Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Η Τουρκία στην κόψη του ξυραφιού
Η Τουρκία στην κόψη του ξυραφιού Εκτύπωση E-mail
28.05.08

Η δικαστική περιπέτεια για το κλείσιμο του ΑΚΡ «οδηγεί την Τουρκία στην κόψη του ξυραφιού και διώχνει δισεκατομμύρια ξένων επενδύσεων που είχαμε σίγουρες», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογραφική ομήγυρη επιστρέφοντας από τον Λίβανο.

Την ίδια στιγμή το χαμηλό βαρομετρικό των ευρω-τουρκικών σχέσεων επιβεβαιώθηκε στο Συμβούλιο Σύνδεσης, στις Βρυξέλλες. Η διαδικασία απειλήθηκε ακόμη και με ματαίωση, αφού οι Γάλλοι δέχτηκαν την τελευταία στιγμή να μην απαλειφθεί η λέξη «ένταξη» από τα κείμενα του συμβουλίου. Σε ατμόσφαιρα αυξανόμενης δυσπιστίας, Τουρκία και ΕΕ αντάλλαξαν «κατηγορίες» για το βάλτωμα της τουρκικής υποψηφιότητας. Φωτογραφίζοντας τη Γαλλία του Σαρκοζί (που αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία την 1η Ιουνίου), ο Μπαμπατζάν είπε πως οι αντιρρήσεις κάποιων χωρών αναχαιτίζουν τον ενθουσιασμό της τουρκικής κοινής γνώμης και επιβραδύνουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο «να επιλέξει η χώρα του άλλο δρόμο», σε περίπτωση που η ΕΕ της κλείσει την πόρτα. Ομως ο επίτροπος Ολι Ρεν του πέταξε πίσω το μπαλάκι, επισημαίνοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων από τουρκικής πλευράς. Δεν έκρυψε εξάλλου την ανησυχία του για την προσπάθεια δικαστικής απαγόρευσης του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Σλοβένος προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, Ντ. Ρούπελ, κάλεσε την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κύπρο, ενώ επέμεινε στα κριτήρια της Κοπεγχάγης (ρόλος στρατού, ελευθερία έκφρασης, θρησκευτική ελευθερία κ.ά.).

Στο εσωτερικό της Τουρκίας ο ισλαμιστής πρωθυπουργός φαίνεται πως χάνει σταδιακά τη στήριξη των Κούρδων, παρότι τους υποσχέθηκε χθες ένα πλούσιο πακέτο 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη των νοτιοανατολικών επαρχιών. Ο ακτιβιστής δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ (στόχος διώξεων του δικαστικού βαθέος κράτους, όπως ο Ερντογάν), «μποϊκοτάρισε» την ομιλία του πρωθυπουργού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα άτολμα βήματα της κυβέρνησης στο Κουρδικό.

«Ο κόσμος εδώ ζητεί την αναγνώριση της κουρδικής εθνικής ταυτότητας, παράλληλα με τον οικονομικό και κοινωνικό σχεδιασμό, που θα λύσει τα προβλήματα της περιοχής», δήλωσε ο τοπικός ηγέτης του φιλοκουρδικού DTP, Μεζντέτ Αταλάι, που σνόμπαρε επίσης την ομιλία.

Οι Κούρδοι κατηγορούν τους ισλαμιστές ότι τους κοροϊδεύουν εδώ και χρόνια για την παροχή πολιτιστικών δικαιωμάτων και τη λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού στην κουρδική γλώσσα.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1796&Itemid=36

Τελευταία ανανέωση ( 28.05.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote