Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ζητούνται απαντήσεις στις Βρυξέλλες
Ζητούνται απαντήσεις στις Βρυξέλλες Εκτύπωση E-mail
04.06.08

Κυρίαρχη θέση στην ευρωπαϊκή ατζέντα καταλαμβάνει πλέον η δεινή κατάσταση της διεθνούς οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο ζητά να συμπεριληφθεί το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα γίνει στις 19 και 20 Ιουνίου ώστε οι ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν στις γενικές αρχές που θα συνθέτουν μια απάντηση «ώστε να μετριάσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτών των εξελίξεων στο επίπεδο ζωής των πολιτών μας».

Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι «οι πολιτικές που θα αναλάβουμε ως απάντηση να μην διαστρέφουν τις οικονομίες μας και να μην εκθέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη, την σταθερότητα και την απασχόληση» και προτείνει τρεις άξονες δράσης:

  • περαιτέρω βελτίωση του ανταγωνισμού και της αποτελεσματικότητας της αγοράς αγαθών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • στοχευμένες κοινωνικές μεταβιβάσεις επ’ ωφελεία των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων
  • καλύτερο παγκόσμιο συντονισμό με τους εμπορικούς μας εταίρους για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών του παγκόσμιου πληθωρισμού.

Οι πολίτες μας δικαίως προσδοκούν από εμάς να καταλήξουμε σε μια αποτελεσματική απάντηση σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ελπίζω ότι το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μας δώσει τη δυνατότητα να συμφωνήσουμε στις γενικές αρχές που θα συνθέτουν μια τέτοια απάντηση».

Στη σκιά των «μεγάλων αβεβαιοτήτων στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γ. Αλογοσκούφης συνεδρίασε το EUROGROUP στη Φρανκφούρτη την Τρίτη και το ECOFIN, στο Λουξεμβούργο την Τετάρτη, προετοιμάζοντας σχετική εισήγηση για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Ο Γ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάζεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις, όπως τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και τις εξελίξεις στις τιμές των πρώτων υλών, των τροφίμων και του πετρελαίου, γεγονός που, όπως πρόσθεσε, έχει μεγάλες επιπτώσεις στον πληθωρισμό της ΕΕ γενικότερα, αλλά και στον πληθωρισμό συγκεκριμένων χωρών, με δεδομένες τις διαρθρωτικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η ίδρυση του Ταμείου κατά της φτώχειας είχε προβλεφθεί πριν ξεσπάσει η παρούσα κρίση του διεθνούς πληθωρισμού με στόχο να υπάρξει βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής.

Σημείωσε ότι ο προγραμματισμός ήταν να ξεκινήσει η λειτουργία του από το δεύτερο εξάμηνο του 2008 και υπογράμμισε ότι τώρα η εφαρμογή των μέτρων γίνεται ακόμη πιο επείγουσα, καθώς τα προβλήματα έχουν ενταθεί με την επιτάχυνση του διεθνούς πληθωρισμού, παράλληλα με τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την καλύτερη λειτουργία των αγορών, αλλά και μέτρα εισοδηματικής στήριξης για τις φτωχότερες εισοδηματικές τάξεις, όπως οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το διεθνή πληθωρισμό, ο υπουργός περιέλαβε την αύξηση του επιδόματος του ΕΚΑΣ κατά 22%, των αγροτικών συντάξεων κατά 20% περίπου και του επιδόματος ανεργίας κατά 18%, ενώ συμπλήρωσε ότι θα εξεταστούν και κάποια συμπληρωματικά πιο «στοχευμένα» μέτρα, σε συνεργασία με τα άλλα αρμόδια υπουργεία, που αναμένεται να εγκριθούν ως το Σεπτέμβριο από το Ταμείο κατά της φτώχειας.

Η φτώχεια στην Ελλάδα είναι ένα φαινόμενο που διογκούται, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική. Και πρόσθεσε ότι ακόμα και το ταμείο κατά της φτώχειας δεν λειτουργεί και παραπέμπεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Η συμβολή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» στην καταπολέμηση της φτώχειας δεν πρέπει να εξαντλείται στην απλή παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους φτωχούς. Αντιθέτως, η πολιτική του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» οφείλει να λειτουργεί στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής που θα στοχεύει στην οικονομική και κοινωνική επανένταξη όσων λαμβάνουν αυτή την παροχή, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος σχετικά με την αντιμετώπιση της φτώχειας.

V-PRC: τρεις στους δέκα Ελληνες στην γκρίζα ζώνη της φτώχειας

Την γκρίζα ζώνη της φτώχειας ή της εισοδηματικής συμπίεσης που βιώνουν καθημερινά σχεδόν τρεις στους δέκα Ελληνες αποτυπώνει η πρώτη ετήσια έκθεση οικονομικών και κοινωνικών δεικτών για τα νοικοκυριά, που διενήργησε η εταιρία V-PRC. Δέσμιοι του τραπεζικού δανεισμού και των χαμηλών εισοδημάτων, πάνω από 1,1 εκατομμύρια πολίτες. Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 2007, το 18% του πληθυσμού θα μπορούσαν να καταγραφούν ως φτωχοί. Diab;Προβληματισμός ΟΟΣA για τις τιμες των τροφίμων

Στη Ρώμη διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ενώ και ο ΟΟΣΑ εκφράζει προβληματισμό για τις συνέπειες της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και του πετρελαίου. Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ζήτησε διεθνή ομοφωνία για τα βιοκαύσιμα. Η Ευρώπη πρέπει να προσαρμόσει την οικονομία της για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών τροφίμων και πετρελαίου εκτιμά το ΕΚΟΦΙΝ, ενώ ο γγ του ΟΟΣΑ προέβλεψε τιμές 10- 50% υψηλότερες, την επόμενη δεκαετία, απ' ότι την προηγούμενη.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1811&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote