Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αίμα, καλάσνικοφ και νοθεία
Αίμα, καλάσνικοφ και νοθεία Εκτύπωση E-mail
03.06.08

Το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι κερδίζει 11,23%, έναντι 10,33% του Δημοκρατικού Αλβανικού Κόμματος του Μεντούχ Θάτσι.

Το κόμμα του Γκρούεφσκι υποστήριζε ότι με αυτά τα αποτελέσματα εξασφάλιζε 60 έδρες στο 120μελές κοινοβούλιο.

Ολόκληρες εκλογικές περιφέρειες των Σκοπίων, συνολικά 1% του συνόλου, έγιναν θέατρο παρατυπιών και βίαιων επεισοδίων, κυρίως ανάμεσα σε αντίπαλες αλβανικές παρατάξεις, αλλά και μεταξύ αλβανοφώνων και Αστυνομίας. Στο τέλος της ημέρας, μικρό ενδιαφέρον είχε αν ο νικητής θα ήταν, όπως διαφαινόταν από τις δημοσκοπήσεις, ο Γκρούεφσκι. Μη αυτοδυναμία του, πάντως, θα σημαίνει ότι πρέπει και πάλι να στραφεί στα αλβανικά κόμματα -που αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού- για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Οι ταραχές που ξεκίνησαν από νωρίς είχαν προκαλέσει κλιμακούμενες πιέσεις των διεθνών οργανισμών, ξένων κυβερνήσεων και παρατηρητών, που καταδίκαζαν τη βία και αξίωναν επανάληψη της ψηφοφορίας στα τμήματα, όπου σημειώθηκαν τα περιστατικά βίας και νοθείας. «Η βία και ο εκφοβισμός δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία», τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε. Προειδοποίηση, ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών, είχε διατυπώσει και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI, του Αλί Αχμέτι, ενώ η ηγέτις του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ράντμιλα Σεκερίνσκα κατήγγειλε ότι οι θεσμοί όχι μόνο «δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά αντίθετα υποκίνησαν και επέτρεψαν τη βία». Παρά την αρχική προσπάθεια του Γκρούεφσκι να παρουσιάσει τα επεισόδια σαν μεμονωμένα περιστατικά, τελικά το βράδυ η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι σε 22 τμήματα οι εκλογές θα επαναληφθούν. Οτι έγιναν «κακές εκλογές» παραδέχτηκε ο επικεφαλής της Εφορευτικής Επιτροπής, Γιόβαν Γιοσίφοσκι.

Αίμα στο Αρατσίνοβο

Το πιο αιματηρό επεισόδιο, σημειώθηκε στο κατοικούμενο από Αλβανόφωνους Αρατσίνοβο, όταν η Αστυνομία φθάνοντας εκεί μετά από καταγγελία παρατηρητών ότι κυκλοφορούσαν άνδρες οπλισμένοι με πυροβόλα δέχτηκε πυρά και απάντησε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους ενόπλους. Διαφορετική ήταν η εκδοχή του Αχμέτι. Αξιωματούχος του κόμματός του είπε ότι το περιστατικό προκλήθηκε από αστυνομικούς με πολιτικά. Το σκοπιανό κανάλι A1TV μετέδωσε ότι δύο μέλη εφορευτικής επιτροπής στην περιοχή του Τέτοβο απήχθησαν από ομάδα ενόπλων, αλλά απελευθερώθηκαν από την Αστυνομία. Στο Μαλίνο, ΒΔ των Σκοπίων οι κάλπες δεν άνοιξαν ποτέ, αφού είχαν κλαπεί το προηγούμενο βράδυ. Στο αλβανικό προάστιο της πρωτεύουσας, Τσαΐρ, σχολείο-εκλογικό κέντρο μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. «Είδαμε ένα σωρό κάλυκες από Καλάσνικοφ, έναν εκτοξευτή ρουκετών και πέντε-έξι οπλισμένους με αυτόματα», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας. Στο σημείο σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ αλβανόφωνων οπαδών αντιπάλων κομμάτων με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άνθρωποι, εκ των οποίων ένα στέλεχος του DUI πολύ σοβαρά. Για τα περιστατικά συνελήφθησαν τουλάχιστον 13 άτομα, ανάμεσά τους και ο εκ των πρώην διοικητών του «Αλβανικού Στρατού» (UCK) Αγκίμ Κράσνικι, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος του αλβανικού κόμματος DPA.

Ανησυχία για την κατάσταση εξέφρασε ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, τονίζοντας πάντως ότι οι εκλογές «αποτελούν ευκαιρία για τους Αλβανούς της Μακεδονίας να αποδείξουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεισφέρουν στο μέλλον της δημοκρατίας και στη σταθερότητα» της χώρας.
enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1809&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote