Αρχική arrow ΚΟΣΜΟΣ arrow Αναζητώντας ίχνη ζωής στον Αρη
Αναζητώντας ίχνη ζωής στον Αρη Εκτύπωση E-mail
28.05.08

Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Φοίνιξ έστειλε τις πρώτες ιστορικές φωτογραφίες από τον πλανήτη Άρη, στον οποίο προσεδαφίστηκε.

Το Φοίνιξ θα εξερευνήσει για πρώτη φορά τον βόρειο πόλο του Κόκκινου Πλανήτη, όπως ανακοινώθηκε από τη ΝΑΣΑ. Σκοπός της «επίσκεψής» του είναι να αναλύσει δείγματα εδάφους και πάγου για να διαπιστώνει εάν υπάρχει νερό -και ενδεχομένως πρωτόγονες μορφές ζωής- κάτω από τα αρκτικά υψίπεδά του.

Το διαστημόπλοιο χρειάστηκε σχεδόν δέκα μήνες για να καλύψει την απόσταση των 420 εκατομμυρίων μιλίων και θα παραμείνει στον Άρη για τρεις μήνες συλλέγοντας και αναλύοντας δείγματα πάγου, αλλά και εδάφους κάτω από αυτόν.

Ο κίνδυνος συντριβής του κατά την προσεδάφιση ήταν μεγάλος, ωστόσο τελικά η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία. Η αποστολή έχει στοιχίσει 420 εκατ. δολάρια.

Μια απέραντη πεδιάδα που διακόπτεται από μικρές πέτρες και ρηχά χαντάκια αποκάλυψαν οι πρώτες φωτογραφίες από τον Αρκτικό Κύκλο του Αρη. Το «Phoenix» βρίσκεται σε γεωγραφικό παράλληλο αντίστοιχο με αυτόν στον οποίο βρίσκεται η βόρεια Αλάσκα στη Γη και θεωρείται ιδανικό σημείο για τις έρευνες που θα πραγματοποιηθούν στους επόμενους τρεις μήνες.

Το σκάφος διαθέτει ένα ρομποτικό βραχίονα με τον οποίο θα σκάψει στο έδαφος του Αρη και θα συλλέξει δείγματα πάγου τα οποία βρίσκονται σε βάθος μικρότερο του ενός μέτρου. Ειδικά όργανα θα λιώσουν τον πάγο και θα αναλύσουν τη χημική σύστασή του. Οι επιστήμονες δεν περιμένουν να βρουν νερό σε υγρή μορφή, αλλά, όπως τονίζουν, «αν υπάρχουν ίχνη ζωής οπουδήποτε στον πλανήτη, το πιθανότερο είναι να βρίσκονται στον πάγο». Στον Αρη βρίσκονται αυτή τη στιγμή άλλα δύο διαστημόπλοια, το «Spirit» και το «Opportunity», που εξερευνούν τη ζώνη του Ισημερινού.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1792&Itemid=36

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote