδείας, της διάδοσης της γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, της στήριξης των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας, όπως επίσης και για τη σημασία της σύστασης δικτύων νεολαίας που αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα σε αρκετές περιφέρειες, ενημέρωσε εξάλλου τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, το 11μελές προεδρείο του ΣΑΕ.

Ο κ. Ταμβάκης  επανέλαβε τη σημασία της φήφου των απόδημων Ελλήνων ζητώντας και τη συμβολή του ΣΥΝ στη Βουλή ώστε να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο.

"Πρέπει να υπάρξει μια περιφέρεια εξωτερικού και από εκεί να εκλέγουν τους δικούς τους βουλευτές οι απόδημοι, ώστε να μεταφέρουν και τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις της χώρας όπου βρίσκονται", απάντησε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας παράλληλα και τη σημασία που έχει η αυτοτέλεια του ΣΑΕ. 

"Είμαστε υπέρ του δικαιώματος της ψήφου των αποδήμων, όπως και του δικαιώματος όλων των κομμάτων να ακουστούν οι φωνές τους παντού", είπε ο αρμόδιος σε θέματα απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΝ, Βασίλης Πριμικήρης, επισημαίνοντας τη σημασία του διεκδικητικού ρόλου του ΣΑΕ στην πράξη και όχι μόνο στα χαρτιά. 

Στη σπουδαιότητα της ενίσχυσης του ελληνικού πολιτισμού, της γλώσσας και της νεολαίας αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, στη συνάντηση που είχε μαζί με τον αρμόδιο για θέματα απόδημου Ελληνισμού του κόμματος, Νίκο Γκατζή, στη Βουλή με το προεδρείο του ΣΑΕ. 

Είμαστε υπέρ του ΣΑΕ, ως εργαλείου για την επίλυση των προβλημάτων που θα βασίζονται στην πραγματική έκφραση των αποδήμων, είπε ο κ. Γκατζής, τονίζοντας ότι η δομή του ΣΑΕ θα πρέπει να βασίζεται στις ελληνικές κοινότητες και ομοσπονδίες, μια δομή η οποία θα διασφαλίζει και μεγαλύτερη συμμετοχή.

Ο ίδιος τόνισε ότι η οικονομική ενίσχυση του ΣΑΕ θα πρέπει να γίνεται απευθείας από τον εθνικό προϋπολογισμό ώστε να είναι ένα όργανο ανεξάρτητο στην επιλογή των δραστηριοτήτων του και να μην εξαρτάται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1817&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote