Αρχική arrow ΕΛΛΑΔΑ arrow Τους κρατούσαν ομήρους
Τους κρατούσαν ομήρους Εκτύπωση E-mail
05.06.08

Aποχώρησαν, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, οι περίπου 40 φοιτητές που είχαν καταλάβει -για οκτώ ώρες- την αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θέτοντας σε κατάσταση ομηρείας τα μέλη της Συγκλήτου.

Εξερχόμενος, ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Ηλίας Κουσκουβέλης, δήλωσε ότι τελικά δεν ανακλήθηκε η απόφαση της Συγκλήτου για τον τετραετή οικονομικό και αναπτυξιακό προγραμματισμό και δεν τέθηκε ζήτημα άρσης ασύλου ούτε ποινικών διώξεων κατά οποιουδήποτε φοιτητή.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης δεν θα παραδοθούν στους φοιτητές, όπως είχαν αρχικά ζητήσει.

«Η πολιτική ομηρεία έχει μετατραπεί σε ομηρεία του κοινού ποινικού δικαίου από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ» δήλωνε νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Κουσκουβέλης, ο οποίος κάλεσε την πολιτική ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της, τονίζοντας ότι οι πρυτανικές αρχές δεν θα υποχωρήσουν σε κανέναν εκβιασμό.

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ, Γιώργος Χατζηγεωργίου, ανέφερε ότι πρόκειται για γνωστές ομάδες του πανεπιστημίου, που παρεμποδίζουν τις εσωτερικές του διαδικασίες και έκανε λόγο για «κρατούμενους» - μέλη της συγκλήτου.

Η ΠΑΣΠ καταδίκασε, ως ακραία φαινόμενα, τόσο την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου πλαισίου για τον τετραετή προγραμματισμό, όσο και την αντίδραση μερίδας φοιτητών προς τη σύγκλητο.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι η κύρια ευθύνη ανήκει στον υπουργό Παιδείας και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, οι οποίοι με τις δηλώσεις τους και την πολιτική τους «έβαλαν στην ουσία μπουρλότο στα πανεπιστήμια».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι, όπως η κυβέρνηση εξόρισε το δημόσιο πανεπιστήμιο από την πολιτική της, έτσι και ορισμένες ομάδες μειοψηφίας εξόρισαν τη δημοκρατία από τα πανεπιστήμια.

Αυτή η τακτική, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί το πανεπιστημιο σε αδιέξοδο. Προσέθεσε δε, πως δεν πιστεύει ότι οποιοδήποτε κόμμα του Κοινοβουλίου έχει σχέση με τα επεισόδια ή την κάλυψή τους.

Με ανακοίνωσή τους, οι φοιτητικές παρατάξεις αριστερών σχημάτων αναφέρουν ότι «για μία ακόμη φορά, η κυβέρνηση αγνοώντας τις αποφάσεις του φοιτητικού κινήματος χρησιμοποιεί τις συγκλήτους των πανεπιστημίων για να προωθήσει πραξικοπηματικά, και εν μέσω εξεταστικής περιόδου, τον 4ετή προγραμματισμό» και προσθέτουν ότι «η σύγκλητος του πανεπιστημίου Μακεδονίας δεν μπορεί να αποτελεί αποδέκτη εντολών από καμία κυβέρνηση, αγνοώντας τις αποφάσεις των ίδιων των φοιτητών».

Κατά τους διαπληκτισμούς αισθάνθηκε αδιαθεσία ο καθηγητής Γ. Πιπερόπουλος, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Να αποσύρει το νόμο 3549/07 και το σύνολο των ρυθμίσεών του, καλεί την κυβέρνηση η Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας των Καθηγητών Πανεπιστημίου. Επίσης, οι καθηγητές της ΠΟΣΔΕΠ ζητούν «από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων αναστολή όλων των διατάξεων του νόμου 3549/07 που δημιουργούν εντάσεις στα ΑΕΙ».

Παράλληλα, οι καθηγητές ζητούν από την κυβέρνηση «να ικανοποιήσει άμεσα όλα τα οικονομικά αιτήματα των Πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών». Δηλώνουν, μάλιστα, ότι εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, «θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά».

Θεσσαλονίκη: στην επόμενη σύγκλητο το θέμα της φύλαξης του ΑΠΘ
Στην επόμενη σύγκλητο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρόκειται να συζητηθεί και να αποφασιστεί το θέμα της φύλαξης του ιδρύματος.

Στο πλαίσιο ανοιχτής συγκλήτου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ΑΠΘ, με αφορμή τα επεισόδια βίας σε βάρος δύο υπαλλήλων φύλαξης του ιδρύματος, την περασμένη Παρασκευή, ο πρύτανης Αναστάσιος Μάνθος, υποστήριξε ότι πρόκειται για ζήτημα του κοινού ποινικού δικαίου, και ζήτησε την τοποθέτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας για το εάν πρέπει να ενισχυθεί ή να καταργηθεί το σώμα φύλαξης του πανεπιστημίου, που σήμερα εργάζεται υπό καθεστώς εργολαβίας.

Στις τοποθετήσεις τους, πανεπιστημιακοί και φοιτητές, επισήμαναν ότι το άσυλο δεν πρέπει να συνδεθεί με τις εγκληματικές ενέργειες και τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης του σώματος φύλαξης.

Στο μεταξύ, το σωματείο εργοληπτών του ΑΠΘ επανέρχεται από αύριο στα καθήκοντά του, μετά την τριήμερη αποχή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα περιστατικά βίας. Εκπρόσωπος των φυλάκων του πανεπιστημίου έθεσε στην ανοιχτή σύγκλητο το θέμα της κατάργησης των μπαρών ασφαλείας, που τοποθέτησε το πανεπιστήμιο για τον έλεγχο κυκλοφορίας των οχημάτων εντός του ιδρύματος.

Ρόδος: παράσταση διαμαρτυρίας φοιτητών στη συνεδρίαση της συγκλήτου
Παράσταση διαμαρτυρίας για να μην ψηφιστεί από την σύγκλητο του πανεπιστημίου Αιγαίου, που συνεδρίασε σήμερα στη Ρόδο, ο εσωτερικός κανονισμός του ιδρύματος, πραγματοποίησε ομάδα φοιτητών. Οι διαμαρτυρόμενοι μπήκαν στην αίθουσα, όπου συνεδρίαζε η σύγκλητος και εκπρόσωποί τους διατύπωσαν τα επιχειρήματα τους.

Ύστερα από την διαμαρτυρία, η σύγκλητος αποφάσισε να αναβάλει τη συζήτηση του θέματος και οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές αποχώρησαν. Η σύγκλητος συνέχισε την συνεδρίαση της με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1816&Itemid=33

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote