Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Ενα βήμα πριν από το χρίσμα είναι ο Ομπάμα
Ενα βήμα πριν από το χρίσμα είναι ο Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
03.06.08

Yστερα από πέντε μήνες ολοκληρώνονται σήμερα οι προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, με τους οπαδούς του κόμματος να προσέρχονται στις κάλπες στη Μοντάνα και τη Νότια Ντακότα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα χρειάζεται μόλις 45 εκλέκτορες για να λάβει το χρίσμα. Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Σάββατο η αρμόδια επιτροπή των Δημοκρατικών αποφάσισε, όπως αναμενόταν άλλωστε, να συμπεριλάβει τις αντιπροσωπείες του Μίσιγκαν και της Φλόριντα στο συνέδριο, δίνοντας στους εκλέκτορες τους μισή ψήφο και ανεβάζοντας στους 2.118 τον αριθμό των εκλεκτόρων που χρειάζονται για την τελική επικράτηση.

Ο κ. Ομπάμα, σίγουρος για τη νίκη, δήλωσε από τ Νότια Ντακότα πως η βοήθεια της κ. Κλίντον ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου θα αποτελέσει «σημαντικό πλεονέκτημα». Υιοθετώντας εκ νέου μετριοπαθείς τόνους πρόσθεσε πως όποιες διαφορές έχει με τη γερουσιαστή Κλίντον, αυτές «ωχριούν σε σύγκριση» με τις διαφορές μεταξύ των Δημοκρατικών και του Τζον Μακέιν.

Η κ. Κλίντον, απεναντίας, εξακολουθεί να θεωρεί πως διατηρεί τις ελπίδες της ζωντανές, ώστε να είναι εκείνη η υποψήφια των Δημοκρατικών. Τα επιχειρήματά της βασίζονται τόσο στο γεγονός πως έχει λάβει τις περισσότερες ψήφους, όπως η ίδια υποστηρίζει, όσο και στην πιθανότητα οι υπερεκλέκτορες να αλλάξουν γνώμη και να ταχθούν στο πλευρό της.

Ωστόσο, βασικοί υποστηρικτές της κ. Κλίντον δεν συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία. «Μια μάχη στο συνέδριο θα είναι ανώφελη, αν δεν της αποφέρει αρκετούς εκλέκτορες για το χρίσμα», είπε ένας εξ αυτών, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, Εντ Ρεντέλ. Ο κ. Ομπάμα συνεχίζει να διατηρεί ασφαλές προβάδισμα από την κ. Κλίντον της τάξεως των 170 εκλεκτόρων.

Ουδέτεροι αξιωματούχοι των Δημοκρατικών, όπως ο πρόεδρος του κόμματος στην Καλιφόρνια, Αρτ Τόρες, έχουν επίσης αρχίσει να στέλνουν το μήνυμα στην κ. Κλίντον πως όλα έχουν τελειώσει: «Ολοι την σέβονται, αλλά το ζήτημα έχει αρχίσει να αφορά το έθνος και το κόμμα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτές τις εκλογές να γλιστρήσουν μέσα από τα χέρια μας», δήλωσε.

Σε κάθε περίπτωση, τα επιτελεία του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον πιστεύουν πως ο πρώτος θα φτάσει στον αριθμό των 2.118 εκλεκτόρων αν όχι σήμερα, τότε σίγουρα μέσα στην εβδομάδα. «Μετά τις αναμετρήσεις της Τρίτης, η κ. Κλίντον πρέπει να αναγνωρίσει το γεγονός πως ο Ομπάμα θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος και να ταχθεί άμεσα στο πλευρό του», παραδέχθηκε ο Τομ Βίλσακ, πρώην κυβερνήτης της Αϊόβα και σημαντικό στέλεχος της προεκλογικής της εκστρατείας.

Σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμούς, πάντως, ο κ. Ομπάμα θα γιορτάσει το τέλος των προκριματικών εκλογών στο Σεντ Πολ της Μινεσότα, την πόλη όπου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα πραγματοποιήσει το δικό του συνέδριο τον προσεχή Σεπτέμβριο.

kathimerini


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1810&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote